Raisionjoen ympäristö on tärkeä virkistysalue – tällaisia maisemia sen rannalta löytyy

Aloitin keväällä kotikaupunkini Raision luontopaikkojen kiertämisen ja samalla olen kirjoittanut niistä blogeja, jotta myös muut innostuisivat lähtemään luonnon helmaan ja lähiretkeilemään. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan kalastaa voi vaikka Raisionjoella – tämän huomasin pyöräretkeni aikana.

Lähtöpaikat: Raisionjoen varteen voi mennä monesta kohtaa. Tämän tarinan lähtöpaikka N=6715667.241, E=235421.378 (kartta)

Soveltuvuus: Kävelijät, pyöräilijät. Kesällä myös Raision Pinskujen kanoottivuokrausta Jertansillan kupeessa, N=6714897.908, E=235506.711

Esteettömyys: Joen varrella kulkeva polku Raisiosta Pansioon merelle on suurimmaksi osin esteetön. Raisiossa on muutama vaikeakulkuinen silta, ja parissa paikassa polku on kapea. Pyörätuolille kulkevaa suosittelisin kulkemaan polun mereltä (Pansiosta) Raisioon päin.

Vaativuus: Reitti on helppo ja se kulkee tasaisessa maastossa enimmäkseen hyvin hoidettuja hiekkateitä pitkin.

Raisionjoki on noin 20 kilometriä pitkä. Se lähtee Vahdolta ja virtaa Ruskon ja Raision läpi, laskien Pansiossa Ruissalon edustalla mereen. Raisiolaisten käyttövesi tuli pitkän aikaa Raisionjoesta, ja omasta kokemuksesta sanoisin, että vesi ei silloin ollut Raisiossa paras vientituote. Tällä hetkellä vesi saadaan Virttaankankaalta.

Raisionjoen ympäristössä on paljon rautakautisia muinaisjäännöksiä. Silloin joki oli tärkeä kulkureitti ja se oli pitkälle sisämaahan työntyvä merenlahti. Huhkon kartanolta lähtee kaksi kilometriä pitkä Vaskipolku, joka esittelee rautakauden tärkeitä paikkoja.

Lähdin seuraamaan Raisionjokea merelle päin Turun ohikulkutien sillan kohdalta. Pyörällä pääsi kohtuullisen hyvin koko matkan. Ainoastaan reitin alkupäässä muutamalla sillalla ja kapeilla poluilla joutui vähän taluttamaan. 

Raisiossa Jertansillan kupeessa on mahdollisuus vuokrata kanootteja edulliseen hintaan.
 Huhkon kartanolta lähtee Vaskipolku (2 km), joka esittelee Raision rautakaudelle ajoittuvia muinaisjäännöksiä.
Lähes koko matkan sai ajaa hyväkuntoista hiekkatietä. Joen varrella oli paljon maataloutta.

Geokätköjen perässä uskaltauduin joen varren pusikoihin, joista löytyi ikävä kyllä myös paljon roskaa ja vessapaperia. Ymmärrän hyvin, että suuri hätä voi yllättää missä vain, mutta jos se yllättää, olisi tärkeää kaivaa kuoppa ja piilottaa sinne paperit ja muut jätökset.

Joen varrelta löytyi paljon kaunista luontoa. Näin tuomenkehrääjäkoin muumioiman tuomen, rantakukkia täynnä olevan niityn ja suuren koivun kurottautuneena jokea kohden. Geokätköt ovat johdattaneet minut todella omituisiin paikkoihin, ja erityisesti rakastan siltoja. Nyt sain pyöräillä monen sillan alta.

Raisionjoen kasvillisuus on maatalouden ravinteiden vuoksi rehevää. Joissakin kohdissa joki on kasvanut lähes umpeen, joten kanootilla ei pystyisi ihan koko matkaa menemään.

Geokätköjen perässä eksyy mitä kummallisimpiin paikkoihin.
Sarjassa rumaa ja kaunista ja jännittävää.
Raision puolella oli muutama idyllinen puusilta.

Sunnuntaina ihmisiä kulki paljon kävellen ja pyöräillen – Raisionjoki on tärkeä virkistysalue. Kalastajat ovat rakentaneet omia paikkoja joen varteen lähempänä merta. Vesi on sameaa eli juuri sellaista, missä kuha viihtyy, sanovat kalastajat. 

Merelle päästyäni alkaa olla jo vähän nälkä, joten kauniin kesäpäivän kunniaksi suuntaan lähellä olevaan Ruissaloon pizzalle – onhan tässä jo liikuttukin.

Alkuperäinen teksti on julkaistu omassa blogissani luontoninnunrinkassa.blogspot.com. Olen luonto- ja eräopas. Luonto on minulle tärkeä energian ja luovuuden lähde. Kun pääsen raskaan päivän jälkeen koiran kanssa metsään, mieli rauhoittuu ja maailma onkin taas paras paikka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.