Kilpisjärven lähiretkeilyreitit: Tsahkaljärveltä (Cáhkáljávri) on kaunis maisema Saanalle

Yksi ehdoton lempparini Kilpisjärven lähiretkeilyreiteistä on Tsahkaljärven reitti – tai oikeastaan reitit. Järven rantaan pääsee nimittäin useampaakin kautta: voi valita joko avustettuna esteettömän leveähkön hiekkatien tai kapeamman polun, joka nousee ensin Saanan suuntaan ja laskeutuu sitten kulkemaan Tsahkaljärven rantaviivaa pitkin. Noin kolmen kilometrin pituisen vaativan esteettömän reitin lähtöpisteet sijaitsevat Kilpisjärven luontokeskuksella ja Kilpishallin takana. Kapeampi polku lähtee kylältä Käsivarren tien varresta. Lähtöpaikoilla on myös selkeät kyltit, ja molemmat reitit on merkattu puisin oransseiksi maalatuin reittimerkein.

Taukopaikka kartalla

Vaikka Tsahkalin alue ei olekaan luonnonsuojelualuetta, niin en siltikään poikkeaisi merkityiltä reiteiltä, sillä luonto on hyvin haurasta ja maastosta tulee helposti kuluneen näköinen, jos polkuja risteilee siellä sun täällä. On nimittäin harvinaisen hienoa, että ihan vain parin kilometrin päässä Kilpisjärven kyläkeskuksesta pääsee jo käsiksi koskemattoman erämaan tunnelmaan. Olen vaalinut tätä harvinaisuutta valitsemalla merkityt polut kulkureiteikseni.

Tsahkalin reiteillä ei yleensä ole kovinkaan ruuhkaista kun vertaa Mallan luonnonpuiston ja Saanan reitteihin heinäkuussa tai ruska-aikaan. Eikä Valtatie 21:n rekkaliikenteen metelikään kuulu Tsahkaljärven rantaan asti. Järven rannassa on myös tunnelmallinen tulistelulaavu, ja nähtävyytenä itse järven lisäksi myös Tsahkaljoen putous.

Kevättalvella Tsahkaljärvellä menee ajettuja hiihtolatuja. Reitit voi lumiseen aikaan kulkea myös (liuku)lumikengillä tai tunturisuksilla. Hankikannon aikaan saattaa päästä myös ilman lumikenkiäkin, jos lähtee liikkeelle aikaisin aamusta kun kantohanki ei ole vielä ehtinyt pehmetä.

Lyhyestä pituudestaan huolimatta Tsahkalin lähiretkeilyreiteillä on monipuolisia maisemia. Molempien reittien korkeimmilta kohdilta avautuu näkymä kauas Kilpisjärven ylle ja sen toisella puolella kohoaville Ruotsin ja Norja tuntureille. Puolessa välissä matkaa reitit laskeutuvat alas Tsahkaljärven rantaan, ja järven toisella puolella häämöttävät Käsivarren erämaan suurtunturit. Tsahkaljärven laavulta voi ihastella maisemaa, jonka ehdoton päätähti on Saana-tunturi. Muutamat polkureitille osuvat suot pääsee ylittämään kauniita pitkospuita pitkin.

Lisää retkitarinoitani löytyy myös Kiertoreitti-blogistani sekä Instagramistani.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.