Kilpisjärven lähiretkeilyreitit: Tsahkaljärveltä (Čáhkáljávri) on kaunis maisema Saanalle

Yksi ehdoton lempparini Kilpisjärven lähiretkeilyreiteistä on Tsahkaljärven reitti – tai oikeastaan reitit. Järven rantaan pääsee nimittäin useampaakin kautta: voi valita joko avustettuna esteettömän leveän sorapolun tai kapeamman polun, joka nousee ensin Saanan suuntaan ja laskeutuu sitten kulkemaan Tsahkaljärven rantaviivaa pitkin. Noin kolmen kilometrin pituisen sorastetun rengasreitin lähtöpisteet sijaitsevat Kilpisjärven luontokeskuksella ja Kilpishallin takana. Kapeampi polku lähtee Käsivarren tien varresta, kyläkeskuksen Kasvipolun takaa. Lähtöpaikoilla on myös selkeät kyltit, ja molemmat reitit on merkattu puisin oranssipäisin reittimerkein.

Taukopaikka kartalla

Vaikka Tsahkalin alue ei olekaan luonnonsuojelualuetta, en siltikään poikkeaisi merkityiltä reiteiltä, sillä luonto on hyvin haurasta ja maastosta tulee helposti kuluneen näköinen, jos polkuja risteilee siellä sun täällä. On nimittäin harvinaisen hienoa, että ihan vain parin kilometrin päässä Kilpisjärven kyläkeskuksesta pääsee jo käsiksi koskemattoman erämaan tunnelmaan, jonne Valtatie 21:n rekkaliikenteen metelikään ei kantaudu.

Tsahkaljärven rannassa on myös tunnelmallinen tulistelulaavu, ja nähtävyytenä itse järven lisäksi myös Tsahkaljoen putoussarja.

Kevättalvella Tsahkaljärvelle menee ajettuja hiihtolatuja. Reitit voi lumiseen aikaan kulkea myös (liuku)lumikengillä tai tunturisuksilla. Hankikannon aikaan saattaa päästä myös ilman lumikenkiäkin, jos lähtee liikkeelle aikaisin aamusta kun kantohanki ei ole vielä ehtinyt pehmetä.

Lyhyestä pituudestaan huolimatta Tsahkalin lähiretkeilyreiteillä on monipuolisia maisemia. Molempien reittien korkeimmilta kohdilta avautuu näkymä kauas Kilpisjärven ylle ja sen toisella puolella kohoaville Ruotsin ja Norja tuntureille. Puolessa välissä matkaa reitit laskeutuvat alas Tsahkaljärven rantaan, ja järven toisella puolella häämöttävät Käsivarren erämaan tunturit. Tsahkaljärven laavulta voi ihastella maisemaa, jonka ehdoton päätähti on Saana-tunturi. Muutamat polkureitille osuvat suot pääsee ylittämään pitkospuita pitkin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.