Retkeilijän Rovaniemi, osa 6: Ounasvaaralla on kaikkea

Euroopan pinta-alaltaan laajin kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia eri ulkoilumuodoille. Rovaniemen keskustan läheisyydestä löytyy paras monipuoliseen retkeilyyn suuntautunut alue, Ounasvaara.

Ounasvaara

Ounasvaara

Ounasvaaran mäkihyppytornit

Ounasvaaran mäkihyppytornit

Ounasvaaralle pääsee helposti Rovaniemen keskustasta ylittämällä ensin Ounasjoen ja sen jälkeen kulkemalla vaaraa ylös kohden Lapin urheiluopistoa. Matkaa Ounasvaaralle kertyy Rovaniemen keskustasta vain noin reilu 2 kilometriä. Ounasvaaran pohjoispuolelta löytyy hiihtokeskus ja sen kautta on helppo sukkuloida kuntopolkuja pitkin Ounasvaaran huipulle. Linja-auto kulkee useita kertoja päivässä Ounasrinteelle.

Ensilumi

Ensilumi

Ounasvaaran huipulta löytyy hyvien majoitusvaihtoehtojen lisäksi retkeilijöiden luontopolku, maastopyöräreittejä, latuverkosto, lumikenkäilyreittejä ja erilaisia sisäurheilumahdollisuuksia. Kaiken kaikkiaan Ounasvaaralla voi tänä päivänä harrastaa noin 50 lajia. On helppo todeta, että Ounasvaaralla riittää tekemistä kaikkina neljänä vuodenaikana.

Luontopolun lähtöpaikka

Luontopolun lähtöpaikka

Ounasvaaran luontopolku on 4,4 kilometriä pitkä rengasreitti. Luontopolku kiertää vaaran eteläreunaa itään kohden noin puolessa välissä reittiä sijaitsevaa laavua. Alkumatkasta maasto on hyvin lehtomaista, mutta matkalle mahtuu pari soista laikkua. Laavun läheisyydessä on lähde, josta retkeilijän on hyvä täyttää juomapullonsa. Laavulla on myös liiteri ja kaikki tarvittava nuotion rakentamiseksi.

Ounasvaaran luontopolun laavu

Ounasvaaran luontopolun laavu

Laavun jälkeen polku nousee avokallioiden yli vaaran pohjoispuolelle kuivia kankaita pitkin. Luontopolku jatkuu muinaisjärven rantaa mukaillen, kääntyen alas kuivan kangastyypin metsää pitkin lähtöpaikkaan.

kuusi

Reitin loppuosalla voi ihastella jääkauden jälkiä kallioiden uurteissa ja muinaisrantakivikoissa. Luontoreitin opastauluissa kerrotaan alueen metsä- ja suotyypeistä, puulajeista, kasveista, kallio- ja maaperästä ja Rovaniemen historiasta.

luontopolku ja talvikävelyreitti yhtenevät

luontopolku ja talvikävelyreitti yhtenevät

Samalla alueella on merkittynä myös talvikävelyreitti, joka myötäilee monin paikoin Ounasvaaran luontopolkua. Reitille pääsee helposti Sky hotel Ounasvaaran läheisyydestä luontopolun lähtöpaikalta. Reitti on 6 kilometriä pitkä ja käy lähellä Rovaniemen keskustaa.

Talvikävelyreitti

Talvikävelyreitti

Kokonaisuudessa Ounasvaran maastotyyppi koostuu retkeilijän kannalta kalliokedoista ja kuivan kangastyypin poluista, sekä helpompaa reittiä hakeville alueen monipuolisesta kuntopolkuverkostosta. Talvisin kuntopolut ovat suurilta osin hiihtäjien käytössä.

Ounasvaaran talvilajeista suosituin on murtomaahiihto. Ounasvaaran laelta lähtee laaja latuverkosto lähialueen vaaroja kohden. Hyvin hoidettu verkosto on yksi maamme laajimpia ja haastavuudeltaan paikanpäältä löytyy kaikille talviurheilusta kiinnostuneille oman tarpeen mukaisia kokonaisuuksia.

Rovaniemen kaupungin alueella voi myös harrastaa erähiihtoja esimerkiksi Napapiirin Retkeilyalueella, jossa käyttäjät tapaavat tehdä itse latuja kohden tupia ja kotia, joita alueelta löytyy runsain mitoin. Napapiirin retkeilyalueella voi harrastaa myös lumikenkäilyä useilla eri reiteillä.

Könkäänsaaren laavu

Könkäänsaaren laavu

Helpoin lumikenkäilyreitti Napapiirin retkeilyalueella on Könkäänsaaren esteetön luontopolku. Rengasreitti ja siihen liittyvien janareittien edestakainen pituus yhteensä noin 1,1 kilometriä. Reitin varrella on näyttävä laavuyhdistelmä ja sen kiertämällä saa hyvän kuvan Raudanjokivarren luonnosta.

Kesäisin Könkäänsaaren esteetön luontopolku on luokiteltu helpoksi reitiksi ja vaativaksi pyörätuolireitiksi, jossa pyörätuolilla liikkuva tarvitsee avustajan tai sähköpyörätuolin.

Rovaniemen virkistyskartta

Rovaniemen virkistyskartta

Ounasvaaran ja Napapiirin retkeilyalueen luontopolkujen varsilla on hyvin taukopaikkoja ja laavuja, jotka löytyvät Rovaniemen kaupungin v.2012 retkeilijöille toteuttamasta Opaskartta ja Virkistyskartta kokonaisuudesta. Karttoihin on merkitty selkeästi reitit, joita voi hyödyntää laajasti eri harrastuksissa.

Rovaniemi on retkeilijöille hyvä paikka

rovaniemi_logo

Rovaniemen kattavat ja monipuoliset retkeilyreitistöt mahdollistavat haastavuusasteeltaan oman tason mukaisen lomasuunnitelman rakentamisen. Ounasvaaran ja Rovaniemen kaupungin matkailupalvelut yhdistettynä alueen luontoon, ovat vertaansa vailla oleva kokonaisuus. Rovaniemen retkeilymahdollisuuksista saa lisätietoja osoitteessa www.etiainen.fi

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7376332  E 445853

Kuvat ja Teksti: Pepe Forsberg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.