Tammivanhuksia Kaarinan Vaarniemessä

Kaarinan retkeilyreitistöihin kuuluu muutamia lyhyitä luontopolkuja, joihin voi helposti tutustua myös perheen pienimpien kanssa. Me suuntasimme koko perheen voimin Vaarniemeen ja Rauvolanlahteen tutkimaan kevään merkkejä.

Auton voi jättää Rauvolantien varressa, käytöstä poistetun vedenpuhdistamon kohdalla, sijaitsevalle parkkipaikalle. Tästä eteenpäin kuljetaan tien laitaa, jonka varteen jää vanhoja, lahoja tammia. Kovin pitkään nämä eivät luultavasti enää pystyssä pysy. Puita lähemmin tutkiessamme huomasimme yhden kyljessä reiän, josta mahtui helposti sisälle. Kukin vuorollaan pujahdimme suuren tammen sisuksiin ihmettelemään puuta sisältä päin. Tammen sisälle kömpiminen olikin kokemus vailla vertaa.

Vaarniemessä kasvavat todennäköisesti Turun seudun vanhimmat tammet.

Vaarniemessä kasvavat todennäköisesti Turun seudun vanhimmat tammet.

Aikuinenkin mahtuu seisomaan tammen sisällä.

Aikuinenkin mahtuu seisomaan tammen sisällä.

Vanha tammi sisältä, alhaalta ylös katsottuna.

Vanha tammi sisältä, alhaalta ylös katsottuna.

Mustarastaita ja sinivuokkoja ihastellen ja peipon liverrystä kuunnellen kävelimme tammilehdon läpi Rauvolanlahden kaislikkoiselle rannalle ja lintutornille. Salmi oli vielä pääosin jäässä, mutta avovedessä näkyi kaksi joutsenta, telkkä sekä runsaasti sorsia ja lokkeja. Lintutornin alla olevassa ruovikossa rapisteli fasaanikukko ja tämän puoliso. Lintutornilta pääsee pitkospuita pitkin kahdelle muulle tarkkailutasanteelle, mutta kannattaa huomioida kenkävalinnassa pitkospuiden päällä mahdollisesti oleva vesi.

Tornilta jatkoimme matkaa rantaa pitkin, ohi vanhan Vaarniemen päärakennuksen. Tilan historia ulottuu 1400-luvun puoliväliin, jolloin se oli Turun tuomiokirkon omistama vuokratila. 1500-luvulla tila toimi rälssitilana ja 1700-luvulla Turun läänin rykmentin kapteenin virkatalona. Nykyinen rakennus on vuodelta 1828.

Vaarniemen rälssitila.

Vaarniemen rälssitila.

Kiipesimme vielä Vaarniemenkalliolle, jossa kävimme ihastelemassa maisemia muutama vuosi sitten pystytetystä näkötornista ja syömässä eväitä laavulla. Teimme vielä kierroksen mäntyisillä kallioilla ja mutaisilla metsäpoluilla, joille myös valkohäntäpeura tai metsäkauris oli jättänyt jäljen. Grevilän tienoilta oikaisimme parkkipaikalle peltojen läpi, mutta Vaarniemen luontopoluilta voi jatkaa Pyhän Katariinan Polkujen reiteille, jotka on merkitty puihin sinisellä värillä.

Vaarniemen kallioilla kuuntelimme pitkään läheisestä männystä kantautuvaa erikoista linnunlaulua, jonka aiheuttajaa emme kiikaroinnista huolimatta löytäneet. Videonpätkän perusteella tehdyn kotitunnistuksen jälkeen saimme selville, että olimme kuulleet isokäpylinnun laulua!

Kartta

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6705652 E 240505

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.