Voiko Suomessa tosiaan näyttää tältä? Raision Alppiruusupuistossa on salaisen puutarhan tunnelmaa

Raision keskustasta lähtee mutkitteleva kuja, joka päättyy pieneen, puolentoistahehtaarin metsikköön. Kun kulkija saapuu metsikön reunamille alkukesän päivinä, eteen avautuu sykähdyttävä näkymä kuin toisesta maailmasta. Valtavia punertavina, pinkkeinä ja valkoisina kukkivia alppiruusupensaita kasvaa koko kangasmetsän laajuudelta. Voiko Suomessa tosiaan näyttää tältä?

Raision lukion viereiseen metsäiseen puistoon on 17 vuotta sitten istutettu 350 kappaletta kotimaisia alppiruusuja. Valtakunnalista Vihervuotta juhlistettiin puolestaan yhdeksän vuotta sitten, jolloin puistoon lisättiin 300 kappaletta alppiruusuja. Tämä projekti on tuottanut kerrassaan ihastuttavan kausinähtävyyden Raision keskustan tuntumaan.

Kun astelee Alppiruusupuistoa halkovaa kävelytietä pitkin tuntuu, kuin leijailisi aivan muissa maailmoissa. Kahden metrin korkuiset pensaat ovat katseenvangitsijoita, jotka pöyhistelevät toinen toistaan kirkkaimmissa väreissä pitkin poikin metsää. Huumaava kukkien tuoksu leijuu ilmassa, ja mehiläisten tyytyväinen pörinä kuuluu ympäriltä.

Alppiruusupuisto on pieni, mutta siellä viipyy helposti pidempäänkin alppiruusuja ja muita kukkia ihastellen. Alkukesän luontonähtävyys saa Raisiossa huomiota ja sitä tullaan katsomaan myös kauempaa. Vierailimme Alppiruusupuistossa illansuussa, ja alueella kierteli paljon muitakin kukkien ystäviä. Kukkien massiivisuus luo tunnelmaa ja tuntuu, kuin kiire poistuisi jäsenistä kun saa astella näiden isojen pensaiden keskellä.

Kukkien määrä on suorastaan hengästyttävä, ja Alppiruusupuiston sivuilla lukeekin, että lajeina ovat muun muassa Elviira, Haaga, Hellikki, Helsinki University, Kullervo, Mikkeli, Pohjolan Tytär, P.M.A Tigerstedt. Lisäksi alueella on kanadan-, japanin- ja vuorihemlokkia, kurjenmiekkoja, erilaisia saniaisia, majavankaalia, koreantuijaa, jättituijaa, lännenhemlokkeja, köynnöshortensiaa ja pienikukallisia kärhöjä.

Alppiruusupuisto itsessään on kumpuileva kangasmetsä, jossa on kosteikkoa ja kauniita kallioita. Luonnostaan siellä kasvaa muun muassa suopursua. Alppiruusujen kukinta-aika on kesäkuun alkupuolella ja silloin puisto puhkeaa häkellyttävän kauniiseen kukkaloistoon

Raision Alppiruusupuiston osoite on Kirkkoväärtinkuja 18. Katso kartta.

Vinkki! Lajimäärä puistossa on mieletön ja puistoon kannattaakin tutustua opastetusti jos lajitietous kiinnostaa. Alppiruusupuiston puistokummit ovat paikalla vielä kesäkuussa 2017 tänään maanantaina 19.6. ja keskiviikkona 21.6. klo 19.00–21.00.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.