Merellisen Raision luontopolut, 3/3: Uikkupolku, 4 km

Olen esitellyt omassa blogissani Luontoninnun rinkassa hienoja kohteita Lapissa, Pirkanmaalla ja ties missä, mutta oma kotikunta on jäänyt pahasti alakynteen. Olen aina paljon retkeillyt Raisiossa ja kulkenut kaikki luontopolut moneen kertaan, mutta vasta näin korona-aikaan silmäni ovat avautuneet, että läheltäkin löytyy todella kaunista  ja monipuolista luontoa. Luontoalueet eivät välttämättä ole isoja. Pienestäkin metsäalueesta voi löytyä suuria luonnon aarteita.

Tällä kertaa esittelyvuorossa on Uikkupolku.

Uikkupolun aloituspaikka ja parkkipaikka kartalla, N=6713434.642, E=232282.952

Uikkupolku kiertää Raisionlahden luonnonsuojelualueen rantaniittyjä pitkin. Uikkupolulle pystyy menemään useammasta paikasta reitin varrelta. Aika monet aloittavat polun kiertämisen lintutornin läheltä Nesteentien varrelta. Raisionlahti on rauhoitettu arvokkaana lintuvetenä.

Tällä kertaa jätin koiran kotiin ja lähdin pyöräilemään reitin. Pyörällä pääsee reitin kohtuullisen hyvin; muutaman sillan yli joutuu taluttamaan. Vesi voi nousta ajoittain polulle katkaisten reitin.

Uikkupolun vieressä on Raision ainoa siirtolapuutarha. Pienet mökit hyvin hoidettuine puutarhoineen näyttävät söpöiltä, aivan kuin hobitin kodeilta. Siirtolapuutarhaa vastapäätä lampaat ja pienet kilit laiduntavat niittyä. Uikkupolulle tuodaan joka kesä lampaita pitämään huolta, ettei arvokas luonnonsuojelualue rehevöidy liikaa. Lampaat elävöittävät maisemaa ja moni tulee kaukaakin katsomaan näitä lampaita. Jokaisen pitää muistaa, että lampaita ei saa syöttää; ei edes saa antaa ruohoa.

Raisiolahden lintutorni on lintuharrastajien suosiossa ja siellä tunnistetaan vuosittain lähes 200 lintulajia. Luonto- ja eräopasopinnoissa piti olla toukokuun ensimmäisellä viikolla lintukurssi, mutta korona peruutti sen. Niinpä pitäisi opiskella itsenäisesti lintuja ja tällä kertaa pääsin lintutornille asti, mutta kiikarit unohtuivat kotiin. Paljon siellä oli siis lintuja, joista en kovin montaa kaukaa tunnistanut. 

Kaikille näille luontopoluille aion palata vielä tämän kesän aikana uudestaan. Luonto on joka kerta ainutlaatuinen ja ei ole koskaan täysin samanlainen; siihen ei voi kovin helposti tylsistyä. Seuraavalla kerralla otan sitten kiikarit mukaan. Ne pitäisi olla yhtä varmasti mukana kuin retkieväät.

Uikkupolku kulkee enimmäkseen hiekkapoluilla Raisionlahden luonnonsuojelualueen rantaniityillä.
Lampaat hoitavat luonnonsuojelualueen niittyjä.
Silta kohti Raisionlahden lintutornia.
Näkymä Raisionlahden lintutornilta.

Lue myös:

Merellisen Raision luontopolut, 1/3: Timalipolku

Merellisen Raision luontopolut, 2/3: Temppelivuori

Artikkeli on julkaistu alkuperäisessä asussaan Luontoninnun rinkassa -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.