Huusankosken kota löytyy Vehkaojan varrelta Alavudelta

Alavudella, Etelä-Pohjanmaalla on monia vierailun arvoisia paikkoja, usein hyvinkin kauniita reitistöjä, joissa riittää ihmeteltävää. Niin myös Vehkaojan varrella Soukanperällä Seinäjärvellä sijaitseva Huusankosken kota sekä sen lähiympäristö. Reitin lähtöpiste laavulle vaatii talvella tarkkaavaisuutta, sillä sitä ei ole merkitty Soukkalantiellä, vaan merkinnät alkavat vasta metsäautotien varrelta, josta myös Sulkavankylältä Seinäjärvelle menevä reitti menee.

Reitti 1 km/suunta – 20 km/suunta

Vaativuus; helppo

Kota kartalla

Lähtöpiste kodalle helpoimmillaan: Valtatie 66:lta erkanee Sulkavankyläntie, jota pitkin edetään noin 4,5 km. Sen jälkeen käännytään Soukkalantielle, jota pitkin ajetaan noin 4,4 km. Reitti lähtee oikealle metsäautotietä pitkin.

Tuo reitti voisi olla näin lumisena aikana helppo mennä suksilla, varsinkin, jos siellä olisi vedetty ladut. Mutta nyt reittini kulki lumikengillä ja lunta oli jälleen riittämiin, joten kunnon kuntolenkki tuli tästäkin.

Reitti kulkee noin 0,5 km metsäautotietä pitkin ja päästäkseen Huusankosken kodalle, kääntyy vasemmalle oranssein reittimerkein merkittyä reittiä pitkin.

Tuota reittiä jatketaan noin 0,5 km, jolloin päästäänkin kodan luokse.

Kota sijaitsee Vehkaojan varrella, jossa pienet kosket kodan äärellä jo olivat osittain auenneet ja veden virtausta oli kiva seurata. Kodan pihapiirissä on vankat pihakalusteet, joissa kesällä on varmasti mukava taukoa pitää. Itse kota on siisti, hyvin huollettu ja kauniilla paikalla. Pihapiirissä on myös puuvaja sekä ulkohuusi.

Jänikset olivat kirmanneet reitin varrella, mutta muita jälkiä ei reitillä näkynyt. Joutsenet olivat laskeutuneet tauolleen hiukan tästä paikasta jo kauempana. 

Oiva paikka esimerkiksi perheretkille kesäaikana, kannattaa käydä tutustumassa.

P.s. Alueella oleva opastaulu osoittaa, että huomattavasti pidempikin, jopa yli parin kymmenen kilometrin patikka on täällä mahdollista tehdä – ks. kartta alla:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.