Tarunomainen Ilmarisenhauta tarjoaa mukavan tauon ajomatkan keskellä

Kohde kartalla | Google-maps hiekkatielle

Ajellessani Tampere–Pohjanmaa-väliä kuljen usein Virrat–Lapua-tietä numero 66. Jo useampi vuosi sitten äkkäsin kartalla nimen ”Ilmarisenhauta”. Kuulostaapas kalevalaiselta. Mikäs sen jännittävämpää kun voi yhdistää kulttuuria, historiaa ja retkeilyä. Paikka sijaitsee aivan tien varressa, joten kurvasin pienelle hiekkatielle ja auton parkkiin. Hiekkatieltä löytyy hieman rapistunut suuntaviitta.

Läksin jyrkähköä rinnettä alas monttuun. Pohjalla kasvisto muuttui täysin ja löysin muutaman kyltin joissa kerrotaan hautaan liittyviä tarinoita.

Kauan kauan sitten Väinämöisen ja Sammon aikoihin Ilmarisen Seppo oli antanut Ilma-Isto-jättiläiselle tehtäväksi rakentaa kanava vedenjakajan yli Toisvedestä Kukkolampeen. Jättiläinen tutkiskeli maata ja kaivoi muutaman lapiollisen hiekkaa sieltä täältä. Jostain syystä lapion varsi katkesi. Tästä kuitenkin jättiläinen suuttui ja jätti työt kesken. Siitä jäi Ilmarisenhauta muistoksi jälkipolville. Itse olisin palauttanut kauppaan moisen lapion.

Toinen tarina kertoo vuonna 1808 alkaneen Suomen sodan loppumainingeista, jolloin ruotsalaiset olisivat ”myyneet” Suomen venäläisille. Ruotsalaiset sotapomot kuulemma saivat suuren määrän kultaa palkkioksi Viaporin luovuttamisesta ilman taistelua. Viapori, tuo Pohjolan Gibraltar, valloittamaton linnoitus. Kulta-arkkua sitten olisi kuskattu kahdella hevosella ja nelipyöräisellä vankkurilla Pohjanmaan kautta Ruotsiin.

Suomalaiset takaa-ajajat pääsivät perälautaan kiinni, josta säikähtäneenä ruotsalaiset olisivat haudanneet kulta-aarteensa Ilmarisenhaudan lähelle. Tätä Suomen hintaa ei ole koskaan löytynyt etsinnöistä huolimatta. Kuulemma on etsitty oikein Helsingin herrojen kera. Saattaapi olla katkeroituneen kansan sepittämiä tarinoita. Toisaalta mikseivät ruotsalaiset olisi noutaneet arvokasta lastiaan muutaman vuoden kuluttua, kun pöly laskeutui?

Niin taikka näin, joskus taru on totuutta ihmeellisempi – vai miten se meni. Mitä ilmeisimmin Ilmarisenhauta on suppa. Hiekkamaalla suuri ja syvä kuoppa, joka selkeästi poikkeaa ympärillä olevasta mikroilmastonsta takia. Hyvä jaloittelupaikka pohjoiseen tai etelään kulkevalle. Oikein mukava taukopaikka.

Virroilta toki löytyy paljon muutakin katseltavaa. Ilmarisenhaudan lähettyvillä on Liedenpohjan kylällä kylämuseo.

Viimeaikoina ovat useat kohteet olleet jopa ruuhkaisia, kun Suomen kansa on jalkautunut luontokohteisiin. Tämä kohde kuitenkin sijaitsee sen verran etäällä, että sain rauhassa tutkia hautamonttua, ja syödä eväitä.

Voit katsella lisää kuviani instagramissa @anttiphotography.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.