Kota kuin timantti!

Kesäreissulla tein tuttavuutta moneen paikkaan ihan ensimmäistä kertaa, nimittäin Etelä-Pohjanmaahan, Alavuteen ja lasikotaan! Mahtaako koko Suomen maasta löytyä toista näin kirjaimellisesti häikäisevää taukopaikkaa?

Sijainti kartalla (Tusan ranta, Ilkankuja 10, Alavus)
Lasinen taukotila, tulipaikka (ei puuhuoltoa)
Uimaranta

Lasikota sijaitsee Alavudenjärven rannalla, Tusan uimarannan vieressä.

Tusan rannalle Alavudelle on helppo saapua Google mapsin ohjein. Olen lieväksi, joskin ymmärrettäväksi häpeäkseni aivan täysi ummikko Etelä-Pohjanmaalla, eikä minulla ole ollut Alavuden kaupunkiin kertakaikkiaan mitään kosketuspintaa ennen tätä vierailua. Mutta nytpä vain onkin ja se kosketuspinta on lasia!

Tusan uimaranta sijaitsee Alavuden keskustan ulkopuolella, joskin välittömässä läheisyydessä, suloisen naapuruston suojaamana. Rannalla on pysäköintialueeksi varattu hiekkakenttä, jolta on vain muutamien kymmenien metrien matka Alavudenjärven rantaan ja Lasikodan juurelle.

Kota on kuin timantti!
Lasiseinin katettu sisäosa on suojainen taukotila, jossa ei ole tulipaikkaa. Suojasta voi tutkailla 365-näkymää ympäröivään alueeseen.

Lasikota on kiehtova kokonaisuus; jotenkin häiritsevän moderni ja samasta syystä kiehtova! Visit Alavuden sivuilla kerrotaan kodan vihityn käyttöön vuonna 2018 ja se on kuntalaisten ja matkailijoiden maksuttomassa käytössä ympäri vuoden.

Kodan voi mieltää kolmiosaiseksi. Lasiosan alla, rannan puolella, on suojainen istuskelualue tulipaikkoineen. Omat puut ja sytykkeet on syytä ottaa mukaan.

Kodan toinen ja näyttävin osa on sen lasi-ikkunoin katettu kotamainen taukotila. Sisätilaan noustaan muutaman porrasaskelen verran, ja tilan reunaa kiertää penkkirivistö. Lasiosan sisällä ei ole tulipaikkaa ja se on avoinna klo 6–22. Tila on nähdäkseni ihanteellinen paikka vaikkapa sadepilvien tarkkailuun ja muuhun suojassa tapahtuvaan havainnointiin. Kesäkuumalla lasiosan sisällä voi helposti havaita myös kaikille tutun kasvihuoneilmiön, kun aurinko lämmittää sisätilan ilmaa aivan erityisesti.

Kodan kolmas osa on korkeuksiin kohoava metallinen näköalatasanne, jolta pääsee ihastelemaan järvimaisemaa ja kotaa itseään ylhäältä käsin.

Kodan katosta tuli ehkä pikkuisen Frozen-viboja…
Kodan ympärillä/yläpuolella on kaksi metallista näköalatasannetta, joille kiivetään kierreportaita pitkin.

Kierrämme kotaa, sen taukopenkkejä, kierreportaita ja näköalatasanteita kuin pienet oravat. Tutkimme ja ihmettelemme, että mikä scifi-kummajainen tämä rakennelma oikein on olevinaan kaikkien tuttujen puisten taukorakenteiden maailmassa.

Rakennus on tukeva, kiehtova, kauniilla tavalla kolkko ja toivoisin kovasti voivani joskus nähdä kodan lasin valaistuna. Se varmasti säihkyy kuin timantti!

Alavuden kaupunki siintää vastarannalla.
Kodan alapuolella/edustalla on tulipaikka.

Kodalta voi tehdä pienen kävelyn uimarantaa ympäröivään seesteiseen puistoalueeseen tai lähteä pidemmälle kävelylle pohjoisessa olevan Vähäjärven ympäri.
Viereisellä pikkulaiturilla oli muutama onnenkokeilija onkensa kanssa.

Tässä on niin omanlaisensa retkipaikka etten heti keksi sille vertaista!

Komia on!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.