Penkkivuoren lohkareet ja valoisa kangasmaasto kutsuvat retkelle, Alavus

Penkkivuori on historiallinen kohde, jonne voi tehdä lyhyen patikkaretken ottaen eväänsä mukaan ja nauttien niitä esimerkiksi kallionkolossa olevassa taukopaikassa. Pysäköintipaikalta Penkkivuorelle on alle parin kilometrin matka, mutta luonnossa voi matkaa pidentää tekemällä kierroksia myös läheisille kallioille ja kangasmaastoihin. Alue on havumetsävoittoista, ja kauniina kesäpäivänä siellä viihtyy pitempäänkin. Tuurin kylällä sijaitsevassa Suomen tunnetuimmassa kyläkaupassa vieraillessa tämä on helppo liittää matkaohjelmaan, jos nauttii luonnossa liikkumisesta.

Reitti: n. 2 km/suunta

Lähtöpaikka kartalla

Vaativuus: helppo

Saapuminen: Tuurin kylältä ajetaan Holkonkyläntielle, josta Sorilantielle ja edelleen Korpisentielle. Oikealle lähtee metsäinen tie, jonne ei enää autolla kannata lähteä, vaan jättää auto risteykseen ja kävellä kohti Penkkivuorta, jonne on opasteet.

Penkkivuorella on paikan historiaa avaava opastaulu, joka kertoo kyseessä olevan ”Jääkauden muokkaama kivenhakkaajien työmaa ja nuorten kohtauspaikka.”

Sata vuotta sitten Korpisen ja Metsälän veljekset hakkasivat valtavia graniittilohkareita uuden tulevaisuuden perustaksi. Graniittia tarvittiin rautatiesilloiksi ja kivinavetoiksi – kehitys oli mennyt eteenpäin eikä puu enää materiaalina ollut tarpeeksi lujaa.

Katso ympärilläsi olevia hakkausmaita – kaikki on siellä ennallaan kuten silloin viimeisenä työpäivänä 50 vuotta sitten, jolloin kivi korvaantui teräksellä ja betonilla.

Penkkivuoren korkeinta kohtaa on taulun mukaan kutsuttu Keinukallioksi, ja nuorisolla on ollut tapana kokoontua sinne esimerkiksi tansseihin. Vuorella on paljon kivenlohkareita, ja maastoa kirjoo kaunis jäkälikkö sekä varpupeitto.

Lohkareiden kainalossa on tulipaikka. Tulta ei tule tehdä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa – asian laita kannattaa tarkistaa ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Sijainti: N=6940529.318, E=331413.981
(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.