Kihniön Käskyvuorella

Käskyvuori, tuo mahtipontisen nimen omaava paikka sijaitsee Kihniön pohjoisrajalla. Käskyvuori rajaa Pohjois-Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan, ollen näin maisemaa hallitseva maamerkki.

Heinäkuinen kesäpäivä houkutteli minut tutustumaan lomailupaikkakunnan ympäristöön. Pirkanmaalla sijaitseva Kihniön Käskyvuori on kunnan pohjoisosassa sijaitseva näköalapaikka. Kuljin paikan päälle Isoniementieltä, Kihniön keskustan läpi ajamalla, suuntana pohjoinen. Isoniementieltä on viitoitus perille asti. Perillä on pieni kääntöpaikka muutamalle kulkuneuvolle.

Käskyvuori

Vaihtoehtona käyttämälleni reitille on kunnan maastoliikuntareitti Pyhäniemeltä Käskyvuorelle. Reitti on 21 kilometriä pitkä. Sen voi kulkea myös lyhyempänä reippailuna lähtemällä matkaan Erämajalta. Reitistä ja alueesta löytyy kartta löytyy Kihniön kunnan internet-sivustolta.

Kääntöpaikalta matka laelle ei ole pitkä. Uljaan männikön läpi kulkeva tie on jopa monelle kulkupelille sopiva tasaisuudesta ja leveydestä johtuen. Pieni nousu johdattelee Käskyvuoren laelle.

Paikan nimeä ei kannata säikähtää, nousu on lyhyt. Käskyvuoren korkein kohta kohoaa merenpinnasta 188 metrin korkeuteen, mutta se varsinainen korkeus on mitattavissa jyrkänteen alapuolella olevan Käskylammen pinnasta. Täältä korkeuseroa tulee noin 45 metriä.

Käskyvuori3

Pian tietä pitkin kulkemalla olen perillä. Näen edessäni monen monta rakennusta. En vain vielä malta jäädä ihmettelemään mihin tulin, vaan suuntaan eteenpäin – edessä siintää aava Pohjanmaa.

Männikön läpi kuljen jyrkänteen reunamalle, josta puut eivät peittäisi maisemaa. Käskyvuoren maisemat kohti pohjanmaan lakeutta ovat kauniit. Jään hetkeksi ihmettelemään maisemaa.

Alueella on vanhoja kippuramäntyjä ja hienoja kivimuodostelmia. Jyrkänteen reunalle on kävijöitä varten tehdyt penkit, jotka ovat varmasti monelle kulkijalle tutut.

Kävelen ympäri aluetta ihmettelemässä ympäristöä ja alueen rakennuksia. Alueelle pystytetty kota palvelee sekä kesä- että talviretkeilijöitä. Lämpimällä säällä on vaihtoehtona avoimempi grillirakennus. Näiden lisäksi löytyy myös muitakin rakennuksia. Vaikka rakennusten parhaat päivät ovat jo takana, palvelevat ne mainiosti ulkoilijoita.

Koen, että näin hyvin kävijöistä huolehditaan harvassa paikassa; ulkoilijoita hemmotellaan.

Käskyvuori

Männikköä pitkin palaan takaisin. En ihmettele, että paikallistarina Louhesta vartioimassa Käskyvuorella etelästä tulevia Pirkkalaisia on syntynyt. Täällä mielikuvituksen voi päästää valloilleen.

Palailin myhäillen takaisin, olinhan saanut nähdä palasen upeaa Suomea!

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6914607 E 299216

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.