Talvinen retki Kihniön Aitonevan Ympäristöpolulle

Joulupäivänä, kuten kaikkina muinakin vuoden päivinä, kannattaa suunnata tutkimaan itselle uusia luontokohteita. Me vietimme joulua poikkeuksellisesti Kihniössä sukulaisten kanssa mökkeillen, mikä tarjosi minulle mahdollisuuden tutustua paikallisiin retkeilykohteisiin. Päädyin lopulta tutkimaan Aitonevan ympäristöpolkua. Paikan päälle oli mielestäni hyvät opasteet ja löysin kerrasta perille – ei aina ihan minun tapaistani.

Polun lähtöpiste kartalla
Helppo reitti
Reitin pituus n. 2km

Lumisista pitkoksista ja paikoin märistä kohdista huolimatta jalat pysyivät kuivina.
Kylttejä monipuolisine tietoineen oli reilusti ja niissä riittää luettavaa.

Aitonevalla on turvemuseo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku ja pari laavua. Varsin kattava alue siis! Kesäaikaan siellä toimii myös kahvila, ja tuolloin museon sisätilatkin ovat auki. Varmasti kesällä poikkeammekin paikalla uudelleen.

Nyt talviaikaan varsinaisia parkkipaikkoja ei ollut aurattu kunnolla, mutta sain parkkeerattua autoni kuitenkin sopivasti sivuun, pois mahdollisten muiden kulkijoiden tieltä. Erilaisia koneita on ympäri vuoden ulkona useampia, joten jos olisimme olleet liikkeellä perheenä, mieheni ja pieni poikamme olisivat varmasti jääneet vain pihaan pyörimään.

Kauempana näkyi jokin työkone. Aivan reitillä sijaitsi myös suuri laahakauha kattavan infokyltin kanssa.

Ympäristöpolkua oli lumisella kelillä joku muukin kulkenut ja niinpä polku oli sopivasti auki. Reitti on viitoitettu myötäpäivään, kun minä taas epähuomiossa kävelin sen vastapäivään. Polulla on paljon infokylttejä mm. alueen kasvillisuudesta ja eläimistä, vanha valtava laahakauha nähtävyytenä, sekä pöytä ja penkit eväiden syöntiin. Laahakauha oli niin jätti-iso ja metsän keskellä, että siitä en saanut kamerallani kuvaa vaikka halusin. Kannattaa käydä itse katsomassa miltä se näyttää!

Vietin reitillä reilun tunnin kuvaillen, lukien kylttejä ja ihan vain ulkoilmasta nauttien. Pieni reitti on siis täynnä kaikenlaista tutkittavaa, eikä siellä turhaan kannata kiirehtiä.

Alueesta lisää tietoa löytyy täältä.

Tässä voi etenkin kesäkelillä nautiskella eväitä. Kuvasta oikealle sivuun jäävät penkit, joilta suomaisemaa voi katsella.
Retkiseuralaiseni kävivät penkeillä istumassa.

Sijainti N=6901601.000 E=307888.500 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.