Tällä viikolla se tapahtuu! Retkelle-messuilla aloittelijat ja konkarit kohtaavat nuotion äärellä, tule sinäkin!

Luonto on vain yhden askeleen päässä, ja se askel otetaan tänä viikonloppuna Jyväskylässä. Jyväskylän Paviljongissa järjestetään viikonloppuna, 21.–22. huhtikuuta, Retkelle-messut.

Retkelle-messujen idea on peräisin Jyväskylässä asuvalta erä- ja luonto-opas Anne Sulanderilta, joka tunnetaan myös Rinkkaputki– ja Retkipaikka-sivustojen kirjoittajana.

– Haluamme innostaa ihmisiä retkeilemään, rohkaista ottamaan sen ensimmäisen askeleen kohti luontoa ja luonnon hyviä vaikutuksia, Anne sanoo.

Retkelle-messujen historia on erikoisten sattumien sarja. Syksyllä 2016 Anne voitti Jyväskylän kaupungin järjestämän ideakilpailun ja pääsi sen kautta tutustumaan Metsämme-messuja järjestävän FKS-tapahtumat Oy:n väkeen.

– Ideoimme yhdessä, että testaisimme tavallisille ihmisille ja perheille suunnattua retkimessutapahtumaa, jossa myös Retkipaikka olisi mukana, Anne kertaa tapahtumien kulkua.

Retkeilylle varattiin Metsämme-messuilta osasto, jossa teeman kiinnostavuutta oli tarkoitus testata kevättä 2018 silmällä pitäen. Viime hetkellä tilanne eli yllättäen niin, että Anne sai retkeilyosastolleen yhtäkkiä jopa sata neliötä tilaa – pieni nurkkaus vaihtui messujen suurimmaksi osastoksi. Tilanteesta selvittiin loistokkaasti.

– Meillä kävi messuilla aivan valtava hulina, kiinnostusta oli todella paljon.

Koska konsepti upposi jyväskyläläisiin, on tänä vuonna luvassa ensimmäiset Retkelle-messut. Samaan aikaan Paviljongissa pidetään kevätmarkkinat ja Metsämme-messut. Yleisöllä näihin kaikkiin on vapaa pääsy.

Painopiste elämyksissä ja palveluissa

Retkelle-messuilla yleisö tapaa lukuisia Retkipaikka-sivuston kirjoittajia, joille Jyväskylän kaupunki on antanut poikkeusluvan käyttää Harjua metsähotellina. Retkipaikan perustaja, Metsien kätkemä -ohjelmasta tuttu Antti Huttunen avaa messut molempina päivinä.

Aloittelevalle luonnossaliikkujalle Anne vinkkaa tärpiksi Kari Rantasen Helppo retkeily -luennon ja karttapajan, Sini Malminiemen metsämediaation sekä Petri Pihkon luennon retkeiljän konsteista lukea ja ennustaa säätä.

Myös kokeneille retkeilijöille ja vaeltajille löytyy kiinnostavaa kuultavaa.

Minna Jakosuo kertoo talvivaelluksesta ja kuukauden yksin erämaassa viettämästään ajasta. Sunnuntaina pidetään myös retkipyöräilypaneeli, jossa mukana ovat Mia Sinisalo, Jaska Halttunen ja Joonas Talka. Petri Pihko ja Caj Koskinen esittelevät messuilla lisäksi kumikanoottia ja packraftia, ja myös Markus Lehteinen on mukana kertomassa retkeilystä, Anne luettelee.

Katso Retkelle-messujen ohjelma tästä >> Retkelle 2018.

Retkelle-messuilla istutaan kotoisasti nuotion äärellä kuulemassa tarinoita. Tunnelma on haluttu luoda rennon kotoisaksi – luontoa unohtamatta.

– Messuilta voi löytää kontakteja, majoittajia, kursseja ja yhdistyksiä, joiden kautta jokainen voi päästä helposti mukaan retkeilyn maailmaan myös messujen päätyttyä, Anne vinkkaa.

”Jyväskylässä on helppo innostua retkeilystä”

Savosta kotoisin oleva Anne on asunut Jyväskylässä seitsemän vuotta. Vasta tänä aikana hän on alkanut harrastaa retkeilyä aktiivisesti.

– Kaikki alkoi, kun minä ja mieheni Heikki asetimme itsellemme haasteen kulkea Jyväskylän kaikki luontopolut. Kaupungissa on kymmenen upeaa luontopolkua, ja ne kuljettuamme halusimme kokea vielä lisää, Anne muistelee.

Sulanderit osallistuivat Jyväskylän seudulla asuvan eräopas Minna Jakosuon retkeilykurssille, ja ovat harrastaneet aktiivista retkeilyä aina siitä saakka.

– Jyväskylää ympäröi kaunis luonto, ja luontopolkujen ääreen on helppo päästä vaikka bussilla. Lisäksi Keski-Suomessa on upeita kansallispuistoja. Jyväskylässä asuessa on todella helppo innostua retkeilystä, Anne sanoo.

Lisätietoja:

Retkelle-messut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 21.-22.4.2018. Tapahtuma on avoinna lauantaina 21.4. klo 10-17 ja sunnuntaina 22.4. klo 10-16.

Samaan aikaan järjestetään Wemmi-kevätmarkkinat ja Metsämme-messu- ja -koulutustapahtuma.

Yleisöllä on kaikkiin kolmeen tapahtumiin vapaa pääsy.

Retkelle-messut

Retkelle-messuilla tapaat muun muassa Rinkkaputki- ja Retkipaikka-blogeista tutun Anne Sulanderin. Kuva: Heikki Sulander