Komion esteetön reitti Lopella tempaisi ajatukset retkelle Kainuuseen

Komio sijaitsee melko kaukana kaikesta, ja ehkä se onkin syy sille, että monenmonta sadepäivää seuranneena aurinkoisena sunnuntainakin törmäsin sen poluilla vain muutamiin muihin ihmisiin. Kiersin ensin Luutaharjun Samon (6,5 km), josta on olemassa aiempi Retkipaikka-juttu. Ilokseni löysin reitin loppupäästä myös Esteetön Samo -nimeä kantavan reitin ja arvelin, että myös tästä kannattaa kertoa muillekin!

Esteetön reitti 500 m/suunta

Tulipaikka ja pöytäryhmiä

Kohde kartalla

Luutaharjun Samon reittiesittely

Ehtiessäni Luutaharjun Samon loppusuoralle oli lokakuun viimeinen sunnuntai kääntymässä kohti iltaa. Edellisenä yönä voimaan tullut talviaika sai hämärän laskeutumaan totuttua aiemmin, ja kuljin metsästä ulos kilpaa hämärän kanssa. Luutaharjun Samon kauneinta osuutta, suota halkovaa pitkospuupätkää, seurasi saapuminen tulipaikalle. Tulipaikan ja parkkipaikan välissä puolestaan komeili mahtava esteetön reitti.

Luutaharjun Samo saapuu Luutalammin esteettömälle tulipaikalle pitkoksia pitkin.

Luutalammin tulipaikalle saapuessani siellä oli lapsiperhe juuri lopettelemassa tulisteluhetkeään. Itselläni ei ollut eväitä mukana ja alkoi olla vilukin, joten en harkinnut tulipaikalle jäämistä.

Jonkin aikaa kuitenkin oli pakko seisoskella siinä ja ihailla uskomattoman kaunista ja erämaista maisemaa. Ei mökin mökkiä missään, ei liikenteen ääniä, vain järvi, jonka rannat kasvoivat matalaa metsää. Maisema toi todella elävästi mieleeni Kainuun, esimerkiksi Hossassa viettämäni illat palautuivat ihanasti ajatuksiin. Ja oli tässä jotain kuhmomaistakin. Hurmaava erämaan tuntu!

Lähdin astelemaan kohti parkkipaikkaa – taittamaan siis oman, pidemmän retkeni loppusuoraa – ja tutustumaan esteettömään reittiin. Vielä yksi pariskunta koiransa kanssa tuli vastaan, kenties olivat menossa iltapalalle nuotion ääreen.

Katsahdus taaksepäin kohti tulipaikkaa

En saanut silmiäni irti järvinäköalasta. Katselin kuinka laskeva aurinko maalasi vastaruskoa järven ylle horisonttiin, ja sen viimeiset säteet saivat rantametsän latvat hehkumaan lämpimissä sävyissä.

Kuten ylä- ja alamäkiä tursuavalla Luutaharjun Samollakin, myös tämän esteettömän Samon varrella oli useita penkkejä. Esteetön Samo sopii siispä hyvin heillekin, joiden tarvitsee hieman tiheämmin saada istahtaa alas lepäilemään – enkä osaa kuvitella kauniimpaa maisemaa, jossa hengähtää!

Parkkipaikalla tapasin mieheni, joka oli ollut polkemassa Poronpolkua maastopyörällään. Hän hehkutti reittiä, ja minä olin lumoutunut maisemasta – tiesin, että tänne tulisimme palaamaan vielä monesti.

Lue lisää Komion luonnonsuojelualueesta Luontoon.fi:stä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *