Joulukalenteri, luukku 8: Lyhyen talvipäivän valoa Pitkäniemessä Nokialla

Viime päivinä on ollut hyvin hyvin harmaata. Muutama vuosi takaperin uutisissa raportoitiin Suomessa koko joulukuun saldoksi yhteensä 24 minuuttia aurinkoa. Nyt päästiin minuuttien sijaan sentäs muutamaan tuntiin. Tästähän voisi Mamba tekaista talviversion ”Vielä on valoa jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä.”

Google-maps kartta parkkipaikalle | Kartta polun alkuun

Nokian Pitkäniemessä sijaitsee Tampereen yliopistollisen sairaalan yksikkö. Paikalla on ollut asutusta jo 5000 vuotta, ja niemen kärjessä sijaitsi Pitkäniemen kylä 1500-luvulla. Nykyiset sairaalarakennukset ovat 1800-luvun lopulta. Lisää mielenkiitoisesta historiasta voit lukea täältä.

Läksin tutustumaan Pitkäniemen rantoihin. Jos olet rantojen ja vanhojen arvokiinteistöjen fani, paikka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Suojeltuja sairaalarakennuksia

Aloitin rantalenkkini itäpäästä, Pitkäniemen linnan tuntumasta. Muutama päivä sitten Tampereelle satoi viisi senttiä lunta. Sitä herkkua kesti noin kaksi tuntia, kunnes vesisade pyyhkäisi lumet mennessään.

Rantapolku

Rantapolkua talsiessa tuli kuitenkin väkisin hyvälle tuulelle. Paikka hehkui vanhaa aikaa, ja keskityin enemmän fiilistelyyn kuin liikuntaan.

Laiturit

Kesällä ensimmäisen kerran tähän paikkaan tutustuessani innostuin kuvailemaan kivilaitureita, joita rannoilla harvemmin enää näkee. Lisäksi puistoa ja rantoja huolletaan, joten rantatörmillä kasvaa mitä upeampia kukkia ja muutakin kuin perus koivua. Viime vuosina huolto on valitettavasti jäänyt vähemmälle.

Vaikka oli keskipäivä, ei aurinko noussut montaa astetta horisontin yläpuolelle. Valokuvaajan näkökulmasta tämä oli oikein hyvä asia – koko päivä oli hyvin pitkä kultainen hetki.

Kävelin laiturin päähän nuuhkimaan kevyttä pakkasilmaa. Tänään päivä oli kuin morsian: kaunis, kirkas ja säteilevä.

Uimakoppi

Pakko se oli lähteä jatkamaan matkaa. Pieni tuulenvire sekä pakkasilma puskivat läpi, vaikka kerrospukeutuminen oli kunnossa.

Rantapolku soveltuu hyvin isorenkaisille lastenrattaille, mutta pyörätuolilla en lähtisi yrittämään. Rannan tuntumassa ylempänä kulkee tie, jota pitkin voi tutustua paikkaan esteettömästi.

Lopulta saavuin polun loppuun, eli länsipäähän. Rantapolku ei ole pitkä. Kierros parkkipaikalta rantaan ja toista puolta takaisin on noin kilometrin. Pienen mutkan kautta matkaa voi jatkaa vielä Pitkäniemen lintutornille ja tulipaikalle.

Aika suunnata kotiin hyvillä mielin. Upeiden rakennusten ja maisemien katselu on mukavaa ja piristävää puuhaa. Vielä on joulua jäljellä, vielä tulee ostettua lahjoja..

Voit katsoa lisää kuviani instagramista @anttiphotography

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *