Hämäläistä maalaisidylliä ja lintujen bongausta Knuutilan lintutornilla Siurossa

Matka Knuutilan lintutornille tarjoaa hämäläistä maalaisidylliä parhaimmillaan, unohtamatta upeaa järvinäkymää. Tien varrelta voi nähdä myös Knuutilan Kartanon lammastilan lampaat. Tuolla lyhyellä kävelymatkalla on helppo unohtaa kaupungin kiireet ja työstressit. Voi hengittää raikasta ilmaa ja nauttia luonnon kiireettömyydestä.

Pysäköintialue: Knuutilan Kartano, Lukkisalmentie 39, Siuro (kartta)

Kävelymatka lintutornille pysäköintialueelta Kartanon ohi menevää tietä noin 400 metriä.

Maalaisidylliä matkalla lintutornille.

Ennen retkeä tutustuin muun muassa Nokian kaupungin sivujen kautta hieman kohteen tietoihin, joista poimin myös muutaman asian tähän kirjoitukseen. Knuutilan lintutorni sijaitsee Siuron Knuutilassa, Lukkilansalmen ja Alasenlahden pohjoispuolella. Siurontieltä on ennen Siuron keskustaa opaste vasemmalle Knuutilan kartanolle. Pysäköintialue sijaitsee Knuutilan Kartanolla. Pysäköintialueelta lintutornille pääsee kätevästi kävellen Kartanon ohi menevää tietä noin 400 metriä. (Ks. Visit Nokia / Knuutilan lintutorni)

Retkikohteena alue toimii hyvin eri vuodenaikoina, toki parhaiten lintujen bongailuun soveltuu kevät ja syksy. Kuloveteen kuuluvan Alasenlahden alue onkin hyvä tarkkailukohde keväällä, jolloin voi bongata laulujoutsenia, taveja, sinisorsia ja haapanoita. Loppusyksystä alue on jälleen joutsenten suosiossa, ja toisaalta vielä alkutalvestakin voi bongailla myöhäisiä vesilintuja. Tornista on hyvä tarkkailla myös muuttolennossa olevia kurkia ja kotkia sekä Kulovedellä pesimälajeina esiintyviä kyhmyjoutsenia ja kalasääskiä.

Knuutilan lintutorni kuvattuna tien puolelta.

Matkusta lähelle päästäksesi kauas

Luontoliikkuminen ja lähimatkailu ovat tätä päivää ja hyvä niin, sillä upeita kohteita löytyy usein ihan siitä läheltä. Niin kävi minullekin tämän päiväretkikohteen kanssa, jonka ihan sattumalta löysin, ja onneksi löysinkin, sillä paikka on kyllä todella kaunis ja samalla hyvin monipuolinen.

Lyhyellä kävelymatkalla olin jo unohtanut kaiken arjen stressin, ja lintutornille saapuessa olin rentoutunut ja täynnä energiaa kiipeämään torniin tähystelemään lintuja. Vaikka en varsinaisesti mikään lintubongari olekaan, niin pakkasin toki mukaan kiikarit ja lintukirjan. Näin syksyllä suosittelen kiikareiden lisäksi pakkaamaan reppuun vaikkapa termarillisen kaakaota. Jos torniin ei ole jonottajia (korona-aikaan on kohteliasta antaa kohtuullisessa ajassa tilaa seuraaville), kaakaon voi nauttia ylhäällä upeaa ruskan sävyttämää maisemaa katsellen ja lintujen laulua kuunnellen. Kiikareilla on helppo päästä lähemmin tarkastelemaan järven suuntalla lentäviä lintuja, ja toisaalta ihan tornin läheisyydessä puissa ja pensaissa on monia pikkulintuja.

Aistit kannattaa tällaisella linturetkellä pitää auki. Kuule, näe ja koe – se on mielestäni oivallinen tapa nauttia siitä kaikesta, mitä tämä retkikohde voi tarjota.

Ystäväni kiikaroimassa Kuloveden suuntaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.