Koillismaan upeimmat vaellusreitit – 8 suosikkiani!

Artikkeli: Riikka Pohjanen

Koillismaa (Kuusamo, Posio, Taivalkoski ja Pudasjärvi) on tunnettu upeista luonnonnähtävyyksistään, ja alue tarjoaa runsaasti erilaisia patikointireittejä kesät talvet. Merkityt reitit ovat siinä hyviä, että eksymisen riski on marginaalinen ja näin keskittymisen voi suunnata täysin maisemiin.

Tässä alueen kohteet parhausjärjestyksessä (oma mielipiteeni). Listalla ei suinkaan ole kaikkia näkemisen arvoisia paikkoja tällä seudulla – vain pieni otanta, jolla pääset alkuun.

1. Julma Ölkky, Etelä-Kuusamo
2. Pieni Karhunkierros, Pohjois-Kuusamo
3. Riisitunturi, Posio
4. Kylmäluoma, Taivalkoski
5. Rukan päivävaellusreitit, Kuusamo
6. Syötteen vaellusreitit, Pudasjärvi
7. Pahkakuru, Taivalkoski
8. Taivalvaara, Taivalkoski

Ja alla tietoa kohteista tarkemmin:

Julma Ölkky, Etelä-Kuusamo

Monipuolisuudessaan paras. Kalliorotkojävi, jonka ympärillä kulkee kaksi vaellusreittiä: 5 km, jossa ylitys riippusiltaa pitkin, ja 10 km ympäri järven. Alueella on myös pidempiä vaellusreittejä. Tarjolla osan vuotta lisäksi venekyyti, joka kulkee pitkin järveä ja pysähtyy mm. kalliomaalauksilla sekä vesiputouksella. Huomaa myös, että venekyytejä tarjoava firma vuokraa 2–3 hengelle sopivia avokanootteja kaikkine välineineen pikkurahalla. Tämä tarjoaa uuden perspektiivin upeaan ympäristöön.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Hossan kansallispuisto ja Ölökyn Ähkäsy

Pieni Karhunkierros, Pohjois-Kuusamo

Kattaa suuren osan upeimmista kuusamolaisista luonnonnähtävyyksistä. Pieni Karhunkierros on yksi Suomen suosituimpia retkeilyreittejä. Sen patikoi vuodessa noin 60 000 retkeilijää. 12 kilometrin päivävaellus vie yleensä vähintään neljä tuntia, ja suositeltavaa on nauttia reitille osuvista koskista, näköalahuipuista, vesiputouksista, metsistä, suvannoista sekä hyvin varustelluista nuotiopaikoista. Reitti on upea ja pääosin hyvässä kunnossa kesät talvet. Kannattaa myös huomata, että reitin koskille tarjotaan koskenlaskumahdollisuuksia. Samalle reissulle voit sovittaa molemmat. Varaa etukäteen.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Pieni Karhunkierros

Riisitunturi, Posio

Riisitunturin kansallispuistosta löydät erilaisia päivävaellusreittejä alkaen muutamasta kilometristä aina 26,6 kilometrin mittaiseen Kirintövaaran reittiin saakka. Maasto on mielenkiintoisen vaihteleva ja reiteiltä löytyy hyvät retkeilymahdollisuudet sekä vessat. Varaa mukaan hyvät, vettä pitävät kengät ja omat vessapaperit. Kohteen kruunaa lähtöpisteen kotakahvila. Huomaa, että Google Maps ei ulotu aivan lähtöpisteelle. Jatka hiekkatietä opasteita seuraten noin 2 kilometrin matka P-paikalle.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Riisitunturin kansallispuisto

Kylmäluoma, Taivalkoski

Kylmäluoma tarjoaa eri mittaisia retkeily- ja vaellusreittejä. Maisemat vaihtelevat upeista harjunäköaloista ja mäntykankaista järvien kautta soihin ja lampiin. Polkureitistön pituus on kaikkiaan 54 kilometriä, ja reittien varrella on tulentekopaikkoja ja laavuja. Tarjolla on 4 kilometrin luontopolku ja pidempiä vaellusreittejä, jotka risteävät – eli voit vaihtaa reittiä lennosta. Vaelluksen lisäksi Kylmäluomalla voi mm. kalastaa, metsästää ja pelata frisbeegolfia.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Kylmäluoman luontopolku

Rukan vaellusreitit, Kuusamo

Rukan ympäristössä on tarjolla runsaasti lyhyempiä päivävaellusreittejä, joita voit patikoida tai kulkea maastopyörällä tai fatbikella. Muutamia reittejä lähtee ihan eturinteen tuntumasta, Pirunkirkon kupeesta. Pyörät saat helpoiten paikanpäältä vuokraamalla. Rukalta löytyy myös frisbeegolfrata. Reissu kannattaa kruunata hyvällä ruoalla, esimerkiksi Rukakeskuksesta löytyvässä RUOK-ravintolassa, jonka Portobello-hampurilainen on puhdasta timanttia.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Tarinamme Rukan alueelta

Syötteen vaellusreitit, Pudasjärvi

Syötteen maisemista löytyy upeita vaellusreittejä alkaen alle kilometristä aina 38 kilometrin pituiseen Torpparin taipaleeseen saakka. Yksi hienoimmista, Huippupolku (1 km), kulkee Iso-Syötteen huipun ympäri tarjoten 360-asteen näkymän. Kannattaa erikseen tarkastaa, onko reitti kuljettavissa myös talvikaudella. Vaellusreittien lisäksi tarjolla mm. melonta- ja maastopyöräreittejä.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Syötteen kansallispuisto

Pahkakuru, Taivalkoski

Pahkakuru on rotkomuodostelma, joka sijaitsee Oulu–Kuusamo-tien varrella Taivalkoskelta Jurmuun päin. Kurun pohjalla, jyrkkien seinämien välissä, virtaa puro, jonne pääset poikkeamaan reitillä sijaitsevalta laavulta laskeutumaan polkua pitkin. Varaa mukaan itikkamyrkkyä. Reitti kulkee kauniin Porraslammen ja siellä sijaitsevan laavun kautta aina Taivalkoskelle saakka.

Kartta (Google Maps)

Lue lisää Retkipaikasta: Taivalkosken Pahkakuru

Taivalvaara, Taivalkoski

Taivalkoski ja Taivalvaaran hiihtokeskus tarjoavat kesäisin patikointireittejä ja hyvin mäkisen frisbeegolf-radan hyväkuntoisille. Uutta, kevyempää frisbeegolfrataa rakennetaan parhaillaan hiihtokeskuksen ja keskustan välille. Patikointireittejä löytyy lyhyimmillään 4,5–8,3 km, mutta pisimmät yltävät aina Syötteelle saakka (40 km). Reittejä voi vaeltaa tai kulkea maastopyörällä. Tarkasta ennakkoon reitin lähtöpiste, sillä osa reiteistä lähtee myös melontakeskukselta.

Kartta (Google Maps)

Puuttuuko listalta jotain olennaista? Pyydä lisäystä kommenteissa!

Lisää kohteisiin liittyviä kuvia löydät Instagramista @intohimonaseikka

Jutun alkuperäinen versio on julkaistu Intohimona seikkailu -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.