Hämeen Härkätie sai 70 kilometriä pitkän pyöräreitin – mobiilisovellus kertoo tarinaa Letkun kylältä Hämeenlinnaan

Yhteistyössä HAMK

Hämäläisten Härkätiestä on lauleskeltu jopa tunnetussa lastenlaulussa, ja kyseessä lieneekin Suomen tunnetuin tie. Syksy näytti parempaa puoltaan kelien suhteen, kun starttasimme tutustumisretkemme kaikkiaan 70 kilometriä pitkälle, keskivaikeaksi luokitellulle pyöräreitille, jonka matkalla oppisimme monenlaista Hämeen Härkätiestä, sen kylistä ja historiasta.

Härkätie on saanut mobiiliopastetun pyöräreitin osana Digitrail-hanketta*, johon olemme tutustuneet myös muutamissa aiemmissa artikkeleissamme. Digitrail-sovelluksella toteutettu opastus kattaa Härkätien Kanta-Hämeen puolella olevan osuuden, kulkien hauskasti nimetyn Letkun kylän kaupalta aina Hämeenlinnaan asti. Matka etenee tarinan muodossa ja oppaana sovelluksessa toimii Hemminki, joka on saanut myös lisänimen Kulkeva.

Tätä historiallista ja samalla modernia reittiä lähdimme kulkemaan lokakuun alkupuolella nähdäksemme, mitä Digitrail täällä voisi tarjota. Laitoin sovelluksen päälle, valitsin reitin ja niinpä lähdimme liikkeelle!

Heti Letkun kylällä saimme kuulla ensimmäisen tarinan. Hemminki kertoi, että Kapilon suunnalla olisi merkillinen paikka, Jättiläisen hauta. Siellä on tarinan mukaan arkkua muistuttava kivi, joka kumisee, jos pintaan koputtaa.

Koputus olisi totisesti houkuttanut, mutta koska matkaa oli paljon, sai kiven etsiminen jäädä. Matka jatkui ohi Hämeen luontokeskuksen ja Eerikkilän. Jos Turusta asti olisi ollut taivalta takana, olisin saattanut sinne jäädä yöksi. Eerikkilä on luontoa rakastavalle paratiisi, sillä sen ulkoliikunta- ja retkeilymahdollisuudet ovat Etelä-Suomessa vertaansa vailla. Nyt loppumatka meni kuitenkin päivässä.

Seuraavaksi Hemminki taas keskeytti ja antoi ohjeet Korteniemeen, mutta varoitti samalla myös Ilveksenluolakallion luolista.

Sitten taipaleella tulikin vastaan idyllinen Portaan kylä. Kylältä ei olisi ollut pitkä matka Kaukolanharjulle ja Saaren kansanpuistoon, mutta vaikka molemmat ovat kauniita kansallismaisemakohteita, niin päätimme tällä kertaa tutustua tarkemmin Portaan kylän historiaan ja sen tarjoamiin elämyksiin.

Nahkurin verstas on vanha pienen mittaluokan teollisuuslaitos, jossa nahkuri ennen jalosti nahkojaan markkinoille. Nyt paikalla toimii majoitus- ja ateriapalveluita tarjoava yritys, ja kauniissa puitteissa toimiikin. Se on myös hyvää jatkumoa kylällä olleelle kievarille.

Jos Hämeen Härkätien Digitrail-reitistä haluaa oikein kunnolla nautiskella, niin aikaa matkantekoon kannattaa varata pari päivää. Nautiskelijalle Nahkurin verstas on oikein hyvä, idyllinen ja rauhaisa vaihtoehto majapaikaksi.

Mutta palataanpa pyöräretkelle.

Matka taittui hyvää vauhtia, ja Hemminki kertoi meille Punelian kylästä, pelastetuista taloista sekä Räyskälästä. Ohitimme monia idyllisiä maisemia, mutta jostain syystä Vuohiniemi ihastutti aivan erityisesti ja suorastaan pakotti pysähtymään, jotta voisimme ahmia paikan kauneutta – kunnes pieni sadekuuro taas sai meidät luikkimaan suojaan.

Seuraavaksi sykähdytti Vuorentaan kylä. Sovellus kertoi, että siellä olisi kuppikivi! Näillä main, Ojoisten kylässä, on jopa yksi koko Suomen suurimmista tunnetuista kuppikivistä. Kaikkiaan kuppikiviä tunnetaan maastamme yli 350, lähinnä eteläisestä ja lounaisesta Suomesta. Olimme siis aivan ydinalueella. Kuppien käytöstä on useita oletuksia ja usein arvellaan, että ne ovat uhripaikkoja, joihin jätettiin esimerkiksi viljaa suvun vainajille tuomaan pyyntionnea.

Tie oli jossain vaiheessa vaihtunut melkeinpä huomaamatta soratieksi, mutta asiaan havahtui vasta kaupungin, eli Hämeenlinnan lähestyessä.

Nyt edessä oli nimittäin asfaltoitua pyörätietä ja joutuisat osuudet ennen varsinaista loppuhuipentumaa, itseään Hämeen linnaa. Kun sen siluetti osui silmiin, niin väsymys kaikkosi jaloista, ja loppumetrit jaksoi taas polkea perille aivan helposti.

Hämeen Härkätiellä on todella pitkä ja kiinnostava tarina, ja nyt tuo historiallinen tielinja kulkee myös tiedon valtaväylällä.

*DigiTrail on mobiilisovellus, joka toimii luonnossa navigaattorin tavoin ja madaltaa näin kynnystä lähteä tutustumaan luontokohteisiin. Sovellus opastaa kulkijaa metsässä, kertoo lähellä sijaitsevista palveluista ja nähtävyyksistä. Lisäksi se antaa mielenkiintoista tietoa mm. alueen historiasta tai aktivoi käyttäjäänsä erilaisilla teemoilla, kuten metsäaiheisilla liikunnallisilla ja kulttuuriin liittyvillä sisällöillä. Lue lisää >>

4 replies
  1. Antti
    Antti says:

    Koko Härkätien pyöräilleenä, sanoisin että Letkulta Turkuun päin kulkeva osuus olisi jopa mielenkiintoisempi. Hieno tie joka tapauksessa. 🙂 T:Antti

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Kiitos paljon kommentista Antti! Kuulostaapa hyvin kiinnostavalta. Mitä maisemia tai paikkoja suosittelisit Letkun ja Turun väliltä erityisesti?

      Terveisin Jonna / Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.