Local Tips – Forssan seudun retkikohteet: nämä paikat kannattaa kokea Jokioisissa!

Artikkeli: Kirsi Sippola, Hämeen ammattikorkeakoulu

Forssan seudun tunnetuimmat retkikohteet sijaitsevat Tammelassa, jossa ovat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, Saaren kansanpuisto, upea Turpoonjoki ja Kaukolanharjun näkötorni. Jos olet jo kolunnut nuo upeat maisemat, niin on aika siirtyä naapurissa sijaitsevan Jokioisten puolelle. Jokioisissa on maaseutumaisemaa, salainen Kirmunharjun luonnonsuojelualue, Rehtijärvi, Elonkierron esittelypuisto sekä Jokioisten Museorautatie. Jokioisissa riittää ihmeteltävää lapsille ja lapsenmielisille!

Keväällä Visit Häme -sivustolla on ollut Local Tips -kampanja, jossa on kerätty paikallisten hyviä vinkkejä mukavista retkikohteista Hämeessä.

Kirmunharju

Jokioisten salainen Local Tips -kampanjan tuotos on Metsähallituksen luonnonsuojelualue Kirmunharju, joka sijaitsee Rehtijärven pohjoispuolella. Harjun päällä on hyvä polku, jota pitkin pääsee tallustelemaan.

Keskipaikkeilla harjua on sopiva pulahduspaikka uimiselle. Harju on muutaman kilometrin mittainen, mutta jos kiertää koko Rehtijärven, niin matkaa tulee noin 10 kilometriä. Järvellä on mökkejä, joten osa reittiä kävellään maalaismaisemissa, tietä pitkin. Kunnan ylläpitämä Rehtijärven uimapaikka on Kirmunharjua vastapäätä, toisella puolella järveä. Siellä on grillikatos, jossa voi nauttia eväitä.

Jokioisten Elonkierto

Jokioisilla on myös Elonkierron maaseutu- ja kotieläinpuisto, joka on mieluisa ja maksuton vierailukohde. Kesäisin puistossa laiduntaa lehmiä, hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja. Kesäaikaan puistossa palvelee myös 4H-yhdistyksen ylläpitämä makasiinikahvila.

Elonkierron puistoalueen kiertää noin kahden kilometrin mittainen polku. Opastaulut kertovat mitä nähtävää polun varrella on. Puistossa kerrotaan myös ruuantuotannon ympäristövaikutuksista. Elonkierto myötäilee Loimijokea ja on lähellä Jokioisten keskustaa.

Jokioisten Museorautatie

Jokioisten Museorautatiellä pääsee höyryveturin vetämän junan kyytiin. Junarata on ollut olemassa jo 1800-luvun lopulta saakka. Höyryjunat kulkevat kesäsunnuntaisin Jokioisten ja Humppilan välillä. 

Rata on 14 kilometrin pituinen ja kulkee upeassa maisemassa, peltojen ja niittyjen keskellä. Resiinaa pumppaamaan pääsee lähes joka päivä. Resiinoita voi vuokrata Minkiön asemalta kapearaidemuseon aukioloaikoina. Resiinaan mahtuu neljä henkilöä, josta kaksi on pumppausvuorossa kerrallaan. Radan varrella on Santavaihteen nuotiopaikka, johon on Minkiön asemalta noin neljän kilometrin matka. Laavulla voi myös yöpyä.

Saapuminen Forssan seudulle

Forssan seudulle on helppo tulla, sillä se sijaitsee noin tunnin matkan päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Local Tips -kampanjassa kerätyistä muista Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen vierailukohteista kannattaa katsoa lisätietoja Visit Hämeen Local Tips -sivuilta.

Lue lisää: 

Lisää Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen paikallisten vinkkejä: 

Visit Häme, Hämeen matkailusivusto: www.visithame.fi

Elonkierron esittelypuisto ja kohde-esittely Retkipaikassa

Jokioisten kunnan uimapaikat

Jokioisten Museorautatie ja sen esittely Retkipaikassa

Rehtijärvi ja Kirmunharju Wikipediassa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.