Marraskuuko väritön? Tähän aikaan vuodesta kannattaa retkeillä sammaleisissa metsissä

Marraskuuta parjataan usein värittömäksi, harmaaksi, masentavaksi kuukaudeksi. Kuitenkin on niin, että harmaimpanakin marraskuun päivänä, johtuipa harmaus sitten pilvisyydestä, sumusta tai silkasta vesisateesta, on luonnosta löydettävissä värejä – noh, ainakin siinä tapauksessa, jos kunttaa ei peitä vielä lumi. Marraskuussa sammalikot ovat upeimmillaan. Kokosin alle kohdevinkkejä retkeilyreiteistä, jotka kulkevat poikkeuksellisen hienojen sammalikkojen keskellä!

Karnaistenkorpi, Lohja

Karnaistenkorven retkeilyreitistö levittäytyy Karnaisten tunnelin yläpuolella – siis moottoritien yllä! Ilman omaa kokemusta ei saata uskoa, kuinka upea ja salaperäisen varjoisa peikkometsä siellä kasvaa. Vehreä sammal verhoaa kunttaa ja kiviä. Myös pari kirkassilmäistä, rakentamatonta lampea lainehtii metsän sylissä reittien varrella, ja molempien lampien rannoilta löytyy laavut. Lue lisää.

Pohjantikan kierros, Liesjärven kansallispuisto

Korteniemen perinnetilan pihapiiri on elämys jo itsessään ja palauttaa ajatukset vuosikymmenien taa. Sieltä alkava Pohjantikan kierros tarjoaa paitsi järvenrantapolkua erittäin kauniilla maisemilla, myös ihania sammalmättäitä komean kuusikon sylissä. Lue lisää.

Nahkiaispolku ja Klassarinkierros, Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuiston sammalmättäät tunnetaan antoisista suppilovahverosadoistaan, mutta niissä kannattaa antaa silmien levätä myös vaikka sienestys ei kiinnostaisi. Hienoa vihreää sammalmattoa löytyy muun muassa Klassarinkierroksen varrelta, jossa nautitaan myös lammenrantatunnelmista ja tulipaikkakin löytyy vain pienen piston päästä. Lisäksi Nahkiaispolun kivikkoisilla rinteillä on erittäin upeaa, vehreää maisemaa synkän metsän juurella. Lue lisää Nahkiaispolusta ja Klassarinkierroksesta.

Klassarinkierroksen lokakuista maisemaa vuodelta 2021.

Pukkivuori, Evon retkeilyalue, Hämeenlinna

Pukkivuori kohoaa Savijärven eteläpäässä, ja maastoon voi suunnata pariltakin Tavilammentien varrella olevalta pysäköintialueelta. Polku kiertää sammaleisen Pukkivuoren helmoja ja seurailee Savijärvestä erkanevaa Keltaojaa. Sen varrella on myös Keltaojan laavu Vähä Keltajärven rannalla. Nauti Pukkivuoren marraskuisista tunnelmista ja yhdistele alueen reiteistä itsellesi sopivin kierros! Tutustu Evon reitteihin ja karttoihin Luontoon.fi-palvelussa.

Kalkinpolttajanpolku, Sipoonkorven kansallispuisto

Kalkinpolttajanpolku on Sipoonkorven klassikkoreitti. Se kiertelee pelto- ja metsämaisemissa ja tarjoilee myös korkeuseroja. Jyrkimmissä kohdissa on portaita, mutta reitti on silti haastava. Onneksi jalkoja voi lepuuttaa laavulla! Hehkuvien (ja suppiksia työntävien) sammalmattojen lisäksi Kalkinpolttajanpolulla pääsee tuijottamaan vanhaan louhokseen sekä toisaalta kauas horisonttiin.

Multiharjun aarnimetsä, Seitsemisen kansallispuisto

Multiharjulla saa nauttia muustakin kuin sammalista, nimittäin vanhimmat metsän puista ovat 400-vuotiaita! Tämä todellinen aarnimetsä on kansallispuiston ylpeys, lukuisien hyönteisten ja kolopesijöiden sekä toisaalta myös suurpetojen aluetta. Lähde nauttimaan marraskuun lumosta tuoksuvaan aarnimetsään vaikkapa Torpparintaivalta seuraten. Reitin varrella on myös tulipaikka Haukilammella. Lue lisää reitistä Luontoon.fi:stä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.