Esteettömästi Tammelassa, osa 3/4: Korteniemen perinnetila

Artikkeli: Jouni Palén

Tässä juttusarjassani esittelen esteettömästi saavutettavia retkikohteita Tammelasta. Ensimmäisessä osassa kerroin Kaksvetisen–Peukaloisen rengasreitistä, ja toisessa osassa vuorossa oli Kyynäränharju Liesjärven kansallispuistossa. Kolmannessa osassa pysyttelemme Liesjärven maisemissa, sillä vuorossa on tällä kertaa Korteniemen perinnetilan esittely.

Korteniemen perinnetilan parkkipaikan osoite on Korteniementie 270, Tammela.

Korteniemen perinnetilalla eletään 1910-lukua. Tila ei ole museo, vaan siellä pidetään yllä niitä elämisen taitoja, joilla tiettömien taipaleiden takana oli mahdollista asua reilut sata vuotta sitten. Tila on ollut metsänvartijan koti vuodesta 1878, ja saman Löngrénin suvun miehet toimivat metsänvartijoina vuoteen 1956 asti, jolloin Liesjärven kansallispuisto perustettiin.

Tilan pihapiiriin johtaa parkkipaikalta tie, joka on paikoin aika jyrkkä. Liikuntarajoitteinen voi ajaa pihapiirin lähelle autolla, mutta erityistä parkkipaikkaa siellä ei ole, ja tien alku on suljettu liikenteeltä avattavalla, ei lukossa olevalla portilla.

Parkkipaikan lähellä on esteetön kuivakäymälä. Tilan pihapiirin kuivakäymälä ei ole esteetön. Tilan päärakennuksen sisälle on saatavissa erillinen kulkuramppi. Muihin rakennuksiin ei estetöntä kulkua ole.

Tilan pihapiiri on laaja, maapohjainen ja melko tasainen. Kanat voivat hyvinkin tepastella keskellä pihaa Sinua vastaan. Rannassa on tulipaikka. Polku rantaan on melko juurakkoinen.

Tilalla on avoinnaoloajat, jolloin päärakennuksen ovet ovat auki ja Metsähallituksen oppaat paikalla. Erärenki opastaa tilalla myös muina aikoina tilauksesta. Erärengin opastukseen voidaan liittää myös ruokailuja sekä erilaisia retkiä läheisillä poluilla.  

Voit seurata Erärenkeä myös Instagramissa ja Facebookissa.

Juttu on julkaistu alun perin Esteetön Erärenki -sivustolla.

Lue lisää

Peukaloisen–Kaksvetisen rengasreitti

Kyynäränharju esteettömänä kohteena

Liesjärven kansallispuisto – Retkipaikan vinkit ja tarinat puistosta

Korteniemen perinnetila – Luontoon.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *