Esteettömästi Tammelassa, osa 4/4: Torronsuon kansallispuisto

Artikkeli: Jouni Palén

Torronsuo on Suomen syvin suo, turvekerroksen paksuus on paikoin yli 10 metriä. Suolla on sulan maan aikaan hankala liikkua, siksi reitit on rakennettu pitkospuilla. Suon maasto on tasaista ja melko avointa. Talvella suon jäätyessä ja lumen tullessa sinne pääsee hiihtäen, lumikengillä ja joskus vähällä lumella tai hankikannolla myös kävellen sekä pyörätuoliin kiinnitettävillä suksilla. Tämä esittely on viimeinen osa juttusarjassani, joka käsittelee Tammelan esteettömiä kohteita. Aiemmissa osissa olen esitellyt Kaksvetisen–Peukaloisen rengasreitin, Kyynäränharjun sekä Korteniemen perinnetilan

Esteetön taukopaikka ja kaksi katselulavaa
Parkkialue kartalla (Somerontie 732, Tammela)

Kiljamon saaressa suon keskellä on esteettömyyshuomioitu katos, jossa tulipaikka ja pöytiä. Myös kuivakäymälä on on esteetön. Parkkipaikalta johtaa tie tulipaikoille ja käymälälle, matkaa kertyy noin 300 metriä loivaa mäkeä. Paikalle on hankala päästä julkisilla liikenneyhteyksillä.

Kiljamolla on suon laitamilla kaksi esteetöntä katselulavaa, joihin on esteetön kulkutie. Lähempi ja vanhempi on noin 200 metrin päässä parkkipaikan lähellä olevasta infotaulusta. Katselulava kunnostetaan vuoden 2021 alussa.

Toinen, syksyllä 2020 valmistunut katselulava on Kiljamon saaren kaakkoispuolella. Parkkipaikalta reitti sinne vie tulipaikan sivuitse, yhteensä noin 600–700 metriä yhteen suuntaan. 

Katselulavat yhdistää kapeahko kaksilankkuinen pitkospuu. Suon kiertää myös noin kahdeksan kilometriä pitkä, pääosin pitkospuinen reitti, joka on joiltain osin huonossa kunnossa, mutta korjataan todennäköisesti vuoden 2021 aikana. Tämä pitkospuureitti on kuitenkin käytössä ja sitä voi kulkea, mutta se vaatii paikoin tasapainoilua ja ainakin hiukan vettäpitäviä jalkineita. Pakkasten ja nollakelien aikaan kaikki pitkospuut voivat olla liukkaita. 

Voit seurata Erärenkeä myös Instagramissa ja Facebookissa.

Juttu on julkaistu alun perin Esteetön Erärenki -sivustolla.

Lue myös:

Kaksvetisen–Peukaloisen rengasreitti

Kyynäränharju esteettömänä kohteena

Liesjärven kansallispuisto – Retkipaikan vinkit ja tarinat puistosta

Korteniemen perinnetila esteettömänä kohteena

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.