Hämärän hetkiä Suomen syvimmällä suolla: Torronsuon öinen kauneus on mykistävää

Torronsuon kansallispuisto on yhtä suota koko paikka, ja tämä suopuisto on niinkin etelässä, että se on vain 100 kilometrin päässä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Tälläisiä suoalueita ei enää Etelä-Suomessa muutoin juurikaan nähdä. Se on niin merkittävän kokoinen suo, että siinä kohdalla herkästi jää muuttolintu lepyyttämään siipiään ja rauhallisempi muuttaja pystyttää kortteerin.

Taivaan värityksestä oli helppo arvata, että kello alkoi olla ilta yhdentoista kieppeillä, kun auton nokka pysähtyi Kiljamon parkkipaikalle. Parkkipaikalla sattui olemaan vielä muutaman auton verran päivän vierailijoita, mutta kun saappaat sai jalkaan, niin viimeisetkin vieraat olivat poistuneet puistosta minua lukuunottamatta. Niinpä lähdin viettämään yötä Torronsuon kansallispuistossa.

Kiljamon parkkipaikka on muuten erityisen hyvä paikka saapua puistoon, sillä se on puiston ainoa parkkipaikka. Parkkipaikan vierestä löytää myös käymälän, sekä perus infotaulut ja nuotiopaikat, joten täällä Torronsuosta pääsee nauttimaan vaikka vain vessapysähdyksen verran.

Kiljamon parkkipaikalta on muutaman sadan metrin matka nuotiopaikalle ja näkötornille. Tämä on melko varma tapa aloittaa lähestyminen puistoon. Muutaman sata metriä lompsittua näkötorni ilmestyi näköpiiriin korkeampana kuin sitä saattoi etukäteen mielessä kuvitella. Tämä näkötorni on nimittäin nimensä veroinen, sen verran tornissa riittää korkeutta.

Makeimmat auringonlaskut tornista katsottuani päätin palata takaisin maantasalle ja aloittaa öisen taivallukseni. Lähdin pitkospuita pitkin kiertämään Torronsuon soita. Oikeastaan reitistö Torronsuolla rajoittuu 1,5 kilometrin kierrokseen ja noin 3 kilometrin talsintaan vanhalle louhokselle. Täällä kuitenkin Kiljamon ympäristö on tehty sen verran järkevästi, että suon laitaan ja nuotiopaikalle pääsee luonnon ihmeitä haistelemaan sitten vaikka lastenkärryjen tai pyörätuolin kanssa. Toisaalta kenen tekee mieli pitemmälle reissulle, niin Torronsuo yhdistyy mainiosti Ruostejärven virkistysalueen ja Liesjärven kansallispuiston kanssa. Nämä paikat yhdistyvät Ilvesreitin varrelle, jota pitkin voi lompsia vaikka aina Ahvenistolle saakka.

Lähden Kiljamon kierrokselle, eli siis 1,5 kilometrin lenkille. Yö lupailee sadetta, joten tällä matkalla vaikka kastuisi, niin se ei sen enempää jää harmittamaan. Luontotornilta polku jatkuu ensin suon laitamaa rämettä pitkin, kunnes askelmat muuttuvat pitkospuiksi. Reitiltä erehtyminen lienee sitä myöten myös lähes mahdotonta, kunhan pysyttelee vain pitkospuiden päällä koko matkan.

Kun pimeys sakentaa näköaistimuksen, niin aivot lisäävät kapasiteettiä nenän ja korvien puolelle. Tähän aikaa yöstä nimittäin suoluonnon tuoksu ja sen lintujen öiset kalkatukset erottuvat sen verran selvästi, etteivät kaupunkilaisetkaan pääse valittamaan hiljaisuudesta. Rämeen reunalla silmällä erottuu vielä aavemaisesti siipiään iskevä kehrääjä. Kiire ei ole, joten jätän kääntymättä Kiljamon kierrokselle ja jatkan vielä pitemmälle pitkospuita kohti Torron kylää. Tarpeeksi talsittuani ja ihmeteltyäni käännyn kuitenkin takaisin kohti Kiljamoa ja sen lyhkäistä lenkkiä.

Suoluonnon öinen kauneus on mykistävä. Vaikka pimeimpänä hetkenä voisi kuvitella tarvitsevansa otsalamppua, niin sen kaivaminen on kulkemisen kannalta täysin turhaa. Kelottuneet pitkospuut erottuvat hopeanhohtoisina yönpimeästä suosta ja johdattavat polulla eteenpäin. Pimeydestä loistavat ainoastaan suopursujen kukinnot ja satunnaiset suovillat siellä, missä suo on puristunut sopivanlaiseksi mättääksi. Öisen suon katselemisessa on jotain yhtä ääretöntä kuin tulipalopakkasella yötaivaan tuijottamisessa. Aika kun jotenkin tuntuu pysähtyvän.

Lenkki on kokonaisuudessaan helppo kiertää, ja pitkospuita pitkin sen kiertäminen onnistuu helposti vaikka lenkkareilla. Toki pitkospuiden kunto ja veden määrä saattaa herkästi vaihdella kesän myötä, joten varautuminen on suotavaa.

Kiljamon P-paikka kartalla. Sijainti: N=6738356.770, E=313369.878 (ETRS-TM35FIN)

Juttu toteutettu yhteistyössä Tammelan kunnan kanssa.

Torronsuon kansallispuisto on kaunis ja rauhaisa retkikohde ympäri vuoden. Marjasta, luminkenkäile tai vaikka hiihdä tällä Suomen syvimmällä suolla! Monet yrittäjät tarjoavat alueella palveluitaan, opastetuista retkistä aina välinevuokraukseen. Tutustu Torronsuohon ja muihin alueen retkikertomuksiimme täällä!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.