Harpar Storträsketin kosteikko ja lintutorni

Sitä kun on lintujen tarkkailemisen ottanut elämäntehtäväkseen, niin aina lintutornin osuessa kohdalleen menee tietynlainen värinä läpi. Näin meni myös tällä kertaa, kun maastokarttaa tutkailtiin Dagmarin lähteen metsissä. Kun tien toisella puolella näyttää olevan valtava kosteikko, niin silloin siellä on lähdettävä käymään.

Tarkemmin sanottuna lintutornille pääsee Hankoon päin ajaessa kääntymällä Hangontieltä pienemmälle hiekkatielle muutamaa risteystä ennen Mannerheimintietä. Kun kartasta etsii tuon Harpar Storträsketin, niin tietää melko tarkasti mille tielle tulee kääntyä. Tie kiertää lyhyen matkan metsässä ja poikkeaa takaisin Hangontielle, mutta molemmista päistä puomitettuna matkan lintutornille saa taittaa kävellen. Matkaa kertyy suuntaansa noin kilometrin tai hieman reilummin, kunhan arvaa kääntyä oikealle polulle kohti lintutornia.

Tornille saavuimme melko lailla keskellä päivää, joten ajankohta ei lintujen tarkkailuun ollut varsinaisen otollinen.  Tämä kosteikko on sillä tavalla kasvin peitossa, että täällä vallitsevana lajina ovat pitemmät kortteet, heinät tai sarat, mitä sitten sattuvatkaan olemaan. Tämä tekee tietysti paikallisten lintujen havainnoinnista hieman vaikeampaa kuin tavallisella kosteikolla, mutta toisaalta pitkäkaulaisten kurkien kurkistelu kaislojen seasta näyttää hauskalta ja antaa löytämisen riemua.

Lintuja ei juuri ollut ilmassa, mutta hetkisen pällistelyn aikana ilmalentoaan meille esittelivät ainakin kurjet, sinisorsat ja kosiolla olleet taivaanvuohet. Tämä on kyllä sen näköinen kosteikko, että tänne olisi helppo kuvitella vaikka ruskosuohaukkakin liitelemässä kaislojen yllä. Vielä muutamat joutsenet lentelivät ylitsemme samalla kun metsästä alkoi kuulua sepelkyyhkyjen kujerrus.

Iltalennolle asti emme tällä kertaa malttaneet jäädä, vaan suuntasimme etsimään leiripaikkaa lähistöltä. Juuri poistuessamme muutama metsäkauris päätti vielä esitellä hyppytaitojaan ruovikon takana. Elämää siis riittää täällä etelän soillakin.

Kartta. Sijainti: N=6650982.635, E=294818.934 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.