Instagramista tuttu satumökki on peräisin Joulutarina-elokuvasta – ja yleinen vierailukohde Levillä

Levitunturin rinteessä tönöttää erikoisen näköinen pieni mökki, jolla on ihmeellinen tarina. Ylhäältä päin katsottuna mökki on kuin suoraan sadusta: kauniista harmettuneesta puusta rakennettu suloinen ilmetys. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa mökin ontoksi – kuin lavasteeksi. Ja sitä se onkin. Tämä lukemattomiin Instagram-kuviin päätynyt mökki toimi aikoinaan Joulutarina-elokuvan lavasteena, esittäen Joulupukin lapsuudenkotia. Tänä päivänä rakennus ilahduttaa Levin retkeilijöitä ja suurta some-yleisöä ympäri maailman.

? Kohde kartalla

Olimme mieheni kanssa Levin huipulla käymässä ja siinäpä mieleemme juolahti etsiä tämä mökki tutkailtavaksi. Muistin kaverini luonnehdinnan siitä, mistä päin rinnettä mökki löytyy, ja kohta jo bongasimmekin sen hopeanharmaan lautakaton alempaa rinteestä. Levin korkeimmalle huipulle tulee gondolihissi, ja hissin rataa hieman alamäkeen seuraamalla voi mökin löytää ylhäältä katsottuna hissiradan vasemmalta puolelta.

Mökille johtaa myös frisbeegolf-rata sekä alamäkipyöräreitti. Kannattaa siis olla hieman valppaana täällä kävellessään, sillä kulkijoita voi olla muitakin, ja varsinkin alamäkipyöräilyssä riittää vauhtia.

Mökille pääseminen vaatii hieman vaivaa, ja mukaan kannattaa varata myös vettä. Rinne on jyrkkä, ja mökille laskeutumisen jälkeen se pitää jaksaa kiivetä vielä ylöskin, ainakin jos auto on huipulla. Toinen vaihtoehto on ottaa Gondoli-kyyti ylös huipulle ja kävellä mökin kautta takaisin alas.

Tällä hetkellä Levin huippua myllätään, ja alue muistuttaa enemmän tai vähemmän rakennustyömaata. Niin pittoreski kuin Joulupukin mökki itsessään ulkoa katsottuna onkin, on se juuri tällä hetkellä hieman karussa maisemassa. Tilanne rauhoittunee, kun työt saadaan valmiiksi. Talvella hankien hallitessa ja lumitykkien tehdessä työtään kuorruttuu mökki taas satumaiseen lumeen, jäähän ja kuuraan.

Laskeuduimme jyrkkää rinnettä mökin luo. Kuistille, josta suuri osa Instagram-kuvistakin on otettu, ei ole portaita. Vaihtoehtona on pungertaa itsensä jollakin konstilla kuistille suoraan, tai sitten voi kävellä mökin taakse, jossa on oviaukko mökkiin sisälle ja sitä kautta pääsee kuistillekin helposti ähisemättä – ellei pääovea sitten ole suljettu hakasella, jolloin pungertaminen suoraan kuistille jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Harmillisesti joku oli vääntänyt mökin pääoven irti niin, että se retkotti vinossa yhden saranan varassa. Nostimme oven siististi syrjään, ettei se vääntyisi enempää rikki. Toivottavasti ovi on jo korjattu tätä kirjoittaessa, eikä kukaan saisi enää päähänsä kaltoinkohdella sitä tai tätä hienoa rakennelmaa muutenkaan. Minusta on todella hienoa, että tämä rakennelma on pidetty kunnossa ja että siellä saa vierailla.

Kuistilta avautuu toden totta kaunis näköala Kittilään ja kauemmaskin. Itse kiinnitin huomiota ikkunoiden upeisiin puitteisiin, jotka olivat puusta taidokkaasti veistettyjä lohia. Ja vaikka kyseessä on lavaste, on siinä selkeästi käytetty jykevääkin puumateriaalia.

Kävelyretki mökin ympäri sekä kurkkaus sisälle mökkiin paljastaa, että elokuvateollisuus saa toden totta tehtyä ihmeellisiä juttuja! Ehkä kannattaakin katsoa Joulutarina-elokuva vielä ennen retkeä, niin se on sitten tuoreessa muistissa ja lavasteiden pukeminen Joulupukin kodiksi on mielikuvitusleikkinä helpompaa. Näin paikka näyttäytyy vielä entistäkin mielenkiintoisempana.

Rakennus on joka tapauksessa mielestäni suloinen ja kaiken some-huomion arvoinen. Toivon suuresti, että kaikki paikalla käyvät arvostavat mökkiä ja liikkuvat siellä fiksusti kuten missä tahansa retkikohteessa. Kunnioitetaan tätä erikoista paikkaa, jotta se pysyy kunnossa ja yleisölle avoimena jatkossakin.

Samalla retkellä kannattaa kulkea myös Levitunturin esteetön Huippupolku, jonka varrella on myös tulistelumahdollisuus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *