Ukonmäen reitti Alajärvellä sopii sekä patikointiin, pyöräilyyn että hiihtoon

Alajärvellä sijaitseva Ukonmäen reitti on monipuolinen ja kaunis reitistö, jossa taitettava matka on mahdollista valita sen mukaan miten pitkän reitin haluaa mennä. Reitti on kooste pitkospuupätkistä, muutamista kunnon nousuista, suo- ja metsäpoluista sekä kivikoista. Paikkapaikoin reitillä on hyvinkin märkiä kosteikkoja. Koko reitti, josta tässä on kertomus, on pituudeltaan 15 kilometriä, mutta kun ihailtavaa reitin varrella on, niin omasta reitistäni tuli hiukan yli 20 kilometriä.

Reitin pituus 15 km

3 laavua tulipaikkoineen

Lähtöpaikka kartalla (Kuntotie 1, Alajärvi)

Reitti lähtee keskustan kuntoradan pääparkkipaikalta osoitteesta Kuntotie 1, Alajärvi. Ensimmäinen pysähtyminen voi tapahtua jo ennen reitille lähtöä upeassa Karhulaavussa reitin alkupäässä. Siinä voi vaikka suunnitella miten reitin vie läpi. Siitä lähdettäessä kannattaa poiketa kuntoradalta frisbeegolf-radalle, joka pujottelee hienosti reitin vierellä alkumatkan. 

Reitin voi mennä patikoiden tai maastopyörällä sekä talvisin hiihtämällä. Itse menin sen maastopyörällä. Jo 2,5 kilometrin päässä lähtöpaikalta odottaa siisti laavu, jolle en löytänyt nimeä.

Ukonmäen laavulle saavutaan noin reitin puolessa välissä, ja nimensä mukaisesti laavu sijaitsee nousun jälkeen kauniilla mäkirinteellä. Ennen sille pääsyä ukkosenilma tuli kuin kirkkaalta taivaalta ja kasteli eräretkeilijän. Nuotiotuli laavulla kuitenkin kuivatteli miehen, kun odottelin kaatosateen hellittämistä.

Ukonmäen laavulta edetessä eväiden nauttimisen jälkeen pääsee kokemaan metsäteitä, mutta myös polkuja kangasmaastoissa. Reitti kokonaisuudessaan on merkitty viitoin sekä puissa olevin punaisin merkein.

Täälläkin, kuten niin monessa muussakin kohteessa, saa olla ja tuntea itsensä osaksi luonnon monimuotoisuutta. Edetessä polkuja pitkin voi nähdä luonnon useissa eri muodoissaan ja ihastella sen kauneutta.

Lisää kohde-esittelyitäni löydät sivustoltani Eräretkeily.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.