Tanssilavalta Eiffel-tornille: Paalijärven Patikka on 23 kilometrin vaelluskierros Järvi-Pohjanmaan maaseudulla

➡ 23 km
? 3 tulipaikkaa, 2 laavua
Karttalinkki

Paalijärven patikka on 23 kilometrin mittainen rengasreitti, joka kulkee läpi peltojen ja hyvin hoidettujen talousmetsien Paalijärven kylässä, Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. Retin varrelta löytyy useita paikallishistorian merkkipaikkoja. Paalijärven kierroksella on myös useita luonnonkauniita kallioita ja  jopa ”Eiffeltorni”.

Reitti on uunituore: pääsin kiertämään tämän Etelä-Pohjanmaan uusimman luontoreitin heti avajaispäivänä, 10. toukokuuta 2018.

Paalijärven Patikan varrella on useita paikallishistorian merkkipaikkoja.

Tanssiva lähtö patikalle

Paalijärven patikan alku- ja loppupiste on kylän tanssilavan kupeessa. Reitistö muuntautuu moneen mittaan. Paalijärven ympäri kiertävältä reitiltä voi palata haluamastaan kohdasta hiekkateitä myöten takaisin. Koko lenkin kiertäjille vain alku- ja loppupätkät Paalijärven lavalta kuljetaan samaa, reilun kilometrin mittaista pistoa pitkin.

Paalijärven patikalle kuljetaan komean portin läpi.

Tanssahtelu jää nopeasti taa Eteläpään kallion jyrkkää polkua noustessa. Alkukilometrit kuljetaan kalliolta toiselle astellen. Jyrkkäreunaisilla kallioilla katse kääntyy kaukaisuuteen. Alapuolelle avautuu vihreä havumetsien meri.

Kivenpesän kalliolla huomioni kiinnittyi pitkään railoon. Olisiko tämä se pesä, josta kallio on aikoinaan saanut nimensä?

Paikallishistoriaa ja hienoja näköaloja

Kivenpesänkalliolta suuntasin kulkuni myötäpäivään Pirkkalanevan pitkoksia myöten Ryssänmäelle. Paikka on saanut nimensä 1840-luvulla, jolloin mäellä hyökättiin kahden venäläisen kulkukauppiaan kimppuun.  Toinen heistä menehtyi saamiinsa vammoihin.

Pirkkalannevan pitkospuut.

Ryssänmäen jälkeen reitti kulkee metsäpolkuja ja teitä pitkin Paalivuoren laelle. Näkötornista aukeaa näkymä järvelle ja ympäröivään maastoon. Paalijärven Eiffeltorniksi ristityn näköalapaikan vieressä sijaitsee komea laavu. Istuin jykevähirsisessä laavussa rupattelemassa muiden patikoijien kanssa. Kuulin reittiä suunnitellun ensi kerran jo 20 vuotta sitten. Pitkään haaveiltu reitti avautui viimein keväällä 2018. Sen rakentumista vauhditettin yli tuhannella vapaaehtoistyötunnilla.

Lähes 300 patikoijaa reippaili 10.5.2018 Paalijärven liikunta- ja patikkareitistön avajaisissa. Monien tavoitteena oli Paalivuoren näkötorni ja laavu.

Vapaaehtoisten ponnisteluista vaikuttuneena laskeuduin Paalivuorelta. Paalivuoren kupeessa kuljin komean kuusikon läpi. Auringonvalo siivilöityi jykevien puiden välistä vuoren rinteeseen. Puut pienenivät ympärilläni ja saavuin pururadalle, jota pitkin reitti kulki puolisen kilometriä.

Paalivuoren rinne kylpee kevätauringossa.

Paalijärven reitille on leimallista ympäristön nopea vaihtelu. Reitti on sekoitus pohjalaista maa- ja metsätalousmaisemaa sekä kauniita luonnontilaisia kohtia. Reittiä on helppo seurata, sillä opasmerkkejä on tiheässä.

Pietarsaarenneva on helppo ylittää pitkoksia myöten.

Myllypuron lehdosta takaisin tanssilavalle

Lyhyen hiekkatieosuuden jälkeen astelin Myllypuron lehtoon. Virran äärellä on reitin kolmas nuotiopaikka. Istuin tulilla ja söin viimeiset eväät. Pienen kosken kuohuna oli rentouttavaa kuunneltavaa nuotiopaikalla. Kuvasin puroa ennen kuin jatkoin metsäpolulle reitin loppuosuudelle.

Myllykosken ylittävä silta.

Kuljettuani purolta palan matkaa pysähdyin kuuntelemaan hiljaista metsää ympärilläni. Autojen äänet oli vaimenneet. Kauempana käki kukkui. Muita kulkijoita ei näkynyt.

Nautiskelin loppumatkan yksinolostani. Päällimmäisenä mieleeni painuivat hienot kalliot, hyvät taukopaikat ja vapaaehtoisten valtava panos reitin rakentamisessa.

Karut kalliot mäntyineen ovat Paalijärven reitin helmiä.

N=6995056.082, E=344071.069 (ETRS-TM35FIN).

Lisätietoa Paalijärvestä kylän nettisivuilta. Videon ja kuvia Paalijärven patikasta löydät Kuvakulmilla-Blogista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.