Laajalahden kesäparatiisi Kokkolassa tarjoaa tekemistä koko päiväksi

Kartta parkkipaikalle | GoogleMaps-linkki
ℹ Laajalahti Kokkolan sivuilla
➡ Luontopolku 3,5 km
? Tulipaikka

Jälleen kerran olen saapunut synnyinseuduilleni, Keski-Pohjanmaan hiekkasärkille. Kokkolan seudulla asuvat ovat erityisasemassa suhteessa muuhun Suomeen ainakin hiekkarantojen osalta. Maankohoaminen paljastaa muinaisia hiekkaharjuja ja luo upeita dyynejä.

Kangasmetsää

Tällä kertaa tutustutaan upeaan Laajalahden alueeseen noin 10 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta. Alueen pohja koostuu hiekasta, mutta on monimuotoinen ja kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Jos Laajalahtea pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, olisi se kesäparatiisi – tai no, ainakin minulle. Jokaiselle paratiisi tarkoittaa eri asioita. Paikka on aikoinaan ollut armeijan harjoittelualuetta, josta muistona on muun muassa ampumarata ja vanha, sodanaikainen lentokenttä.

Muinaiset dyynit ja hiekkaa – ja vieressä beach volley -kenttien tolpat

Mitä kaikkea Laajalahti tarjoaa?

Helpointa on aloittaa hiekkarannasta, joka on muutaman sata metriä pitkä. Voit myös löytää sieltä täältä pieniä laguuneja, joissa saa röhnöttää rauhassa ilman hälinää. Jos pelkkä auringossa köllöttely ei riitä, voit patikoida pikku retken luontopolulla, tai vaikkapa maastopyöräillä hiekkaisissa dyynimaisemissa. Lintuharrastajille löytyy kaksi lintutornia ja lintupiilo. Lisäksi parkkipaikalta lähtee neljä kilometriä pitkä kuntorata, jossa talvella voi hiihtää. Tämän päälle vielä upeat maisemat rentoutumiseen.

Luontopolku 3,5 km

Aloitin Laajalahti-iltani luontopolulla. Saavuin parkkialueelle noin kello 18 maissa. Ei raaskinut päivällä lähteä, kun lämpötila oli yli 30 astetta. Vielä reissuun lähtiessänikin se oli tosin 29 astetta. Luontopolku alkaa parkkialueen tuntumasta, autotien vierestä.

Tästä se lähtee

Polku erottui muista reiteistä helposti hyvän merkkauksen ansiosta. Kangasmetsän pohja on muinaisten dyynien peittämää, joten alue soveltuu hyvin maastopyöräilyyn. Ehkäpä ensi kerralla tulen pyörän kanssa?

Polku on hyvin merkattu

Pitkospuut on uusittu vuonna 2017, joten nyt reitti oli hyvässä kunnossa.

Lehtometsää

Kuiva kangasmetsä vaihtui hyvin rehevään lehtometsään, ja löytyipä polulta oikein kunnon tervaleppää, alueen ainoaa luontaista jalopuuta. 

Tervalepikköä

Kotvan kuluttua saavuin kaislikon reunaan. Maisemat muuttuvat lennosta, ilman sen suurempia välialueita. Kaisla oli näillä lämmöillä kasvanut korkeaksi.

Kesäilta kaislikossa

Kaislikon yli ei nähnyt, joten sen täytyi olla noin 2,5 metriä korkeaa. Lintupiilo löytyi kaislikon keskeltä ja oli hyvin ”maastoutunut” kaislikkoon.

Kaislikossa suhisee..

Jatkoin matkaa kohti Laajalahden lintutornia, mistä avautuivat näkymät Öjan järven suunnalle. Järvi on aikoinaan ollut meren lahti, joka padottiin vuonna 1969, koska makeaa vettä tarvittiin alueen teollisuuden tarpeisiin. Mereltä pääsee sulun kautta Luodon järvelle ja kanavaa pitkin Öjan järvelle.

Tirppoja ilmassa

Kokkolassa on aktiivinen lintuyhdistys www.kply.fi, eli hyppää mukaan, jos linnut kiinnostavat enemmänkin. Linnusto onkin alueella maakunnan edustavimpia.

Näkymä Laajalahden lintutornilta

Lintutornilta suuntasin polun mukaisesti jälleen metsään, joka muuttui tällä kertaa hyvin synkäksi ja tiheäksi. Muistui mieleeni Synkmetsä Hobitti-kirjasta. Onneksi täällä ei tarvitse pelätä ihmisen kokoisia hämähäkkejä.

Polku muuttuu synkäksi

Synkän osuuden jälkeen saavuttiin peltoaukealla ja jälleen kuivalle kankaalle, mistä löytyi tulipaikka. 

Pellon reunalla

Makkaran paistoa, anyone?

Polku saapuu takaisin parkkipaikalle, mutta itse suuntasin uimarannan ja Hietanokan lintutornin suuntaan. 

Uimaranta

Maasto muuttui entistä kultaisemmaksi auringon laskiessa ja valon osuessa hiekkaan. Kyllä Suomen kesä osaa olla mukavaa aikaa, vaikka välillä on ollut jopa liian lämmin pohjoisen ihmiselle. Varsinkin kesän lämpimät värit ja laskevan auringon luomat varjot luovat suorastaan huumaavan kaunista katseltavaa. Täällä sitä todella pääsee irti arjesta.

Kohti hiekkarantaa

Matkalla rannalle kannattaa poiketa Hietanokan lintutornissa tiiraamassa maisemia.

Hietanokan lintutorni

Rannan tuntumassa on useita laguuneja, missä saa olla rauhassa muilta uiskentelijoilta. Löytyipä rannan lomasta muutama telttailija, pyöräilijä ja riippumattokin.

Oma laguuni on hyvä paikka rentoutua

Siellä täällä näkyi muutama tölkki ja pullo. Toivoisin retkeilijöiden vievän omat roskansa mukanaan.

Näitä täällä riittää

Tässä vaiheessa oli minun aikani käydä kastautumassa. Matalaa oli pitkään, joten kahlasin useamman kymmenen metriä, ennen kuin vesiraja oli edes vyötärölle asti. Pikku kastautuminen teki hyvää usean kilometrin haahuilun jälkeen 28 asteen lämmössä. 

Uimaan mars!

Pidempääkin vierailua ajatellen rannalta löytyy grillikatos kokkailua varten. Voisin hyvin viettää paikassa useamman päivän telttailen, polskien vedessä, ottaessa torkut riippumatossa ja kokkaillessa grilliherkkuja. Hiekan lomasta löytyy useampi rantalentopallokentän tolppa. Muista ottaa vain oma pallo ja verkko mukaan!

Uimaranta ja grillikatos

Autolle palatessa huomaa hyvin muinaiset dyynit, jotka nousevat selkeästi muuta maastoa korkeammalle. 

Tässä vielä muutama karttalinkki:

Laajalahden lintutorni
Hietanokan lintutorni
Hiekkaranta ja grillikatos

Voin suositella Laajalahtea kokopäiväkohteeksi. Paratiisissa riittää tekemistä urheilusta rentoutumiseen. Sopii myös hyvin vain varpaiden liottamiseen rantavedessä ja fiilistelyyn. Tänne kannattaa tulla vaikka kauempaakin ja tutustua samalla Vattajaan ja Harrbådan niemeen.

Tykkäsitkö kuvistani? Voit seurata minua instagramissa nimimerkillä @anttiphotography.

4 replies
  1. Lumi
    Lumi says:

    Laajalahteen on tiettävästi suunnitteilla myös frisbeegolf-rata, joten sen valmistuttua siellä riittää vielä enemmän tekemistä. Myös geokätköjä alueelta löytyy.

    Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] voit tutustua tarkemmin Retkipaikassa tai Kokkolan nettisivuilla, josta löydät myös Laajalahden […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.