Harrbådan kummitteleva majakka ja monimuotoinen ulkoilualue

Harrbådan eli Harrinniemi on ainutlaatuinen hiekkainen niemenkärki, jossa on retkeiltävää ja nähtävää muutamasta tunnista koko päivään. Hätäisimmille osa nähtävyyksistä on saavutettavissa autolla. Alue soveltuu hyvin koko perheelle ja osin lastenrattaille. Monipuolinen luonto harmonisesta kangasmetsästä rannan lehtometsiin on upeaa katseltavaa ja käsinkosketeltavissa. Alueella on runsaasti vesilintuja ja lintutornit ovatkin ahkerien lintuharrastajien käytössä. Jos siis haluat tietää alueen linnuista lisää, suunnista torneille aamuyöstä kello 04–06 aikoihin, niin kuulet linnuista enemmän kuin tarpeeksi.

harrbada-9

Rummelön lintutorni

Majakka

Virheellisesti majakaksi kutsuttu linjaloisto rakennettiin 1953 ja poistettiin käytöstä 1979. Tämän jälkeen betoninen torni on päässyt pahasti rapistumaan. Nykyään torni toimii purjehdusmerkkinä. Ympärille rakennettiin aita jo vuosikymmen sitten suojaamaan innokkaita sisäänkurkkijoita tippuvilta betonikokkareilta. Ei mene enää kauaa kun koko rakennelma puretaan tai vähintään katkeaa. Joka tapauksessa näkemisen arvoinen kyhäelmä! Tunnelma ja maisemat saavat mielikuvituksen laukkaamaan ja tarina jos toinenkin on varmasti saanut alkunsa. Muunmuassa taru Harrbådan kummittelevasta neidosta.

harrbada-13

Mureneva majakka

Luonto ja historia

Harrbådan on yli 200 kilometriä pitkän harjujakson pohjoisin näkyvä osa. Alueella näkyy viitteitä voimakkaasta maankohoamisesta. Alue on tärkeä lintuvesialue, jossa on kaksi lintutornia, Rummelön (itäpuoli) ja Harrbådan (länsipuoli). Lisäksi Villa Elban nuorisokeskukselta löytyy esteetön tasanne, josta voipi tiirailla tirppoja. Niemi on tasaista, helppokulkuista, hiekkaista kangasmetsää, jota kosteapohjaiset kuusikot elävöittävät. Itäpuolinen lehtometsä on kesällä ja syksyllä upeaa katseltavaa fladoineen ja kluuvijärvineen.

harrbada-8

Fladat ja kluuvit ovat yleisiä alueella

Kluuvijärvet ja fladat syntyvät, kun maa kohoaa ja vesi jää ”jumiin” ja kuroutuu järveksi. Niemeltä löytyy dyynejä ja muinaisrantoja, jotka ovat jääneet kauas vetäytyvän meren rannoilta maankohoamisen seurauksena.

harrbada-2

Vesi on vetäytynyt kauas ja ranta päässyt metsittymään

Niemen huvilat olivat aikoinaan rannassa, mutta nyt syvällä sisämaassa metsän keskellä. Huviloilla on myös kulttuurihistoriallista merkitystä: Kokkolan alue on Suomen yksi ruotsinkielisimmistä seuduista ja huviloissa näkee ruotsalaisen arkkitehtuurin vaikutteet. Kesäisin alueella on laidunnusta, jolla pidetään huolta alueen kasvillisuudesta.

Osa merenranta-alueesta on luonnonsuojelualuetta. Varsinkin pesimäaikana 15.4–31.7 saa liikkua rannan tuntumassa vain merkityllä reiteillä.

harrbada-15

Huviloita

Kummitustarina – Harrbådan neito

Kaikki rakastavat hyviä tarinoita. Ei ole siis ihme, että myös Harrbådan ja sen ”majakka” ovat synnyttäneet oman tarustonsa. Väitetään, että paikalliset mökkeilijät levittivät pelottavia huhuja pitääkseen uteliaat kutsumattomat vieraat loitolla. Joka tapauksessa kummituksista on useita tarinoita, joissa yhdistävä tekijä on naiselle sattunut onnettomuus.

Yksi tarinoista kertoo, että kolmihenkinen perhe (mies, nainen ja poika) olisivat tehneet myrskyisenä yönä haaksirikon, jossa mies ja poika saivat surmansa. Tämän jälkeen nainen hukuttautui itse surun murtamana. Näinäkin päivinä neito tulee kummittelemaan valkoisessa kesämekossaan niille, joille on tapahtumassa pian onnettomuus.

Toinen tarina kertoo, että jos oikein tarkasti kuuntelee, voi ”majakan” läheisyydessä kuulla naisen epätoivoista itkua…

harrbada-11

…jos tarkasti katsoo, voi nähdä kummituksen…

Retkeily alueella

Alueella on monia reittejä ja tutkimalla joka polun saa aikaa kulumaan päivän jos toisenkin. Tunnetuin polku on nuorisokeskus Villa Elban pihasta lähtevä, opastettu, noin 4 kilometriä pitkä, osin pitkospuinen luontopolku, joka vie lintutorneille ja ”majakalle”.

harrbada-5

Pitkospuiden alkupää Villa Elbassa

Jos haluaa kulkea pidemmän kaavan kautta ja samalla nautiskella tasaisesta ja hiekkaisesta kangasmetsästä, onnistuu se parhaiten opastettua Vanhan Kallen Kinttupolkua pitkin. Polku alkaa Santahaan kuntoradan parkkipaikalta (Googlemaps: Tehtaankadun ja Pohjoisväylän risteyksestä kääntyvä tie). Pituutta reitille tulee noin 5 kilometriä yhteen suuntaan. Jos haluaa lyhyemmän reitin, auton voi jättää Sannanrannantien ja Outokummuntien ristykseen (Googlemaps: Sannanrannantie 1, Kokkola), josta suunnistamalla Sannanranannatietä eteen päin tullaan risteykseen. Risteyksestä oikealle kääntymällä tullaan Villa Elban nuorisokeskukselle, jossa on vanha, suojeltu huvila. Elbasta löytyy parkkipaikka ja ainoa virallinen tulentekopaikka.

harrbada-3

Villa Elba – Upea suojeltu huvila

Vasemmalle menevä tie vie sisämaahuviloille sekä ”majakalle” itse niemeen. Tien vasemmalla puolella metsässä kulkee Vanhan Kallen Kinttupolku, jos et halua kuoppaista tietä pitkin tepastella.

Talvella Santahaasta kulkee latureitit Harrbådaan ja Poroluotoon rastimajan ja Hällskärin kautta. Ulkoilualueena Harrbådan on helppo. Pitkälti pääsee liikkeelle lastenrattaiden kanssa, varsinkin Vanhan Kallen Kinttupolkua pitkin. Elban luontopolku ei onnistu rattaiden kanssa pitkospuiden takia. Löytyy niemestä muutama geokätkökin, jos haluaa jännitystä ulkoiluun. Vanhan Kallen Kinttupolkulta löytyy usempi kätkö.

harrbada-10

Kinttupolun varrella

Esteettömästi voi liikkua nuorisokeskus Villa Elban pihapiirissä:

  • Elban parkkipaikalta grillikatokselle kulkee metrin leveä pitkospuureitti
  • Villa Elban lintutornille invaliuskaa pitkin

Huom! Lintujen pesimäaika 15.4–31.7 pitää huomioida retkeiltäessä ja alueella saa liikkua vain merkityillä reiteillä.

Majakalle pääsee myös autolla kuoppaista tietä pitkin suunnistamalla googlemapsilla osoitteeseen: Harrinniementie 199, Kokkola.

Kartta majakalle | ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N7089394 E307317 majakalle.

Villa Elban kotisivut

harrbada-14

Rummelön huviloita

Kartat – Luontopolku & Reitit

Kokkolan karttapalvelu – Klikkaamalla Ulkoilureitit ja Luontopolut näet, missä Elbasta lähtevä, 4 kilometrin luontopolku ja 5 kilometriä (yhteen suuntaan) pitkä Wanhan Kallen Kinttupolku kulkevat – myös muut Kokkolan reitit näkyvissä.

Kartta – Villa Elban luontopolun alku

Kartta – Vanhan Kallen Kinttupolun alku

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.