Meripuistosta Pususillalle, kuvankauniiseen Neristaniin ja merellisille Punakallioille – koe nämä kohteet Kokkolan kansallisessa kaupunkipuistossa

Kaupallisessa yhteistyössä Kokkolan kaupunki

”Merestä noussut kaupunki” puhuttiin syntymäkaupungistani nuoruudessani. Nyt kansallinen kaupunkipuisto Kokkolassa vie mukanaan alueen mielenkiintoiseen historiaan. Vielä 1800-luvulla Kokkolassa sijaitsi vilkas tervan rikastuttama satama, ja onpa paikalla tärkeä osa Suomen sotahistoriaakin Krimin sodan ajoilta. Hyppää siis mukaan ja tutki kohteita kartalla samalla kun luet juttua eteen päin!

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto lienee Suomen suurin: kaupunkipuistoaluetta on yhteensä 19 830 hehtaaria sisältäen sekä maa-, että vesialueita. Puisto on perustettu vuonna 2020, ja siitä tuli järjestyksessä Suomen kymmenes kansallinen kaupunkipuisto.

Meripuistossa tapaa paikallisia ja matkailijoita

Kartta Meripuistoon

Aloitan seikkaluni Meripuistosta. Aina kotipuolessa käydessäni poikkean täällä katsomassa ainakin kerran auringonlaskua, sillä siihen tämä paikka on mitä sopivin.

Alueelta löytyy hieno hiekkaranta, grillauspisteet, leirintäalue, beach volley -kentät, frisbeegolf-rata, skeittiramppi ja tietysti upeat merimaisemat. Varsinkaan kesäiselle matkailijalle on vaikea kuvitella hienompaa paikkaa viettää iltaa tai vaikka kokonaista viikonloppua meren äärellä.

M/S Jenny kulkee Meripuiston rannasta kohti Tankarin majakkasaarta, jota ehdottomasti suosittelen päivän retkikohteeksi. Tankari on myös osa Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa, itse asiassa se on sen päätepiste ulkona merellä. Saarella risteilee reittejä, ja maisemat vaihtelevat kallioista metsään. Kirkkaalla säällä Tankarin voi nähdä Trullevinniemeltä, josta kerron myöhemmin tässä artikkelissa.

Halkokarin kahakan muistomerkki

Kartta Halkokarin rantaan

Meripuiston vierestä, lahden toiselta puolelta, löytyy Halkokarin ranta, jossa vanha satama sijaitsi 1800-luvulla. Muistona satama-ajasta leijuu ilmassa yhä tänä päivänä selkeä tervan tuoksu. Tynnyreistä tihkunut musta kulta nimittäin peittää maata paikoittain edelleen ja saa varmasti mielikuvituksen liikkeelle.

Näkymä Halkokarilta kohti Nuorisokeskus Villa Elbaa, joka edustaa vanhaa upeaa huvilatyyliä

Varsinkin kesäkuumalla tervan tuoksun tunnistaa, kunhan istahdat hetkeksi penkille ihmettelemään.

Tervan tuoksu on Halkokarin rannassa säilynyt näihin päiviin.

Paikalla käytiin kiivas tulitaistelu vuonna 1854 suomalaisten ja englantilaisten välillä, ja tätä tapahtumaa kutsutaan nimellä Halkokarin kahakka. Taistelu liittyi Krimin sotaan. Punatakit kun kehtasivat tulla kukkoilemaan kokkolalaisille. Jos sotahistoria kiinnostaa, kannattaa lukaista Retkipaikan juttu kahakan muistomerkistä.

Halkokarilta suosittelen suuntaamaan Mustakarille ihailemaan vanhaa purjehdusseuran rakennusta, jossa toimii kesäravintola.

Kartta Mustakarille

Matkaa voi jatkaa rantaraittia pitkin myös kohti Morsiussaarta, jossa sijaitsee upeita huviloita.

Kartta Morsiussaareen

Sunti – joki vai lahti?

Kartta venevajoille

Venevajat kohoavat molemmin puolin Suntia.

Meripuiston tuntumasta Suntin varrelta löytyvät punaiset venevajat. Suntin rantaa pääsee kulkemaan keskustaan asti, joten Suntin varsi toimii hyvänä opasteena kävellen tai pyörällä liikkuville. Aikoinaan Suntia pitkin pääsi purjehtimaan keskustaan, mutta maankohoaminen on kuronnut lahden nykyiseen muotoonsa, joka muistuttaa pientä jokea. Tällä alueella noin 0,7 cm vuodessa kohoava maa palautuu edelleen jääkauden monen kilometrin paksuisen jääpeitteen painosta.

Punainen silta aka. Pususilta

Kartta Punaiselle sillalle

Pususillaksi kutsuttu puusilta, josta löytyy rakkauslukkoja.

Oman vivahteensa Suntille antaa Punainen silta (nyt valkoinen, aikoinaan alta punainen). Lue Kokkola-lehden artikkeli aiheesta. Sillan tunnistaa varmasti romanttisesta puurakenteesta. Nykyään paikalliset kutsuvat siltaa Pususillaksi, vaikka alkuperäinen Pususilta on sijainnut muualla.

Pikiruukki ja karppilampi

Kartta karppilammelle

Punaisen sillan vieressä on Pikiruukin alue. Se oli muinoin saari, ja punaista siltaa pitkin asukkaat pääsivät kaupunkiin. Sittemmin Pikiruukissa sijaitsi Puolustusvoimien asekoulu, josta on jäljellä vain aseisiin viittaavia tien nimiä sekä rakennuksia. Vanha barrakki on kunnostettu asuintaloksi. Talojen välissä kuljeksiessa armeijan käyneet varmasti tuntevat nostalgiaa.

Karppilampi tarjoaa hyvän tukikohdan Pikiruukissa vieraileville. Jos kurkkaat lampeen, voit nähdä tummien karppien hahmojen uiskentelevan vedessä.

Hollihaka, Brita Marian puisto ja Englanninpuisto

Kartta Hollihakaan ja Brita Marian puistoon

Suntin pato.

Hollihaasta löytyy Brita Marian puisto, jossa on liikuntamahdollisuuksia kaiken ikäisille. Suntin uusittu pato on pieni, mutta kutsuu pysähtymään ja fiilistelemään maisemia. Nojailen sillan kaiteeseen ja katselen, kun skeittirampissa nuoret esittelevät mielellään taitojaan. Grillipaikan lisäksi alueen erikoisuutena ovat muun muassa 90 lajin arboretum sekä elektroninen DJ-pöytä.

Etenemällä Suntin vartta tulen Englanninpuistoon, missä sijaitsee Halkokarin kahakassa englantilaisilta saaliiksi saatu maihinnousuvene eli barkassi. 

Englantilaisilta saaliiksi saatu barkassi.

Kartta Englanninpuistoon

Neristan, Kokkolan ikoninen vanha puutaloalue

Kartta Neristaniin

Jatkan matkaani kohti keskustaa ja seison ruutukaavaisen puutaloalueen keskellä. Kyseessä on Neristan, jota voi hyvin verrata Rauman vanhaan kaupunkiin. Alue on tiukasti suojeltu, ja paikalliset kunnostavat asuntoja innokkaasti. Neristan oli muinoin työväen ja käsityöläisten asuinalue. Herrat kun asuivat lähempänä keskustaa Oppistanissa. Kun kuljet täällä, kannattaa pysähtyä ihmettelemään myös yksityiskohtia: ikkunoissa näkyy erilaisia esineitä, ja alueen valotolpat ovat käsityönä toteutettuja metallipylväitä.

Neristanin näkymiä.

Pihat ovat suljettuja, mutta jos saat vilkaistua aitojen yli, huomaat pihojen olevan yllättävänkin laajoja. Korttelien reunat on vuorattu taloilla, mutta sisäpihat ovat isohkoja talleineen ja vajoineen.

Suntin rannan puolelta Neristan iltavalaistuksessa tuo mieleeni ajatuksen: miksei täällä ole kuvattu jotain historiallista elokuvaa?

Tässä juttuni Kokkolan Neristanista englanniksi.

Kokkolatalo ”Vartiolinna” ja Mäntykangas

Kartta Kokkolatalolle

Kokkolatalo, Vartiolinna, nykyinen Kokkolan kaupunginteatteri.

Seuraavaksi saavun Mäntykankaalle ja Kokkolatalolle, eli nykyiselle Kokkolan kaupunginteatterille.

Kohteeseen on helppo navigoida myös maamerkein, koska vieressä seisoo Kokkolan vanha vesitorni, joka dominoi taivasta joka suunnasta. Vierestä löytyvä oudon näköinen hautausmaa on Katariinan kalmisto, joka kertoo omaa tarinaansa ruttovuosista 1710–1711. Alueella on myös jugend-tyylisiä taloja.

Luonnontilaisen niityn jälkeen saavutaan keltaiselle kivirakennukselle, Mäntykankaan koululle, joka toimi jatkosadassa sotasairaalana. Alue onkin merkittävä kulttuuriympäristökohde.

Merestä noussut Trullevinniemi

Kartta kalasatamaan ja lintutornille

Näkymä Tankarille.

Tässä vaiheessa hyppään auton kyytiin ja suuntaan haistelemaan meri-ilmaa Trullevinniemeen, mistä tämänkin artikkelin aurinkoinen pääkuva on peräisin. Trullevintien varressa on useita huviloita, joiden pihapiiriä on mukava ihailla. Ajan ensiksi ihan niemen kärkeen, jossa sijaitsee vanha kalasatama ja lintutorni. Hyvällä säällä näkyy myös Tankarin majakkasaari. Paikalla tuulee lähes aina, joten muista napata takki mukaan! Lähellä on myös vaikuttava pirunpelto, muinaisranta, joka on Kokkolanseudun näyttävimpiä.

Kartta pirunpellolle

Paluumatkalla suuntaan Punakallion uimarannalle ihailemaan paljasta kalliomaisemaa. Rannan nimi on oikein osuva, sillä kalliot todella ovat punaiset, ja erilaiset juovat erottuvat selvästi. Istahdan hetkeksi, juon termarissa mukana kulkeneen kahvini ja nuuhkin meren tuoksua. Vastarannalla näkyy Harrbådan kummitteleva majakka.

Kartta Punakallioille

Voi voi… Kokkolan kansallisessa kaupunkipuistossa tutkittavaa riittäisi viikoiksi, tai ainakin päiviksi! Veneiljän kannattaa muuten laittaa merkille Kokkolan ja Luodon saariston natura-alue. Saaristossa maankohoamisen jäljet näkyvät todella hyvin.

Lisää kuviani Kokkolasta ja muualta löydät instagramista @anttiphotography

Lue lisää

Kansalliset kaupunkipuistot: Kokkola

Kansallinen kaupunkipuisto: Kokkolan kaupunki

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.