Tankarin majakkasaari, Kokkola

Läkähdyttävän kuumana sunnuntaipäivänä suuntasin Tankarin majakkasaarelle. Ennen kalastajien ja hylkeenpyytäjien tukikohtana toiminut saari Öjan saaristossa palvelee tänä päivänä virkistyskohteena ja on Kokkolan kenties suosituin matkailu- ja lähiretkeilykohde.

Tankar

Saari on suhteellisen pieni, ja sen kiertää muutamassa tunnissa. Luontopolku risteilee saaren laitoja biotooppien vaihdellessa kalliorannoista metsään. Saaren luoteisnurkka on osan aikaa vuodesta ”pysy poissa” –aluetta pesiään puolustavien lintuyhdyskuntien takia.

Kallioinen saari risteilee pitkospuita. Harha-askelia kannattaa välttää, sillä monesta kohdasta pudotus on suoraan pensaiden keskelle kivikkoon. Usein kuultu varoitus – Tankarissa on paljon punkkeja! – pysyi myös mielessä. Maasto on silti sopivan helppokulkuista lähes kaikille.

Tankarilla kohoavan ylvään majakan rakentajaksi esitetään toisinaan Gustave Eiffeliä, Eiffel-tornin suunnittelijaa. Vaikka suunnittelija lienee todellisuudessa ollut toinen, on punavalkoinen, jämäkkä design ajaton. Majakka on näyttänyt valoa merenkulkijoille vuodesta 1889 saakka. Harmillisesti se ei ole auki yleisölle kuin muutaman kerran vuodessa.

Luotsimuistomerkki

Saaren luotsien historia on ollut vaikea. 1855 kaikki saaren kolme luotsia hukkuivat myrskyssä. 1912 tointa pyrittiin venäläistämään, minkä seurauksena suuri osa Tankarin luotseista erosi tehtävästään.

Asutusta Tankarissa on ollut 1500-luvulta lähtien, nykyisin tosin enää kesäasutuksen muodossa – luotsiasemakin on majoituskäytössä. Uudehkon luotsiaseman lisäksi saarelta löytyvät  kirkko, kalastajien entisiä asumuksia sekä pieni hylkeenpyyntimuseo. En valitettavasti ehtinyt tutustua rakennuksiin tarkemmin sisältä kirkkoa ja museota lukuunottamatta. Vanha, puinen kirkko oli sisältä kaunis ja helteelläkin viileä. Noin kolmenkymmenen plusasteen vallitessa viileys houkutti!

Saaren pieni kirkko on 1700-luvun lopulta. Kirkonkellon naru oli vierailuhetkellä jumissa katolla, eikä soitto aluksi onnistunut.

Saaren pieni kirkko on 1700-luvun puolestavälistä. Kirkonkellon naru oli vierailuhetkellä jumissa katolla, eikä soitto aluksi onnistunut.

Vesibussiliikenteen lisäksi Tankariin on mahdollista matkata omin neuvoinkin. Vierasvenesatamassa on mahdollista myös yöpyä. Matkaa mantereelta kertyy hieman alle kaksikymmentä kilometriä. Päiväretkipaikaksi majakkasaari on mainio, tosin vesibussi m/s Jennyn liikennöidessä on varsinkin saaren kahvio täynnä kanssatutustujia.

Tankar Karttapaikassa
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7097990  E 296525

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.