Traphaan lippaluola, Sauvo

Lokakuussa 2012 eräs sunnuntainen kuvausretkemme johdatti meidät Sauvon Nuuttiniemessa sijaitsevan Paratiisimäen kallionalueen tuntumaan. Reissunpäällä karttoja tutkiessamme lähistöltä löytyi myös mielenkiintoinen paikannimi, Traphaka, jonka tuntumassa oli kalliokampa. Päätimme pistäytyä paikanpäällä tarkastamassa, millainen maisema merkinnän takaa sattuisi löytymään.

Pistäytyminen totisesti kannatti. Paikka hyväkäs onnistui yllättämään. Jo kotvan matkan päästä kallion ohi vievää polkua kulkiessamme katse kiinnittyi uljaaseen kallioseinämään, jonka keskellä avautuu suuri lippaluola. Tuo näky oli lähes silmät päästä pudottava!

Vieläkö näinkin komeita kallio tai luolakohteita voi löytää, joita ei ole merkitty erikseen karttoihin, mietin.

traphaka (3)

Onneksi päivä ei ollut sateisimmasta päästä, sillä lippaluola sijaitsee varsin korkealla kalliossa. Kipuaminen kannattaa jättää suht kuivalle kelille, koska pudotus – jos siitä selviää, on varmasti ikimuistoinen ikävässä mielessä.

Vaikka sijainti ei ollut helpoimmasta päästä, löytyi luolasta löytyy aikaisempien luolamiesten jättämiä jälkiä puumerkeistä nuotioon. Näiden tuoreempien ihmiskädenjälkien lisäksi ei tarvita paljoa mielikuvitusta, että näkee kuinka paikkaa ovat käyttäneet aiemmin muutkin kuin pelkästään maalikannuin paikalle saapuneet retkeilijät.

traphaka (5)

Olen lähes varma, että paikkaa on käytetty pakoluolana vainolaisilta ammoisina aikoina. Luolaa on paitsi helppo puolustaa, on sinne myös hankala vihulaisen tulla oikein miltään suunnalta. Milloin vastassa on kiveä, milloin pudotusta.

Traphaan luola on kooltaan sen verran reilu, että siellä pitää sadetta kerrallaan useampi kymmenen ihmistä. Siten se on myös oikeutettuviralliseeen luolan, tai siis puoliluolan nimitukseen suomalaisen luolaharrastuksen ja rekisteröinnin määritelmien mukaan.

Hieno kohde. Tämä pääsee kirjoissani kiitettävien kastiin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6687598 E 256884

2 replies
 1. Tuomo Kesäläinen
  Tuomo Kesäläinen says:

  Tuntemuksesi osuu aivan oikeaan, tästä luolasta on tosiaan säilynyt perinnetietoja vainoaikojen piiloluolana. Sijainti on aivan mykistävä, tuo on ehdottomasti ja ylivoimasiesti hienoin lippaluola jossa olen käynyt, joten yhdyn kehuisisi ja suosittelen kaikille. Pari vuotta sitten kun olin tekemässä tästä luolasta juttua Sauvon paikallislehteen herättelin ajatusta, että tuo luola liitettäisiin läheiseen luontopolkuun nähtävyydeksi, mutta ainkaan vielä ei ajatus ole ottanut tuulta alleen. Osa syy ja hyvä syy tietysti olla liittämättä sitä on turvallisuus, tuo on oikeasti vaarallisella paikalla. Vaikkei opasteita olekaan pääsee läheiseltä luontopolulta luolalle kävelemään 500 metrin kävelyllä: http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2011/07/luola-pirunpelto-ja-nakotorni-sauvo.html

  Vastaa
 2. Perttu Salonen
  Perttu Salonen says:

  Kävin kohteella pari viikkoa sitten. Vinkki: luolaa kannattaa lähestyä ylhäältä käsin. Hieman kaartaen pääsee komiasti kohteelle.
  P. Salonen

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *