Vetten läpi kiemurtavat harjanteet, kauniit kankaat ja järviluonto – ihana Ruostejärven virkistysalue

Yhteistyössä Eerikkilä Sport & Outdoor Resort.

Suunnitelmissa oli ollut jo pidempään koko perheen syysretki. Toiveissa oli antaa nuorimmaiselle yksi positiivinen luontokokemus lisää. Se on nimittäin kun rahaa laittaisi pankkiin, kun lapsille jää myönteisiä muistoja luonnossa liikkumisesta. Samalla kenties jäisi kytemään kipinä sienestämiseen, joka kypsemmällä iällä voisi roihahtaa hyödylliseksi harrastukseksi. Kohteeksi tälle retkelle valikoitui Ruostejärven virkistysalue.

Reissuun lähtiessä Suomen syksy näytti sen kosteamman puolensa. Tuumimme kuitenkin, ettemme ole sokerista tehtyjä, ja oikean varustuksen kanssa luonnosta nauttii kelillä kuin kelillä. Matkalla tosin päivitimme suunnitelmaa sen verran, että melonta siirtyi sunnuntaiaamuksi ja lauantai-iltapäivän ohjelmana oli metsäretki.

Asetuimme taloksi vastikään uuden nimen saaneeseen Eerikkilään Sport & Outdoor Resortiin, joka on siis urheiluopisto, joka profiloituu yhä voimakkaammin luontomatkailuun. Tämä näkyi myös muissa majoittujissa, joista osa oli paikalla selkeästi salibandyn takia, ja toisen varustus paljasti taas ulkoilusuuntautumisen.

Pihassa näkyi uusi, vielä rakenteilla, mutta jo loppusuoralla ollut huvila- ja huoneistoalue. Siihen tutustuminen jäi kuitenkin tulevien reissujen osalle. Uudet lomahuoneistot saadaan käyttöön nimittäin lokakuun alussa, ja huvilat joulukuun ensimmäisellä puoliskolla.

Majapaikkamme oli hotellin puolella, päärakennuksen uudemmassa osassa. Huone itsessään oli varsin mukava, se kestää vertailun minkä tahansa muun hotellin kanssa. Mutta sen takia ei tänne ei tultu, vaan Ruostejärven virkistysalueen, joten heitimme kamppeet huoneeseen ja suuntasimme ulos. Mukaan nappasimme autosta sieniämpärit.

Ruostejärven virkistysalue sijoittuu Tammelan kuntaan, Hämeen Härkätien varteen. Kaikkiaan alueella on lääniä 60 hehtaaria ja siihen mahtuu niin harjua kuin 2,3 kilometriä hiekkapohjaista luonnonrantaa. Kaiken kruunaavat järven etelärannalta löytyvä Hämeen luontokeskus ja kaksi kansallispuistoa, Liesjärvi ja Torronsuo, jotka virkistysalue ja yhdysreitit yhdistävät yhdeksi kokonaisuudeksi. Vielä kun mukaan laitetaan mahdollisuus jatkaa Hämeen Ilvesreittiä pohjoiseen kohti Melkuttimia, on kokonaisuudessa tarvottavaa niin päiväretkeilijälle, lakanavaeltajalle kuin erävaelluksen elämyksiä hakevalle. Naapurustosta täytyy mainita myös ihastuttava Saaren kansanpuisto, josta Retkipaikka kertoo enemmän tulevaisuudessa.

Sieniretkemme suunta oli kohti aiemmin mainittua Hämeen luontokeskusta. Luin ensin karttaa huolimattomasti ja arvelin, että matka sujuisi suoraan urheiluopistolta etelään lähtevää, kapeaa, kauniiksi arvelemaani järven ja lammen erottavaa kannasta pitkin. Kaunis tuo harjanne oli, mutta valitettavasti läpikulku ei ollut mahdollinen. Sen sijaan virallinen, lammen itäkautta kiertävä reitti vei meidät sinne minne halusimme. Matkalla tarkoitus oli täyttää sienivasut.

Herkkutatteja ja kantarelleja emme yhyttäneet, vaikka maasto ajatuksissani olisi niihin voinut sopiakin, mutta haperoita ja rouskuja saimme senkin edestä.

Yksi ämpäri päätettiin omistaa puolukalle, jota maa oli sopivissa paikoin punaisenaan. Niitä mättäitä muisteltaisiin talvipäivinä vispipuuroa popsiessa!

Ruostejärven kauneimmat osat osuvat sen länsi- ja etelärannalle. Erityisesti Myllylahden hirsilaavun seutu kutitteli suopursuineen, mäntyineen ja rantakivineen aivojeni mielihyväkeskusta juuri oikealla tavalla. Kaikilla virkistyalueen laavuilla on polttopuuhuolto, joskin nuotiokarkeuteen viimeistely vaatii aina omaa työtä. On hyvä muistaa myös ilahduttaa seuraavia tulijoita pilkkomalla puut valmiiksi ja kenties tekemällä kiehiset sytyttämiseen. Koska alue on suosittu, niin muistutan myös siitä, ettei laavuja ole luontokeskuksen lähellä olevaa maksusta varattavaa lukuunottomatta kohteliasta omia vain itselle. Sopu sijaa antaa ja uusiin ihmisiin tutustuminen on aina mukavaa. Laavun yhteydessä on huussi sekä infotaulu, ja tilavan laverin ansiosta laavu soveltuu myös yöpymiseen.

Tihkusade ja alhaalla roikkuvat pilvet loivat päivälle ja paikalle vielä oman taianomaisen tunnelmansa.

Jatkoimme eteenpäin luontokeskukselle, joka saattaa nykyisin olla se alueen tutuin kohde useimmille. Sieltä löytyy myös järven paras uimaranta sekä hieman loitompaa toinen hirsilaavu nuotiokehineen kävijöiden iloksi.

Itse luontokeskus esittelee Tammelan järviylängön luontoa ja on hyvä tapa ottaa yleiskatsaus Ruostejärven virkistysalueen lisäksi Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoihin. Luontokeskuksella palvelee myös kahvila.

Lapsiperheiden riemuksi luontokeskuksella on myös nuoremmille lapsille soveltuva luontopolku, jonka pitkoksilla kannattaa tosin sateella kulkea kieli keskellä suuta.

Jos voimia olisi riittänyt pidemmälle, olisi edessä ollut vielä yksi erinomaisen elämyksellinen paikka: Toralahteen johtavan salmen ylittävä vetolossi. Moni tuttava on hehkuttanut sen olleen lapsille yksi seudun suurimmista elämyksistä. Osaltamme se jäi tulevien reissujen valttikortiksi, mutta tämä vinkki kannattaa pistään korvan taakse, jos Ruostejärvelle olette lähdössä.

Taivallettuamme retkemme sateisten metsien läpi hotellin sänky houkutti jo ihan eri tavalla. Nälkä kuitenkin kurni, joten jalat veivät saman tien pihan toiselle puolelle ravintolaan. Nälän lähdettyä oli vuoromme lähteä saunaan. Sitä voin suositella jopa alueen päiväkävijöille. Raikkaan ja reippaan päivän jälkeen löylyt tuntuvat aina tavallistakin paremmilta, ja tässä testaamassamme, alueen pienemmässä saunassa ne olivat ainakin makeat. Muita en saanut yllytettyä järveen, mutta osaltani uimakausi jatkui vielä, vaikka Jaakko oli kylmän kiven viskonut jo hyvän aikaa sitten.

Jäähylle saunan kuistille istuessamme tuli järvellä jo päivällä näkynyt joutsenparvi uiskentelemaan näytöstyyliin laiturin liepeille. Kauniita ja ylväitä lintuja.

Tässä kohtaa oli viimein aika antautua sängylle, ja siihen filmi katkeaakin hyvin nopeasti. Seuraava havainto on auringon taas noustua. Seurasimme auringon esimerkkiä ja suuntasimme aamupalan kautta uuteen päivään.

Tänään vuorossa oli viedä juniori ensimmäistä kertaa kanootin kyytiin. Jännitys oli suuri, kun asetuimme kajakkiin. Pian rannasta irtauduttuamme ensimmäistä kertaa kanootissa olleen veijarin ilme muuttui suorastaan voitonriemuiseksi.

Pieni tihkusade ei haitannut mitään, kun kanootti lipui kirkkaita vesiä pitkin Kurjenniemen nokkaa kohti. Siellä olimme aikoneet käydä jo edellisenä päivänä jalkapelissä, mutta muuttuneen reittisuunnitelman myötä sen osa oli siirtyä tälle päivää. Onneksi siirtyi, sillä järveen luikertavat kapeat hiekkakaistaleet ovat likimain aina paikkoja, joissa kaikki tuntuu olevan juuri oikeassa järjestyksessä.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan, niin tämäkin reissu.

Ruostejärveä voi suositella kaikille kivaa ja kaunista ulkoilupaikkaa etsiville ja lakanavaellusvaihtoehtona myös mukavuudenhaluisille. Esimerkiksi pienten lasten kanssa huone tuo tukikohtana juuri sopivasti helpotusta, ja sieltä käsin voi nauttia sopivankokoisia palasia luontoa.

Lisää aiheesta:
Luontoon.fi
Eerikkilä Sport & Outdoor Resort
Missä?
Eerikkilä Sport & Resort kartalla.
Hämeen luontokeskus kartalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.