Kirjaesittelyssä: Retkeily ja keräily – jokamiehenoikeuksien käyttöopas

Iltalukemiseksi minulle siunautui Retkipaikan kautta tätä artikkelia vastaan Merja Turusen ja Kati Soinisen kirjoittama ”Retkeily ja Keräily – Jokamiehenoikeuksien käyttöopas”. Kirja on kompaktiin kokoon tiivistetty laaja katsaus retkeilyn perusteista, keräilystä ja jokamiehenoikeuksista.


Niska meinasi kipeytyä jatkuvasta hyväksyvästä nyökyttelystä, kun luki rivi toisensa jälkeen täsmällistä tietoa itselle siitä kaikkein rakkaimmasta aiheesta – luonnosta ja retkeilystä. Kirjan 231 sivuun on saatu kätevästi jaoteltua retkeilyn ja keräilyn periaatteita, samalla sivuten kutakin aihetta jokamiehenoikeuksien vinkkelistä.

Karkeasti ottaen kirja on jaettu puoliksi. Ensimmäinen puolisko kertoo retkeilystä, retkeilyn perusasioista ja jokamiehenoikeuksista retkeilyyn liittyen. Perusasiat yöpymisestä, vaatetuksesta, ruoasta, tulenteosta ja kaikesta mitä mieleen juolahtaa, on käyty läpi.


Kirjan toinen puolisko taas keskittyy keräilyyn. Kirjassa esitellään yleisimmät yrtit, sienet ja marjat sekä kerrotaan tarkkaan, mitä jokamiehenoikeuksilla saa ja ei saa kerätä. Lopuksi raapaistaan hieman pintaa kalastuksen saloista. Myös myrkylliset kasvit ja sienet ovat tässä esiteltyinä.


Itse eräoppaaksi opiskelleena kehtaan todeta, että tämä kirja pitäisi antaa uusien opiskelijoiden käteen heti ensimmäisenä päivänä! Perusteet niin rinkan pakkaamisesta kuin tulen teosta ja vaatetuksesta saa tästä teoksesta erittäin hyvin hallintaan.
Kirjassa käydään asiat jopa sen verran tiheään tahtiin läpi, että kaikki ei välttämättä painu mieleen. Ainakin, jos retkeily ja keräily ovat täysin uusia asioita, voi informaatiotulva jopa hieman hämmentää. Tähän toki auttaa toinen lukukerta!
Kaikkien retkeilyyn liittyvien asioiden syväluotaava tutkiminen yhdessä kirjassa on tietenkin sula mahdottomuus. Ilmeisesti kuitenkin yhteen teokseen on mahdollista punoa vähintäänkin muutama sananen vähän joka aiheesta.

Kuvat ovat ilmeisesti itseotettuja, ja niistä hohkaakin tietynlainen autenttisuus. Minkään Suomen parhaimman luontokuvaajan kuvia nämä eivät ole. Toisaalta kuvista aistii sen, että kirjan kirjoittajat ovat itse olleet kokemassa asioita joista kertovat.


Omalle kohdalle kirja kolahti hyvin, ja vaikka perusasioista väitän jonkin verran tietäväni, antoi kirja minulle uutta tietoa ja vinkkaili myös asioista, joista tarvitsen lisätietoa. Kirja on kirjoitettu rennolla otteella, mutta silti selkeän ammattitaitoisesti. Kirjoittajat tietävät tarkkaan mistä puhuvat, ja oma kokemus loistaa tekstin takaa.

Parempaa pakettia perusteista ei ole vielä eteen osunut! Suosittelen!
-Antti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.