Räyskälän kirkasvetisen Iso-Melkuttimen kierto on yksi kesän komeimmista patikointireiteistä

Jos kaipaa leppoisaa ja kaunista päiväretkikohdetta, niin yksi vaihtoehto on suunnata Lopen Räyskälään. Moni yhdistänee Räyskälän ilmailukeskukseen, mutta lentokentän ympäröimä luonto tarjoaa myös upeat puitteet muillekin kuin ilmailuharrastajille kuten esimerkiksi retkeilijöille, polkujuoksijoille, pyöräilijöille, melojille tai sukeltajille.

Lentokentän länsikulmasta, Taulutien varren parkkipaikalta, lähtee mielestäni yksi upeimmista patikointireiteistä. Kauniin, kirkasvetisen Iso-Melkutin-järven kierto on pituudeltaan noin 7,1 kilometriä, ja reittiin saa pituutta lisää vielä 1,5 kilometrin verran, jos haluaa käydä kahden kauniin niemen kärjessä Tokholman- ja Nappilahdennokassa. Reitti on hyvin opastettu sinisin merkein ja eksymisen vaaraakaan ei ole, kun järvi pilkistää melkein koko ajan silmissä pieniä poikkeuksia lukuunottamatta. Polku kiertelee Iso-Melkuttimen ympäri pääasiassa helppokulkuista järvenrantapolkua tai metsätietä pitkin.

Reitti on merkattu sinisin merkein

Järvimaisema Iso-Melkuttimelta

Järven kirkas vesi tekee vaikutuksen

Matkan varrella voi ihastella maisemia ja syödä retkieväitä, vaikkapa ihan vain  rannalla istuen. Jos taas repustasi löytyy makkarapaketti, niin reitillä on mahdollisuus myös makkaranpaistoon järven itä- sekä länsipään tulentekopaikoilla. Lisäksi molemmissa paikoissa on laavut ja kuivakäymälät. Upeita levähdyspaikkoja ovat myös aikaisemmin mainitut niemen kärjet, mistä on upea katsoa järvelle.

Länsipään laavu ja tulentekopaikka sijaitsee upeassa niemessä.

Järven itäpäässä sijaitsee kaksi laavua sekä tulipaikka

Reitille osuu myös kaksi vedenylityspaikkaa, joissa molemmista selviää hyvin ilman jalkojen kastumista.  Toisen ylityspaikan, Iso- ja Vähä-Melkuttimen erottavan ojan yli pääsee kaunista Samoojien siltaa pitkin. Tuon sillan kohdalla kannattaa hetki levähtää ja ihailla maisemia molempiin suuntiin.

Iso- ja Vähä-Melkuttimen erottavan ojan yli pääsee mukavasti siltaa pitkin

Itselleni Melkuttimella käynti on tullut jo perinteeksi ja sinne pitää päästä käymään ainakin kerran vuodessa. Järven kirkas vesi jotenkin vain miellyttää silmää ja turkoosin sininen vesi viehättää.  Vedessä voi nähdä mm. kalaparvia, pohjalle kelottuneita puita, sammakon kurkistamassa veden alta tai järven vakioasukki kuikka voi uiskennella poukamassa tervehtien kesäisellä kuikka-huudollaan.

Iso-Melkuttimen vakioasukas kuikka

Järvi on kaunis, mutta niin on myös sen ympäröimä maasto. Kesäkuussa on mahdollisuus ihastella kielojen ja suopursujen kukkimista ja keskikesällä taas isot lumpeen kukat kaunistavat järven lahdenpoukamia. Syksyn ruska tuo taas oman tunnelman Iso-Melkuttimelle väripaletillaan. Aina riittää katseltavaa ja ihasteltavaa ajankohdasta riippuen.

Suopursuja reitin varrelta

Järven kierron pituus yllättää silti aina kestollaan, vaikka reitin on mennyt useamman kerran. Ensisilmäyksellä järvi näyttää suht pieneltä, mutta Iso-Melkuttimen rantaviiva tekee sen verran mutkia matkaan, että autolle palatessa huomaa aikaa kuluneen reippaasti enemmän kuin alunperin oli kuvitellut. Nyt kiertoon menikin aikaa pitkälti yli kuusi tuntia luonnosta nautiskellen ja samalla valokuvaten. Painava kamerareppu ja kumisaappaat painoivat lämpöisellä kelillä ja voimat jäivät matkan varrelle varsinkin, kun vesipullo unohtui kokonaan matkasta.

Kartta Sijainti: N=6737243.781, E=341822.212 (ETRS-TM35FIN)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.