Miksi tapaamme vasta nyt? Pääjärven virkistysalue koukutti meidät tutustumaan itseensä askel askeleelta syvemmin

Kohde kartalla

Pääjärven virkistysalue sijaitsee Hämeen Härkätien varrella Hämeenlinnan ja Lopen alueella. Sen pysäköintialue tulee vastaan jopa hieman yllättäen. Autosta ulos astuessa ensimmäisenä pistää silmään suurikokoinen kylttipino reiteistä sinne tänne. Virkistysalueen läpi kulkevan Hämeen Ilvesreitin lisäksi pysäköintipaikalta näyttää lähtevän joukko reittejä, joista jokainen varmasti löytää itselleen sopivan. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös pysäköintialueen opastauluun. 

Jostakin syystä retkemme suuntasi Pääjärven virkistysalueelle vasta syksyllä 2019 ensimmäisen kerran. Onneksi suuntasi, koska siitä tuli välittömästi yksi vakkariretkikohteistamme. 

Pysäköintialueen reittivaihtoehdot

Meillä oli suunnitelmissa viettää muutama tunti luonnonrauhassa ihmetellen ja ihastellen talvista metsää. Lapset halusivat heidän lempilaavulleen paistelemaan vaahtokarkkeja ja hörppimään lämmintä juomaa leikkien lomassa. Näistä syistä palasimme Pääjärven virkistysalueelle, koska tiesimme sen pystyvän leikiten täyttämään toiveemme. 

Pääjärven virkistysalueella kulkee muutama eri reittivaihtoehto. Me olemme lasten kanssa vasta malttaneet tutustua niistä lyhimpään, joka kulkee rengasreittinä pysäköintipaikalta laavulle ja takaisin. Reitin pituudeksi tulee noin 1,5 km. 

Reitti on merkattu keltaisin merkein

Tämän reitin varrella sijaitsee kaksi eri tulentekopaikkaa. Ensimmäinen niistä tulee vastaan jo parinsadan metrin päästä parkkipaikalta rantaa kohden kuljettua. Lapset kiljahtavat riemusta, että nytkö jo niitä vaahtokarkkeja saa?!? Ei vielä. Tältä paikalta löytyy nuotiokehä, valmiit puut ja kuivakäymälä. Uskon, että upea paikka kesäisin rantapäivän viettoon tai nopeaan pulahdukseen retken lomassa. Merkattua reittiä jatkaessa rannan myötäisesti pääsee meidän suosikkilaavulle.

Ensimmäisenä vastaan tulee tämä tulentekopaikka
Hetki <3

Eipä tarvitse lapsia motivoida jatkamaan matkaansa, koska mystisyyttään huokuva valkea ja koskematon metsäpolku tekee sen puolestani. Lapset ovat jo polulla, kun minun mieleni vielä leijailee hiljaisella järvenjäällä. Auringon säteet saavat hennon lumipeitteen kimaltelemaan kauniisti. Imen hetken sisääni tätä seesteistä kauneutta, kunnes havahdun lasten riemuun, jonka lähteenä on kannon kolossa kimalteleva hämähäkinseitti. Missä, tämän haluan nähdä.

Koskematon polku houkuttaa jatkamaan
Etenemme kohti laavua

Reitti on mielekäs ja suht helppokulkuista lapsille. Mielenkiinto pysyy hyvin yllä, kun talvinen reitti tarjoaa pienen määrän haastetta ja vaatii paristi avuksi nelivetoa tai vähintäänkin käsikosketusta, mutta ei lainkaan liiaksi. Noin puolet reitistä kulkee aivan rannan tuntumassa mutkitellen välillä vesirajaa hipoen. Toinen reitinpuolikas kipuaa rannasta ylemmäksi ja etenee kauniin metsän ympäröimänä polun päälle kaareutuvien puiden luodessa tarunhohtoista tunnelmaa. Lapset ovat innoissaan, kuinka lumen peittämä luonto tarjoaakaan valtavan määrän uutta tutkittavaa uteliaille pikkuseikkailijoille.

Polku mutkittelee aivan rannan tuntumassa

Laavulle saavuttaessa huomaa heti, kuinka loistavasti kaikki on ajateltu retkeilijöiden viihtyvyyden takaamiseksi, joko pikavisiitille tai pidemmällekin ajalle. Lasten kanssa retkeillessä talvisaikaan suurena etuna voi pitää kuivakäymälää, jollainen myös täältä löytyy. Puut saa helposti haettua puukatoksesta, jossa on välineet puiden pilkkomiseen ilman suurempaa tarvetta lihasvoimalle. Nuotiolta löytyy paistoritilä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana lapset löysivät pienenpienen laatikon, johon oli kerätty kaikkea tarpeellista kuten tulitikkuja, sytytyspaloja, teetä, pieniä maustepusseja ja muutama tuohen pala helpottamaan seuraavan retkeilijän tulensaantia. Ihana idea, mutta laatikon reaaliaikaiseen sisältöön ei toki kannata liiaksi luottaa.

Ensin tuli nuotioon
ja sitten eväiden aika

On aika lunastaa lupaus lapsille ja valmistella nuotio vaahtokarkkien paistamista varten. Odotellessa lapset häviävät omiin touhuihinsa kosteiden puiden putkautellessa sakeita savupilviä. Sieltä täältä kuuluu iloisia huudahduksia, kun he löytävät lumesta toinen toistaan mielenkiintoisempia jälkiä. Metsähiiren jäljet herättävät pohdintaa siitä, onkohan tämä käynyt etsimässä laavulta ruokaa ja sujahtanut sitten kuusen alle pesäkoloonsa. Orava on selvästi ruokaillut puukatoksen vieressä. Sen paljastavat käpyjen karat, joita se on jälkeensä jättänyt. 

Jälkkäriksi vaahtokarkit – nopea herkku nuotiolla
Valmistamiseen riittää jopa kolmevuotiaan kärsivällisyys 🙂

Laavun ympäristö on aivan täydellinen lapsinäkökulmasta ajatellen. Siinä on hyvin tilaa leikkiä ja nauttia luonnon kauneudesta sekä rauhasta. Laavun pihapiirissä on useita kiipeilykiviä ja paljon pieniä koloja tutkittavaksi. Myöskään rannan läheisyys ei tunnu liialta lasten touhutessa, koska tilaa on riittämiin eikä heidän mielenkiintonsa keskity ainoastaan rantaviivaan tai järvenjäälle. Toki lasten kanssa on huomioitava erityisesti turvallisuus kuten aina. Jos kuitenkin pyrkimyksenä on hetki, jossa lapset leikkivät vapaasti aikuisten seuraillessa sivusta samalla tavoitellen rentoutumista, tarjoaa tämä laavupaikka siihen loistavat puitteet.

Laavun ympäristössä on tilaa touhuta
Kirkas järvenjää herätti ihailua

Tämä Pääjärven virkistysalueen lyhyt merkattu reitti sopii oikein hyvin koko perheen retkikohteeksi. Se tarjoaa täydellisen mahdollisuuden karata pikaisesti lasten kanssa arjen kiireiden keskeltä nauttimaan aina paremmalle maistuva retkilounas tai vaikkapa sadunhohtoinen iltapala nuotiolla.  Ympäristön ja varustelun tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta kohde on loistava myös kokopäivän retkeksi tai vaikkapa helposti saavutettavaksi matalankynnyksen kohteeksi yönyliretkeilyyn. Tosin vaarana tähän kohteeseen tutustuessa on, että se saattaa saada sinut ja varsinkin lapsesi janoamaan lisää.

Kartta. Koordinaatit: N=6743147.000, E=341290.000

Lisää meidän retkeilystä ja ulkoilmaelämästä lasten kanssa voi käydä lukaisemassa blogistani Curious Toes Happy Souls ja fiilistä voi nostatella instagramin puolella @curioustoeshappysouls.

Blogista löytyy nyt myös juttua Pääjärven virkistysalueen Kynnysniemen lenkistä, jonka kävimme retkeilemässä lasten kanssa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.