Repoveden Hauklamminvuori ja vanhat perinteet

Yhteistyössä Visit Kouvola

Hauklamminvuorta ajatellessa tulee ensimmäisenä mieleen, että mistä tuon paikan nimessä on oikein kysymys. Nimeen kun voipi sovittaa haukan taikka hauen. Päädyn kuitenkin ajatuksissa hauen puolelle, kun kerta lammesta on kysymys, vaikka saattaisi se haukkakin pesänsä tuolta vuoren päältä löytää. Ovat kyllä hankalan nimen keksineet.

Paikan päälle pääsee kuitenkin helpoiten lähdettäessä Saarijärven parkkipaikalta kohti vuorta. Reitti kulkee osittain Pahkajärven ampuma-alueen reunaa pitkin, joten tällä kertaa polulla on parempi pitäytyä ja visusti. Matkaa Saarijärveltä vuorelle kertyy reilut 2,5 kilometriä suuntaansa. Tällä kertaa reitti näytti sen verran helppokulkuiselta, että lähdimme lähestymään Hauklamminvuorta maastopyörien kanssa.haukilamminvuori

Sen verran oli näinkin lyhyelle matkalle rakennettu vuorta vastaan, että siitä ei ilman hikipisaroita selvinnyt. Menomatkalla tiesi kuitenkin suu jo sen verran virvistää tulomatkaa ajatellen kunnes asetelmat olisivat toisinperin. Valitsemamme reitti oli muutenkin poluksi kovin erikoinen verrattuna tavallisiin polkuihin: se oli lähes täysin suora.

Kuljimme suoraa niin pitkälle kunnes päätimme kääntyä kohti Hauklamminvuorta. Tähän risteykseen jätimme myös pyörämme, sillä matkaa oli jäljellä enää puolen kilometriä, emmekä tohtineet niitä kantaa suotta vuoren päälle. Tässä kohtaa kuitenkin polulla on useampia risteyksiä lyhyellä matkalla, joten kulkijan on parempi tarkkailla kylttejä kylmähermoisesti, ja odotettaa kunnes risteyksessä on oman määränpään nimi. Kieltämättä kartta on hyvä olla mukana näinkin lyhyellä matkalla.haukilamminvuori-3

Hauklamminvuori kohoaa merenpinnasta 155 metriä ja on täten koko kansallispuiston alueen korkein kohta. Nousu vuorelle ei kuitenkaan ole kovin paha, kun lakea lähestytään näin takaperoisesti, joten sitä uskaltaa yrittää vaikka hieman heikkojalkaisempikin. Kun puhutaan koko alueen korkeimmasta kohdasta, on siitä myös helppo arvata, että paikalla on ollut aikoinaan myös jokin merkitys. Hauklamminvuoren huipulta löytyykin siis hienon näköalan lisäksi myös vanhat kolmiomittaustornin jäänteet, jotka muistuttavat menneistä ajoista.

Näyttökuva 2016-07-12 kello 19.17.46Menneistä ajoista muistuttaa myös Hauklamminvuoren juurella oleva Kirnuhuoko, joka aikoinaan tunnettiin myös erityisesti korven kyynelistään. Tässä vaiheessa olimme kuitenkin kääntyneet jo sen verran monesta risteyksestä, joten teimme sen virheen, että kaivoimme kartan esille. Kirnuhuoko kun löytyy myös maastokartoista, mutta jälkeenpäin ymmärsimme, että maanmittauslaitoksen kartoissa karttamerkki on merkattu jonnekin aivan toisaalle. Oikean Kirnuhuokon löytää kyllä helposti, kunhan vain seuraa uskollisesti kansallispuiston omia viittoja. Hätäisempi saattaa avata Kirnuhuokon virtuaalisesti täältä.

haukilamminvuori-6Kävimme katsomassa luulemaamme Kirnuhuokoa ja lähdimme hämmästyneinä kulkemaan takaisin kohti parkkipaikkaa. Matkalla takaisin polulle eteemme hyppäsi kuitenkin kettu, joka palautti mieleen jälleen, mistä tässä kaikessa luonnossa liikkumisessa on oikein kysymys. Ja kun se kettu hyppäsi jälleen, niin voin vaikka vannoa, että se virnisti meille.

Kartta. ETRS-TM35-tasokoordinaatit N 6783004, E 493789.

Yhteistyössä: Visit Kouvola

maaseuturahasto_

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.