Mustanlamminvuoren näkötorni, Repoveden kansallispuisto, Kouvola

Repovedellä, Kuutinlahden rannalla sijaitseva Mustanlamminvuoren näkötorni on vanhin Repovedelle rakennetuista retkeilyyn liittyvistä rakenteista. Se on tehty jo 1960-luvulla silloisen Valkealan kunnan matkailulautakunnan pyynnöstä ja pioneerien harjoitustyönä.

Samoihin aikoihin 60-luvulla rakennettiin myös lähellä sijaitsevaa Vekaranjärven varuskuntaa.

Puheessa sekä monissa alueen opasviitoissa tornin nimi lyhenee usein Mustavuoren näkötorniksi.

mustavuori2

Kuva: Sami Hänninen

Mustavuori on saanut muinoin nimensä sen tummanpuhuvasta kallioseinämästä, joka erottuu hyvin etenkin Kuutinlahdelta päin ja vesiltä katsottuna, tai polulta Mustalammen rannasta. Kallion tumma väri on todennäköisesti peräisin vuosituhansien aikana kalliota pitkin valuneista sade- ja valumavesistä.

Tornin paikka on yksi Repoveden korkeimmista paikoista ja kallio tornin alla on yli 130 metriä meren pinnasta.

Näkötornin laelta aukeaa upea maisema, ja se on helposti kuvista tunnistettavissa. Lounaassa näkyvä kapeikko on nimeltään Ruskiasalmi. Ruskiasalmessa Kuutinlahti kapenee aivan ohueksi uomaksi ennen kuin avautuu jälleen isoksi Repovedeksi.

Kuutinkanava

Näkymä tornista kohti Ruskiasalmea. Kuva: Sami Hänninen

Kaunista kapeikkoa koristavat jylhät kalliot ja puhdas havumetsä. Vastarannan Ruskiasalmi on paikallisen kemiantehtaan, Woikoski Oy:n suojelualueella ja siellä sijaistee myös Löppösen luolaksi kutsuttu paikka kalliomaalauksineen. Ruskiasalmen nimen on epäilty tulevan juuri näistä maalauksista. Maalaukset eivät ole järin hyvin säilyneet, ja niissä on tulkittu olevan käsi sekä hirvi.

Tornista luoteeseen katsottuna näkyy Olhavan vuoren korkein seinämä puiden latvojen yläpuolella. Olhavan rinteessä näkyy myös Repoveden lähihistoria. 70-luvulla Olhavalle nouseva rinne on hakattu ja vanhat hakkuuaukeiden rajat näkyvät selvästi. Mutta samalla voi nähdä myös, miten armollisesti luonto parantaa haavansa ja korjaa itsensä.

Tornille pääsee kiipeämään kahta kautta. Kuutinkämpän vuokramökin ja Mustavuoren varauskodan välistä lähtee polku ylös rinteelle. Reitti on kivinen ja kallioinen, ja etenkin sateella kannattaa olla tarkkana. Polun oransseja merkkejä kannattaa seurata huolella, koska välillä ne tuntuvat kuin vaivihkaa katoavan ja joutuu palaamaan hetken matkaa takaisin päin, että löytää jälleen oikealle polulle.

Toinen tornille vievä polku lähtee Mustanlammen rannasta, mutta tämä reitti on huomattavasti edellistä jyrkempi. Tosin se toki vie nopeammin perille. Tornille kipuaminen maisemien takia kannattaa aina. Aamu-usva, keväinen jäiden lähtö, illan sininen hetki tai kaunis kesäpäivä. Tornista ruskealle avautuva jo muinainen pyhä maisema on aina voimaannuttava.

Näkötorni kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6782882, E 491843.

Lisätietoa alueesta ja sen palveluista, kuten Mustavuoren varauskodasta, löydät muun muassa Tervarummun kotisivuilta.

Artikkelia päivitetty 17.2.2016 tarkentamalla, että paikan nimi kartalla on Mustanlamminvuori, mutta puheessa sekä opasviitoissa se usein mainitaan Mustavuorena.

2 replies
  1. Harri Hypén
    Harri Hypén says:

    Otsikon Mustavuoren näkötorni p.o. Mustanlamminvuoren näkötorni. Kouvolassa on kyllä kolme Mustavuorta, mutta yhdelläkään niistä ei ole näkötornia, eivätkä ne sijaitse Repoveden kansallispuistossa. Mustanlamminvuoren alla sijaitseva varauskota on jostain syystä nimetty Mustavuoren kodaksi – on kyse kuitenkin paljon nuoremmasta nimistöstä. Teoriasi vuoren nimen synnystä sen mustan värin perusteella ei näinollen kuullosta uskottavalta – voitko antaa teorialle jonkin lähteen?

    Nimistön kirjoitusmuodot vaihtelevat, tapauksesta riippuen esiintyy Mustalampea ja Mustanlampea. Maastokartasta löytyy nimi Ruskiasalmi, paikan päälle kylttiin on kuitenkin maalattu nimi Ruskiansalmi.

    Terveisin,

    Harri, Repoveden kulkija jo yli 50 vuotta

    Vastaa
  2. Marika Hänninen
    Marika Hänninen says:

    Hei Harri,

    Ja pitää paikkansa, että kartoissa virallinen nimi on Mustanlamminvuori. Paikalliset puhuvat Mustavuoresta ja siksi siihen itsekin sorruin, enkä tullut asiaa sen enempää ajatelleeksi. Puhekielestä on Mustavuori otettu myös viittoihin, koska nimenä ”Mustanlamminvuori” on aika sanahirviö, eikä edes meinaa viittoihin mahtua vaikka kuinka yrittäisi.
    Repovedellä ovat kartantekijät aina olleet isojen haasteiden edessä ja nimet ovat vaihtuneet ja vääntyneet moneen kertaan. Määkijän alkuperäinen nimikin on lähtenyt taipumaan sanasta ”mäkien vesj”, jolla nimellä Kapiavettä on vanhoissa kartoissa alunperin kutsuttu.
    Poikkeuksellisen mustaa on Mustalammenvuorella alapuolella olevan lammen vesi, sekä myös kallion seinämät, joten Repovedellä paikka ei nimenvääntymisestä huolimatta aiheuta sekaannusta. Tekstiin laitettiin kuitenkin nyt täsmennys, että samasta paikasta tässä koko ajan puhutaan 🙂

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.