”Haukoin henkeä, tämä oli jotain vielä hienompaa kuin olin kuvitellut” – valokajakkimelontaa Repovedellä marraskuussa

Halusin löytää erilaisen Repoveden. Ehkä tutun paikan, mutta uuden näkökulman, uuden tavan kokea. Vedessä pääsee lähelle luontoa. Kesällä kanootissa. Talvella avannossa. Tuli ajatus, että voisiko nämä kaksi maailmaa yhdistää? Kesän ja talven. Nyt oli se paikka, raja. Muutaman päivän päästä kaikki voisi olla jäässä.

Pimeys pyytää rahoittumaan ja antaa tilan hienovaraiselle kokemiselle. Tuoksuille, äänille, valoille. Kaikkia niitä on vähemmän, mutta jokainen niistä on itsessään paljon enemmän. Yhtäkkiä, kun kaikki muu on hiljaista, on lumisateella ääni. Lammen rannassa se on erilainen kuin alastomien lehtipuiden alla tai heinikossa.

Tentsile Finlandin Tony taitteli kajakin auki. Minä yritin viritellä nuotiota ihan turvallisuuden takia. Vartissa kulmikas laatikko oli muuttunut täysveriseksi kajakiksi. Selkeästi insinöörin suunnittelema. Ylimääräisiä osia ei jäänyt, mikä on aina rohkaisevaa. Tässä kohtaa kertasimme suunnitelman: tuo kiikkerä kajakki täytettäisiin sähkölaitteilla, ja sen jälkeen sillä lähdettäisiin melomaan alijäähtyneeseen veteen. Tietysti pimeällä.

Nyt elimme kuitenkin vielä hämärää. Sen keskellä vedessä oli toinen maailma. Se normaali ihmisarjen maailma oli vaiti. Täällä oli vain mustaa ja valkoista. Tyyni vesi ja siitä heijastuva kuva keskellä äänettömyyttä.

Kanootti lipui hiljaa. Oli melkein synti rikkoa veden pinta melanvedolla. Tämä hetki ei ollut kiireisille.

Kuva: Tony Tavi

Marraskuu on ehkä se kaikkein vähiten suosittu retkikuukausi, mutta juuri siksi uskon, että se on yksi parhaista ajoista nähdä tutut paikat uudella tavalla. Marraskuussa päivä on lyhyt. Pilvisellä säällä se ei tunnu kirkastuvan lainkaan. Tänään se yritti, mutta pilviverho jaksoi raottaa vain aavistuksen auki, ennen kuin se kuroutui taas umpeen.

Jos kesäisin Repovesi on kävijätiheydeltään Suomen kansallispuistojen ykkönen, niin alkutalvessa on toisin. Olemme paikalla yksin. Seuranamme marraskuu ja pian uneen vaipuva luonto; pimeä, kylmä ja märkä, mutta samalla täynnä erilaista koettavaa ja syvää kontrastia.

Hämärä alkoi taittaa kohti pimeyttä. Tuumimme, että oli hyvä aika pitää tauko. Istua tulille, syödä lämmintä ruokaa, parantaa hetki maailmaa ja palata lammelle, kun pimeys olisi laskeutunut.

Tony avasi kajakin sauman ja laitoimme valot sisälle. Viidessä minuutissa jokainen kajakin neljästä osastosta oli saanut valaisimensa.

Siirryimme rantaan. Luminen metsä kajakin valaisemana toki pakotti pysähtymään pariinkin otteeseen. Jos reissu oli vielä aamullakin hieman epäilyttänyt, niin nyt oli tunne, että kaikki vaiva totisesti kannatti.

Seuraavaksi oli aika laskea kajakki veteen ja hypätä kyytiin. Haukoin henkeä, näky oli jotain uskomattoman kaunista, hienompaa kuin mitä oli kuvitellut.

Kirkas valo sai ympäristön pimeyden tuntumaan vielä syvemmältä, ja veden pinta heijasti toiselta puolelta valokajakin hämärämmän kuvajaisen sen lipuessa Olhavanvuoren ohitse. Pimeys oli täynnä taikaa.

Emme kehota ketään tähän, ja korostamme, että jos joku ryhtyy, niin miettii ennalta kaiken mahdollisen mikä voi mennä pieleen ja tavan varautua siihen. Sen sijaan kehotamme nauttimaan kaikissa muodoissa pimeyden ja valon kontrastista.

Nuotio hämärässä päivässä tai yön pimeydessä on elämys. Tai myrskylyhty mökin verannalla. Tai se, kun kaikki ihmisen valo on poissa ja tähtitaivas loistaa pimeyden keskellä niin, että sydän sykähtää. Tai ne hetket, kun onnekkaimmat näkevät revontulten villin tanssin. Mutta niin tanssivat myös lumihiutaleet otsalampun valossa. Eläköön pimeys!


Aika juoksi kuin siivillä. Lopettaa ei olisi malttanut, mutta kylmä hiipi vääjäämättä sormiin ja varpaisiin, ja ritinä ja helinä kertoivat, että se sama pakkanen kutoi myös lammenpintaan jääpeittoa. Oli aika nousta maihin ja lähteä kohti kotia.

Olhavanlampi kartalla.

Yhteistyössä VisitKouvola. Repoveden yömelonta toteutettiin Repoveden kansallispuistossa marraskuussa 2017 yhteistyössä Tentsile Finlandin ja Tervarummun kanssa, jotka järjestävät elämyksellisiä ekoseikkailuja Repovedellä ja sen ympäristössä. Kuvauksissa käytetty kajakki OruKayak Bay original. Lisätiedot Tervarumpu/tentsileexperience