Repoveden kansallispuiston Korpin Kierros ja Olhavanvuori

Yhteistyössä Visit Kouvola

Korppi on sen verran arvoituksellinen elukka, että se on antanut nimensä monelle luontopolulle. Niin myös Repovedeltä löytyy Korpin Kierros, joka kiertää jylhän Olhavan vuoren yli ja ympäri pienen Olhavanlammen. Se on mitaltaan juuri sellainen, että sopii loistavasti koko perheen päivävaelluskohteeksi.

Korpin Kierrokselle suuntaavan kannattaa parkkeerata auto Saarijärven pysäköintialueelle. Varsinainen Korpin Kierros ei vielä ala aivan pysäköintialueelta, vaan matkaa polun päähän kertyy hiekkatietä pitkin pari kilometriä suuntaansa. Tälläkin matkalla voi kuitenkin pysähtyä jo ihastelemaan maisemia Sukeltajaniemen tulipaikalle Valkjärven rantaan, mikäli on hätäisen makkaran tai pannukahvin tarpeessa. Ennen Korpin Kierroksen alkua ohitetaan matkalla vielä muutamat UPM:n suojelumetsät, jotka on ennallistettu kulottamalla.

olhavanvuori-2

Korpin Kierrosta lähestyttäessä alkaa melko pian selvitä, mikä tämä reitti on oikein reittejään. Tässä vaiheessa jos ei vielä korpin raakkumista ole kuulunut, niin se on ainakin helposti kuviteltavissa. Sellaiset mielikuvat saa Olhavanlammen rannasta nouseva kalliojyrkänne aikaiseksi. Tämä kalliojyrkänne on noteerattu myös kiipelijöiden keskuudessa, ja saattaa sen juurella herkästi törmätäkin näihin kivistä roikkujiin.

Polun voi kiertää molempiin suuntiin joko ensin nousemalla Olhavanvuorelle, tai kiertämällä lammen, jolloin nousu jää kierroksen loppuun. Osan kierroksesta voi kulkea myös maastopyörällä, mutta esimerkiksi Olhavanvuorelle ei maastopyörän kanssa saa nousta. Fillarilla saa rullailla Olhavanlammen länsipuolella, reitillä, joka tulee pohjoisesta Mäntyharjulta. Olhavan itäpuolella tulee liikkua jalan.olhavanvuori-7

Me päätimme aloittaa kierroksen nousemalla Olhavanvuorelle. Vuorelle nouseminen onnistuu suoraan sen juurelta, jolloin polku kulkee melko jyrkästi ylöspäin. Vuorelle nouseminen onnistuu myös loivemmin kulkemalla merkattua Korpin Kierroksen reittiä pitkin.

Nouseminen jyrkempää puolta pitkin nosti muutaman hikikarpalon otsalle, mutta noin minuutin nousemisen jälkeen se alkoi välittömästi palkita. Maisema alkoi avautua, ja lampi alkoi pian myös näyttämään lammen kokoiselta, sikäli kun alkoi hahmottamaan muitakin maisemia kun lammen rantaa. olhavanvuori-9

Ylhäällä peli oli selevä. Maisema kertoi ja me kuuntelimme. Olhavanvuoren päältä saattoi helposti nähdä vieressä nousevan Mustalamminvuoren ja pitkälle vuoren ohitse. Alapuolella olevan lammen kaislikosta erottui joutsenperhe uusine poikasineen, ja näkyi sieltä myös aika ajoin itsestään ilmoittava kaakkurikin. Kaakkureista nämä alueen järvet ovatkin erityisen tunnettuja.olhavanvuori-6

Tässä kohtaa aikaisemmin mietitty peliliike tuotti tulosta, ja repusta kaivettiin trangia. Päivän ateria päätettiin siis valmistaa trangialla, vaikka matkan varrella olisi nuotiopaikkojakin ollut tarjolla. Näköalapaikalla se ruokaileminen on vain sen verran erityisempää.

Kupolit täynnä jatkoimme matkaa kierroksen ympäri. Ensin laskeuduimme Olhavanvuorelta takaisin alas ja siitä polkua pitkin kiertäen Olhavanlammen ympäri. Kierrokselle mittaa kertyy yhteensä noin 4,5 kilometriä, ja siihen kun lisää muutaman kilometrin siirtymät parkkipaikalle, alkaa päivä olla valmis. Korpin kierroksella riittää ihmeteltävää, eikä lepopaikkojen vähyydestä voi ainakaan moittia.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6783799, E 491230.
Saarijärven pysäköintialue: Kuismantie 990, Kouvola

maaseuturahasto_

2 replies
  1. VV
    VV says:

    Hyvä tarina muuten, mutta korpinkierrosta ei voi mennä fillarilla. Puolet kierroksesta voi, mutta olhavan päälle meneville poluille ei ole fillarilla asiaa. Tiepohjat ja huoltotiet on sallittuja fillarille, ei polut.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.