Juvéninkoski, Partala, Jämsä

Juvéninkosken vesiputous, Jämsä

Jämsässä sijaitsevan Partalan kylän halki virtaa Nytkymenjoki, jonka varrella on yhdeksän koskea. Koskista erikoislaatuisin on Juvéninkoski, jonka luo päästäkseen ei tarvitse puskea pitkään pöpelikössä, koska se sijaitsee kätevästi aivan Partalantien varrella.

Juveninkoski-kyltti-Jamsa-UpeNykanen

Jos paikalle saapuu ysitien suunnasta (Jämsä-Tampere), löytyy Juvéninkosken kohdalta pieni levike infotauluineen hieman ennen joen ylittävää siltaa ja Partalantien T-risteystä.

Juvéninkoski, Partala, Jämsä

Laskeudun levikkeeltä puurappusia pitkin myllynkiville ja niiden luota edelleen muutaman askeleen alemmas kosken partaalle.  Näin loppukesästä vettä näyttää olevan niukasti, joten on vaikea kuvitella että Nytkymenjoki on ollut aikanaan myös tukinuiton väylä. No, tukinuitto ajoittui kuitenkin keväälle, jolloin uomat ryöppyävät valtoimenaan talven jäljiltä.

Posliininpalasia Juveninkoski, Partala, Jämsä

Hyppelehdin vanhojen betonirakenteiden ja kuusenjuurakoiden päällä ja laskeudun uoman vartta alemmas. Joku on noukkinut koskesta vanhoja Arabian lautasten kappaleita ja asetellut ne rantakalliolle. Edessäni on suvanto, johon vesi kuohuaa ylhäältä Juvéninkoskesta. Olen jotenkin tottuneempi isompiin koskiin, joten ensin kohtaamani vähivetinen uoma ei säväyttänyt. Sen sijaan täältä töyräiden alapuolelta paljastuu kosken erityislaatuisuus.

Juvéninkoski, Partala, Jämsä

Kosken vesi ryöppyää jyrkkää kallioseinämää alas putouksena! Opastaulun mukaan Juvéninkoski on tiettävästi Keski- ja Etelä-Suomen korkein vapaana kuohuvista koskista ja sillä on korkeutta ainakin kuusi metriä. Joidenkin mittaajien mielestä enemmänkin. En osaa kuvitellakaan, miten hienolta täällä näyttää kevätulvien aikaan, jolloin alas syöksyvä vesi sinkauttelee pieniä pisaroita vielä laajemmalle alueelle. Putouksen juurella on näin alkuillasta jotenkin maaginen tunnelma.

Juvéninkoski, Nytkymenjoki, Jämsä

Nousen takaisin tielle ja laskeudun putouksen alapuolelle myös kosken toista laitaa, samalla polun varren kypsiä vadelmia napsien. Koskessa virtaava vesi on antanut aikanaan vesivoimaa niin myllylle kuin pärehöylälle.  Aivan kosken naapurissa ovat toimineet myös myös Juvénin suksitehdas  ja Siltalan huopatehdas, kunnes molempien taru päättyi 1950-luvulla. Betonirakennelmien jäänteitä löytyy kosken rannoilta edelleen.

On hienoa, että vehreydeyn ympäröimä Juvéninkoski vesiputouksineen saa nyt ryöpytä vapaana. Vesiputous keskellä luontoa on aina lumoava näky!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6858488  E 398579

Esittely Suomen vesiputoukset -sivustolla.

1 reply
  1. Aimo Heikkilä
    Aimo Heikkilä says:

    Todellakin, pieni voi olla yhtä kaunista ja vaikuttavaa kuin suurikin. Tärkeätä on, että osataan löytää, nähdä se kauneus. Olen vaikuttunut näkemästäni, kiitos.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.