Kemppilän Myllykosken komeat kuohut, Ruokolahti

Parkitan autoni hiekkatien reunaan ja poikkean pohjoiseen johtavalle polunpätkälle. Ihalanjärvi on jo tässä kohtaa kaventunut hitaasti virtaavaksi erämaajoeksi. Vesi liplattaa kivikossa, kunnes pujahtaa tierummun läpi. Palaan tielle ja kuulen, kuinka ääni muuttuu kohinaksi samalla kun uoma kapenee. Vehreä lehto reunustaa kosken yläjuoksua ja näky on aivan kuin satumaan portilta. Myllärin rakennuksessa näkyy vielä osia kivijalasta.

Kemppilän Myllykoski 1

Siirryn polulle uoman vasemmalle puolelle ja tutkailen rakennuksen jäänteitä toisesta kulmasta. Sammaloitunut vesiturbiini makaa vielä viimeisillä sijoillaan vesirajassa. Luonto ottaa takaisin omansa ja romantisoi ihmisen tekeleet. Kuvittelen, miten mylläri jauhatti viljaa ja tarjosi lähialueen ihmisille generaattorista sähköä. Koskesta otettiin voimaa myös sahaan, joka työsti tukeista lankkuja ja päreitä.

Kemppilän Myllykoski 2

Jatkan matkaani alajuoksulle, nautiskelen hetkestä sillalla ja katselen, kuinka vesi kimpoilee iloisesti kiveltä toiselle välillä pyörähdellen. Taputtelen rappuset Suuren Jukajärven rantaan ja astun laiturille. Sieltä on hyvä katsella takaisin ylävirtaan päin kosken haarojen viimeistä kiivasta matkaa kohti kirkasta järveä. Tämän lyhyen matkan hiekkatieltä laiturinpieleen vesi oli vyörynyt alas jo 17 metriä.

Kemppilän Myllykoski 5

Nousen hieman takaisin ja ylitän koskenhaaran. Täällähän on vielä yksi haara ja OHO ..isommat rauniot. Alajuoksulle on ollut rakenteilla voimalaitos jo 60 vuotta. Vesi kohisee iloisesti tässäkin kohdin. Palaan koskien risteykseen ja muistelen edellistä käyntiäni 30 vuotta sitten. Silloin kevätjäät pakkautuivat parimetriseksi korttipakaksi ja vesi kumisi niiden välissä kuin kirkon urut. Se pitää tulla kokemaan joskus vielä uudestaan.

Kemppilän Myllykoskea ei tule verrata Lapin jylhiin könkäisiin, mutta se on viehättävä paikka, jossa voi hetkeksi uppoutua luonnon harmoniaan.

Kartta  ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6821172  E 601615

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.