Iltakivet ovat Rautjärven valtava luonnon aurinkokello

Tällä kertaa esittelyvuorossa on luontokohde Rautjärveltä läheltä Pohja-Lankilaa. Itsekään en osaa merkitä tuohon bloginkohdekarttaan tarkkaa sijaintia, mutta mainioiden geokätköilysivujen kautta paikkaan löytyy valmiit koordinaatit jotka opastavat perille Iltakiville.

iltakivet2

Paikka on yksi upeimpia näillä reissuilla kokemiamme, mutta valitettavasti taas kerran haastavaksi osoittautui Iltakivien kuvaaminen. Olisiko aika hankkia parempi kamera vai viettää pidempi aika kohteella. Valitettavan usein nämä kuvausretket ovat kuin ralliautoilua Etelä-Karjalan sorateillä, jotta ehtisimme yhden päivän aikana kuvata mahdollisimman monta kohdetta.

iltakivet3

Sama kohtalo oli Iltakivienkin kanssa. Autolla niin pitkälle kärripolkua kuin pääsee ja loppu 500 metriä jalkaisin lompsuttelua ihailemaan tätä upeaa luonnon järjestämää paikkaa. Poikkeuksellisesti tällä kertaa oli matkassa mukana reppu, joten nautimme Iltakivien katveessa kaffet ja pullat. Käykää ehdottomasti paikan päällä. Tämä paikka ei takuulla jätä luonnonystävää kylmäksi.

iltakivet4

Vaan mistä metsän keskellä sijaitsevat kivenlohkareet ovat saaneet nimensä? Ruokolahden kotiseutulukemisto kertoo seuraavaa. Kun kelloa ei vielä ollut saapunut Torsansalon perukoille, niin jostainhan se aika oli katsottava. Tuohon aikaan aikaa katsottiin Iltakivien välistä paistavan auringon mukaan.

iltakivet

Silloin kun säteet lankesivat kivien lomasta, tiedettiin että on ilta ja aika lopettaa päivän työt. Kyseessä on siis eräänlainen aurinkokello. Valitettavasti me emme nähneet säteitä kivien lomassa, joten meidän oli riennettävä vielä seuraavalle kohteelle kameran kanssa.

Iltakivet kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6817513 E 612009

Julkaistu aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.