Inarin reissu, osa VII: Mahlatin vankileiri

Ukosta suuntasimme kannootin kohen Mahlattinuoraa.

IMG_6502

Kuin ihmeen kaupalla taivas yhtäkkiä aukeni ja ilima lämpeni. Kannatti siis uhrata Ukolle.

_MG_4124

Ohimeloessamme totesin, että Hämähäkkiniemessä olisi ollut myös tutkittavaa. Mahtava Akku komeili, jossain kauempana Kivilahden takana.

Suurella Nuoransuunselällä meinasi suuntavaisto tehä tepposen. Emäntä ilmoitti että ollaan menossa ihan väärään rakoseen. Hetken väittelyn ja kännynavikaatoorin tarkistuksen jälkeen suostuin korjaamaan kurssia…

_MG_4174

Iltapäivän lämmittävässä auringossa saavuimme Kivisalmeen. Inarin suurimman saaren Mahlatin puolelle oli jääkausi nakannut ison talon kokoisen lohkareen. Se oli mahtava murikka vahtimassa ikivanhan kulkureitin, Mahlatinnuoran kulkijoita.

_MG_4187

Kiven ympärillä oli pari nuotiopaikkaa. Päätimme pitää evästelytauon.

_MG_4201

Kivi nojasi pariin pienempään murikkaan. Niitten väliin jäi pieni lippaluola.

_MG_4194

Myös pienemmän kiven alle jäi lippa kuiville polttopuille. Emäntä huomasi nuotion vieressä männyssä karsikkomerkinnän.

_MG_4190

Mitähän merkannevat nuo viivat? Pilkka oli sen verran umpeen kuroutunut että se voisi olla viime sotien ajalta.

_MG_4180

Kivien takaa aukeni kaksi kenttää, jotka näkyvät ilmakuvassa varsin selvästi. Ne ovat saksalaisen vankileirin jäännöksiä. Soan aikaan venäläiset sotavangit tekivät mehtätöitä tällä saarella. Kentillä on pituutta noin 50 metriä ja leveyttä toistakymmentä metriä.

_MG_4182

Ne ovat hevostallien pohjia. Turpeikossa voi vielä erottaa tallien perustuksia. Ilmeisesti seipäät merkkaa tallin nurkkia.

_MG_4213

Kentistä hieman mettään päin erottui pienempi lämpäre, jossa kasvoi isot puskat nokkosta. Olikohan tässä huussi tai pesula? Näytti siltä että sen läpi oli johettu puro.

_MG_4215

Metsässä kierrellessä törmäsimme vankileirin merkkeihin. Useita mäntyjä oli hakkailtu. Muita kuin kirveen jälkiä ei niistä löytynyt. Rautalankaa oli jäänyt puihin ja rannassa oli pala aitaverkkoa.

Viimein olimme nähneet kylliksi ihmeitä ja istuimme evästämään. Valitsimme sijaksemme eteläisemmän puoliskon nuotiopaikan, joka oli lämmittävässä auringossa tyynen puolella. Sitä ympäröivissä männyissä oli tuoreempia merkintöjä ja veistoksia…

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7634704 E 521437

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *