Seitsemän järven reitti Suodenniemellä Sastamalassa

Suodenniemen kaunis ja hyvin merkitty retkeilyreitti on jylhäpiirteinen kymmenen kilometrin janareitti, jonka varrella nautitaan useista järvenrantamaisemista, metsän hämystä, sammalien kirjomista louhikoista sekä moninaisista taukopaikoista. Reitin kuriositeetti on Pirulanvuoren näkötorni, jonka huipulta aukeaa euron kolikosta tuttu maisema.

Janareitti 10 km
Lähtöpiste kartalla
Päätepiste kartalla
Useita tuli- ja taukopaikkoja, ks. uusi kartta (pdf)

Suodenniemen retkeilyreitti on pitkään ollut toivelistalla. Haave toteutui kesäkuun ensimmäisenä lauantaina, kun patikkaporukallamme oli käytettävissä kaksi autoa.

Toinen autoista vietiin Kaiturin parkkipaikalle, johon retkemme päättyisi, ja toisella ajoimme aloituspisteeseen Alinen Vehkajärven parkkipaikalle. Aloituspisteen parkkikselle ei ole minkäänlaisia opasteita, joten kartta kannattaa tutkia huolellisesti etukäteen. Parkkipaikalla on reittikartta ja luontopolun opasteviitta.

Heti alkumatkasta on keittokatos hormillisella tulisijalla ja laavu avoimella nuotiopaikalla. Paikkaa pitää kotipesänään partiolippukunta Suodenniemen Suonkiertäjät, joilta voi vuokrata korsua, korsusaunaa, venettä ynnä muuta.

Rannassa on laituri, josta pääsee uimaan. Paikka on retkeilijöiden käytössä silloin, kun siellä ei ole partioleiriä tai muuta vastaavaa menossa.

Reitti on merkitty maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Alkumatkasta polku näytti paikoin erittäin vähän kuljetulta, mutta merkkejä seuraamalla ei eksymisestä ollut vaaraa. Itselle uusilla reiteillä osa kulkemisen viehätyksestä onkin juuri siinä, että ei tiedä, mitä matkan varrelta löytyy ja mihin polku vie.

Alkoi hieman sadella, joten jätimme katsomatta, miltä karttaan Rantapellon kohdalle merkitty laavu ja tulipaikka näyttävät. Haaveilimme tauosta Kiivanajärven rannalla ja pöytä siitä löytyikin, mutta ei paikkaa missä istua. Vettä vihmoi sen verran, että lisäsimme sadevaatetusta ja jatkoimme matkaa.

Suopursujen tuoksu oli huumaava. Se voi olla sitä ihan kirjaimellisestikin, sillä tämä kotoinen alppiruusumme Rhododendron tomentosum sisältää keskushermostoon vaikuttavia myrkkyjä.

Kuva: Mika Leijo

Kauniita kukkia ei siis kannata kerätä sisälle maljakkoon, jos haluaa välttyä päänsäryltä.

Lyhyt pätkä kuljettiin metsäautotietä, ja sitten polku lähti kiipeämään oikealle kohti Nuutinkellarinkalliota.

Kuva: Mika Leijo

Mietin, että tänne kallionkoloonko se Nuutti tuo joulun odottamaan seuraavaa juhla-aikaa (”Hyvä tuomas joulun tuopi, paha nuutti pois sen viepi”).

Kuva: Mika Leijo

Reitti kiersi Ylinen Vehkajärven rantaa ja sieltä löytyi hieno paikka evästauolle.

Sadekin oli sen verran laantunut, että maltoimme hetken istua.

Kuva: Mika Leijo

Matka jatkui kallioilla, ja jossain Vuosikappaleen (hauskoja paikannimiä) tienoilla oli suuri kivikko. Liekö jokin muinaisranta ollut täälläkin.

Kohta kivikon jälkeen saavuimme laavulle, jossa oli taas hyvä istahtaa sateelta suojassa. Kartan mukaan oltiin lähellä Suodenjärveä, mutta ainakaan kaikki meistä eivät onnistuneet järveä hahmottamaan metsän läpi.

Kuva: Mika Leijo

Reitti käväisee Suodenjärven päässä, joten järven pääsee kyllä näkemään ihan läheltäkin.

Mutimatkan paikkeilla reitti alkaa kohota ylöspäin Palojärven laidalla, tosin ilman järvinäkymiä tältä kohtaa.

Kuva: Mika Leijo

Komeita kallioita, ja ylhäältä Pirulanvuorelta onkin sitten komeat näkymät järvelle.

Pirulanvuoren näkötornille on pieni poikkeama polulta, mutta kyllä kannattaa vielä kävellä 200 metriä. Maisemat ovat hienot myös ilman näkötorniin kiipeämistä.

15 metriä korkean tornin on rakentanut Lions Club Suodenniemi vuonna 2012, ja sieltä näkyy Palojärven lisäksi myös Miekkajärvi ja Lavijärvi. Tornin juurelta on 47 metriä Palojärven rantaan ja syvyyttä järvellä on huikeat 41 metriä.

Kuva: Mika Leijo

Tornista avautuva maisema löytyy myös euron kolikosta, johon kuvanveistäjä Pertti Mäkinen on sen tehnyt.

Luontopolku jatkuu kohti Huutijärveä.

Matkalla kävelemme hämmästyttävän pitkästi ratapölkkyjen päällä.

Polku jatkuu kauniin Huutijärven rantaa myötäillen.

Ja heti sen jälkeen onkin vuorossa pieni Kaituri-järvi, jonka rannalta löytyy kota ja huussi.

Kaiturille on rakennettu myös kalastuslaitureita. Nämä järvet ovat ilmeisen suosittuja kalastuspaikkoja, ainakin siitä päätellen, että karttaan on merkitty kalan kuvia ja näitä laitureitakin muutama löytyy. Kalastusluvista löytyy lisätietoa Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueen sivuilta.

kuva: Mika Leijo

Seitsemän järven reitti on kaunis ja hyvin merkitty. Infotaulun kartoista huomasimme, että reitti jatkuisi vielä reilun viiden kilometrin verran ja päätyisi Huuhkajanvuorelle, mutta se osuus jäi nyt tällä kertaa testaamatta.

Suodenniemen retkeilyreitin kartta on uusittu hiljattain. Myös näkötornilla on parkkipaikka, joten nyt on mahdollista kulkea loppupätkä Mutimatka–Kaituri–Pirulanvuori. Itse kyllä tykkäsin siitä Mutimatkan ja Pirulanvuoren välisestä kallioisesta osuudesta, vaikka se taisikin olla reitin haastavin kohta.

Kuvat Mari ja Mika Leijo

Lähtöpaikan sijainti: N=6831235.861, E=271533.848
Päätepisteen sijainti: N=6833944.605, E=270764.202

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.