Inarin ihmeillä: Ukko Äijih – pyhän saaren seitakivi

Koppelon kyläjuhlilla olimme kuunnelleen tarinoita siitä, kun paikalliset olivat käyneet Ukon saaaren korkeimmalla kohalla uhraamassa Ukolle tikkasen olutta. Emännän eno Jouko Kiviniemi kertoi kuitenkin, että varsinainen seitakivi ei olekaan tuolla laella, vaan saaren pohjoisosassa loivasti laskevalla rintellä. Sain asialle vahvistuksen muinaisjäännösrekisteristä. Seitakivi oli löytynyt vuonna 2007 tehdyssä inventoinnissa.

_MG_4088

Tarinan mukaan Ukosta johtaa maanalainen tunneli Ukonjärven pohjoispuolella sijaitsevaan Akkuun. Kuka tahansa ei siitä kuitenkaan pystyisi käymään. Kulkeminen vaatisi muuttuneen tajunnantilan.

Tällaisen saaren tykö me siis meloskelimme. Jatkoimme niemen ympäri ja rantaduimme etsimään Ukko Äijihin seitakiveä. Ukonsaaren pohjoisosan rinne oli rehevään varvikkoa. Vielä heinäkuun lopulla koivuissa loisti alkukesän vihreys.

_MG_4037

Seitakivi löytyikin varsin helposti muinaisjäännösrekisterin koordinaateista. Katselimme sitä pohtien, että muistuttaako se karhua, poroa vai millainen henki siinä oikein asuu?

_MG_4048

Siinä se oli. Ja sopi kuvaukseen. Inarin Ukko Äijih-saaren matalammasta pohjoisosasta löytyvä suurehko, maisemasta selkeästi erottuva maakivi, jonka väliin ja päätyyn oli aseteltu luut. Kiviaines oli jonkinlaista rapakiveä. Kivessä oli useita rakosia.

_MG_4046

Seitakiven vieressä on toinen pienempi kivi. Myös sille oli tuotu uhrinsa. Kiven alta löytyi vanhoja luita. Tunnistimme ainakin kanalinnun luita ja ehkä poron. Nyt oli kyse väkevästä paikasta, eikä välttämättä edes millään tapaa unohdetusta.

_MG_4063

Aikamme kiven tykönä oltuamme laskeduimme rinnettä alas ja vieressä oli toinen rapakivi vanhan männyn juurella.

_MG_4036

Sen eteläreunalla oli selvät Ukon kasvot.

_MG_4066

Kivessä oli useita läpireikiä ja juurelta löytyi vanhoja linnun sulkien ruotoja. Samanlaisia rapakiviä oli alaspäin mennessä muutama pienempi muukin.

_MG_4084

Näkemisen arvoiset yksityiskohdat eivät loppuneet näihin. Seuraavaksi tuli vastaan komea vanha kelo. Näyttävä se olikin, satoja ellei yli tuhannen vuotta aloillaan seissyt puu. Puuvanhus on varmasti nähnyt seidalle uhrattavan tuhansia ja taas tuhansia kertoja

_MG_4096

Viimein löysimme myös shamaanien käyttämän tunnelin aukon. Salatunnelin, jota pitkin Ukko pääsi Akkojensa luo. Shamaani tarvitsi taipaleeseen apua. Sellaisena toimivat punaiset kärpässienet, joiden avulla loveen lankeaminen onnistui. Kerrotaan, että sienet ensin syötettiin porolle, jonka jälkeen odoteltiin tovi ja poron virtsa juotiin.

Fellmannin (1906) mukaan Ukonjärven pohjoisrannalla sijaitsevalla Akku-nimisellä vaaralla kerrottiin näkyvän jälkiä Akan alttarista. Akanvaaraa sanotaan myös uhripaikaksi.

Vuoden 2008 inventoinnissa tarkastettiin Akunalusjärven ympäristö sekä Akun lakea ja länsirinnettä, mutta merkkejä uhripaikasta ei havaittu. Akun laella on suuri, karhua muistuttava siirtolohkare, joka näkyy kalliolta kauas.

Jatkoimme meloskelua Mahlattinuoraan.

_MG_4117

Konesniemen pohjoiskärjen länsilaidan edustalla näimme kaukana päällyskiven. Päällyskivi, Pajalâskedgi on kooltaan noin 4 m x 3 m kokoinen, rantavedessä olevan lohkare. Sen päällä on 3 pientä kiveä, joiden päällä sijaitsee noin kuution kokoinen kivi, jota on pidetty myös seitana.

Kivi tunnetaan myös Päiviönkivenä tai Päiviö Vuolabin kivenä. Kohteeseen liittyy perimätietoa ja tarinoita. PSiinä se on jumalpuolisoiden välissä. Äijih Ukolla on kaksi akkaa puolisona. Toinen Ákku on jo mainittu tunnelin toinen pää. Toinen on muinaisen Paatsjoenniskan kylän puolella oleva Akupää.

Tällä kertaa jätimme Akat ja Päällyskiven tutkimatta, koska meidän piti päästä illaksi yöpaikkaamme. Mutta Ukonjärvelle palajamme tulevina kesinä.

Ukonsaaren seita kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7628407 E 521591

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.