Retkeilijän Rovaniemi, osa 5: Lapin ruskaa ja jylhiä maisemia

Oli syyskuun puoliväli ja Rovaniemen-matkani oli loppusuoralla. Päätin tehdä päiväreissun katsastamaan ruskaa kolmeen kohteeseen. Ensimmäinen pysähdys olisi Könkäänvaaralla, jonne tarkoitus oli nousta Napapiirin Retkeilyalueen Makialammen pysäköintipaikan kautta. Seuraavaksi suuntaisin Siperian puulajipolulle. Puulajipolku kuuluu Kaihuanvaaraara-Kivalot-alueeseen, ja se sijaitsee Kemijoen ja Vanttauskosken eteläpuolella. Kolmantena etappina olisi toinen Rovaniemeltä löytyvä Könkäänvaaran näkötorni. Kuusamontien varrella sijaitsevan Auttikönkään luontopolulta löytyvän Könkäänvaaran näköalatornista on hyvät näkymät jokaiseen ilmansuuntaan auringon laskiessa.

Könkäänvaara, Napapiirin retkeilyalue

rovaniemiruska-5

Könkäänvaaralle nousuun on kaksi helppoa vaihtoehtoa, joille kummallekin on opastus nelostieltä. Makialammen pysäköintipaikka on ihan valtatien vieressä ja Vaattunkikönkään pysäköintialue löytyy jatkamalla Makialammen pysäköintipaikalle kääntyvää tietä vielä parin kilometrin matkan.
rovaniemiruska-3

Könkäänvaara on kalliokedoilla ja varpukasveilla täytetty vaara, josta on hienot näkymät Olkkajärven ja Raudanjoen suuntaan. Kalliokedon varpukasvit ovat pääosin mustikkaa, juolukkaa ja puolukkaa, joten retkeilijöiden kannattaa ottaa mukaan keräysvälineitä.

rovaniemiruska-4

Maaruskaa runona silmilleen pitävien retkeilijöiden on helppo suunnata Könkäänvaaralle ihan pistemäisellekin ruskaretkelle. Vaaran huipulla on levähdyspaikka, josta löytyy penkit ja pöytä.

rovaniemiruska

Makialammen ja Vaattunkikönkään yhdistävä polku on alle 3km pitkä, joten Makialammeltakin tulevat retkeilijät voivat jatkaa matkaa myös Vaattunkikönkäältä löytyvillle laavuille.

rovaniemiruska-2

Siirtymä Makialammen pysäköintialueelta Vaattunkikönkään pysäköintialueelle on verrattain helppo. Ainoastaan alkumatkasta on pari jyrkempää mäkeä kuljettaessa kohden Könkäänvaaran huippua.

rovaniemiruska-6

Huipun taukopaikan jälkeen laskeutuminen Vaattunkikönkäälle on loiva ja hyvin merkitty metsäosuus. Kummaskin päässä on luonnollisesti hyvät opaskartat kattaen koko Napapiirin retkeilyalueen. Lisää juttua Napapiirin retkeilyalueen mahdollisuuksista löytyy täältä.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7387556  E 459851 Kartta.

Kivalot, Siperian puulajipolku

rovaniemiruska-10

Seuraavaksi suuntasin Kivalot nimiselle Siperian puulajipolulle, joka sijaitsee noin 45 kilometriä Rovaniemen keskustasta Posion suuntaan. Kuusamo-tien varresta nouseva Kivalontie nousee vaaran rinnettä 9 kilometriä pitkää metsäautotietä pitkin kohteeseen.

Perillä on pysäköintialueen vieressä Siperian päivätupa. Tuvassa on kamiina ja paikalta löytyi polttopuuta. Tuvan pihapiirissä on tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Tuvan lähellä on lähde, joten Puulajipolun alue toimii erinomaisena taukopaikkana Kivalot Kaihuanvaaran alueen retkeilyreittejä koluttaessa.

rovaniemiruska-11

Puulajipolku on Siperian komeasta lehtikuusikosta alkava reitti. Reitillä on pituutta 1,9 kilometriä ja reitti on helppokulkuinen. Puulajipolku johdattaa tutustumaan yli kahteenkymmeneen pohjoisen havumetsävyöhykkeen puulajiin. Alueella testataan pohjoisiin metsiin sopivia puulajeja, jotka täydentäisivät meidän luontaista puulajivalikoimaa. Puulajeista kerrotaan opastustauluissa, joita polun varrella on runsaasti.

Jo heti polulle tultaessa kuvittelee astelevansa taikametsään. Sen verran kaunis on Siperian lehtikuusten kauneus ruska-aikaan. Polun kiertoon menee ruskaa ihastellessa yllättävän kauan ja onneksi elämme digiaikaa, sen verran paljon alueella on kuvankaunista nähtävää.

Puulajipolulla näkyi luontaisten lajiemme ja Siperian lehtikuusten lisäksi seuraavat lajit: kontortamänty, siperiansembra, alppisembra, peukemänty , vuorimänty , mustakuusi, valkokuusi, serbiankuusi, siperianpihta, lännenpihta, douglaskuusi, euroopanlehtikuusi  ja dahurianlehtikuusi.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7358274  E 484929 Kartta.

Könkäänvaaran näköalatorni, Auttiköngäs

rovaniemiruska-7

Vauhdikkaan ja ruskarikkaan retkipäivän kruunasi Auttikönkään kierros, jonka päätin kiertää toisen kerran Rovaniemen retkeilylomani aikana. Lisää juttua Auttikönkäästä löydät täältä ja täältä.

rovaniemiruska-8Auttikönkään luontopolku nousee ylös toiselle Rovaniemelläsijaitsevalle Könkäänvaaralle. Nopeampi reitti vaaran huipulle on kiertää luontopolkua vastapäivään, jolloin reilun kilometrin loivahkon taivalluksen jälkeen alkaa kohde häämöttää.

Könkäänvaaran huipulta löytyy näköalatorni, josta on upeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan. Oman retkeni kohokohta oli mennä tornille illan hämärtyessä. Auringon laskiessa voi todella kokea erämaan kauneuden ja ympäröivä hiljaisuus nosti retkeilijälle levollisen mielen.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7351734  E 508639 kartta

Rovaniemellä on Lapin taikaa

rovaniemi_logo

Rovaniemen kattavat ja monipuoliset retkeilyreitistöt mahdollistavat haastavuusasteeltaan oman tason mukaisen lomasuunnitelman rakentamisen. Suomen luonto on kaunis ja sen saa erityisesti kokea Rovaniemellä. Lisätietoa Rovaniemen retkeilykohteista löytyy osoitteesta www.etiainen.fi

Kuvat ja teksti: Pepe Forsberg

1 reply
  1. Jaakko Kauppinen
    Jaakko Kauppinen says:

    Monesti olen ollut mustikassa Könkäänvaarassa. Viime kesänä isoja mollukoita löytyi hyvin. Muutenkin nämä polut ovat tulleet tutuiksi. Haittapuolena koen ikävä kyllä nelostien liikenteen melun. Täytyy edetä kauas ennen kuin melu hälvenee.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.