Wolleyn kivi, Muoniovaara

Muoniovaarassa Ruotsin puolella jokea ja vastapäätä Muoniota on mielenkiintoinen nähtävyys. Se on seitakivi, vanha saamelaisten pyhä paikka. Kiveen on hakattu riimukirjoitus. Se on ruotsin ja englannin sekaista tekstiä: ”Vi ar i lant of Oskar friat of Viktoria of Inklant This holi saita vith olt sint morak stil har lat Ion Wolli of Matlok rit runs afthir Sevastovols fal”. Kirjoitus hiukan transkriptinointuna suomeksi: ”Olemme Englannin Viktorian vapauttamalla Oskarin maalla. Tämä pyhä seita hiljaisine ympäristöineen on opettanut Matlockista kotoisin olevan John Wolleyn kirjoittamaan nämä riimit Sevastopolin antautumisen kunniaksi.”

Vuonna 1853 10. kesäkuuta saapui Muoniovaaraan englantilainen ornitologi, oologi eli linnunmunien tutkija ja keräilijä John Wolley (13. 6. 1823 – 20. 11. 1859). Hän asettui asumaan kauppias Frans Forsströmin luokse neljän vuoden ajaksi. Wolleyn apulaisena ja asiamiehenä linnunmunien keräilyssä toimi muoniovaaralainen Ludwig Knoblock, norjalaissyntyisen entisen kauppiaan Fredrick Knoblockin poika. Hän värväsi avukseen koko joukon paikkakuntalaisia Pallastuntureita ympäröivistä kylistä.

Englanti oli sodassa Venäjän kanssa 1853-56. Tämä ns. Krimin sota ei sanottavasti vaikeuttanut englantilaisen Wolleyn liikkumista Suomen eli Venäjän puolella Muonionjokea. Sevastopol antautui 8.9. 1855. Pian tämän tapahtuman jälkeen Wolley hakkasi Muoniovaarassa olevan seitakiven riimukirjoituksen. Hän oli kiinnostunut riimuista ollessaan keväällä 1855 Öölannissa seuraamassa lintujen pesintää.

Wolleyn seitakivelle pääsee ajamalla Muoniosta Ruotsin puolelle ja tietä 404 rajasillan jälkeen 7 km. Sitten käännytään tulosuunnassa oikealta puolen lähtevälle metsäautotielle, jota jatketaan n. 4,5 km. Viimeksi tie oli poikki tältä kohtaa, joten auto pitää jättää tien sivuun. Pienen matkaa eteenpäin tien oikealla puolen on viitta seitakivelle, jonne matkaa on puoli kilometriä. Kivi erottuu maastossa hyvin. Tie on hyvin huonokuntoinen, mutta autolla ajettavissa, paitsi kelirikon aikaan keväällä.

Ohjeet perille Wolley kivelle

Seitakivi ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit:N 7547734 E 349459.
WGS84-koordinaatit: N 67° 57.122′, E 23° 33.960′ sekä tien 404 ja metsäautotien risteys: N 67° 54.712′, E 23° 32.597′.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.