Kuivaketveleen linnavuori on mainio kuntoilukohde, Taipalsaari

Kuivaketveleen linnavuori Taipalsaarella on yksi monista Suomen linnavuorista. Linnavuorella tarkoitetaan korkealle mäelle tai harjulle rakennettua muinaista puolustuslinnaketta. Eri puolilta Suomea on löydetty yhteensä noin 90 linnavuorta. Muinaislinnoja alettiin rakentaa rautakauden lopulla.

kuivaketvele1

Kuivaketveleen linnavuorelle pääsee Lappeenrannasta ajamalla Taipalsaaren suuntaan tietä nro 408. Tien varrella opaskyltti ”Linnavuori” ohjaa kääntymään Linnavuorentielle. Matkaa Lappeenrannan keskustasta tulee noin kuusi kilometriä. Matka on juuri sopiva esimerkiksi sunnuntain pyöräilylenkiksi. Lisäksi linnavuorelle johtavien pitkien portaiden nousu on hyvää kuntoilua!

kuivaketvele2

Portaat linnavuorelle

Linnavuoren portaiden yläpää

Linnavuoren portaiden yläpää

Olen käynyt linnavuorella useita kertoja. Pitkien portaiden (noin 150 askelmaa) kapuaminen kannattaa, sillä vuoren laelta on hienot näköalat Saimaalle – korkein kohta on yli 40 metriä Saimaan pinnan yläpuolella.

Näköalapaikalla on tukeva puinen tasanne kaiteineen.

kuivaketvele4

Näköala linnavuorelta Saimaalle.

kuivaketvele5

Näköala linnavuorelta.

Linnavuori on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella, joten kivivalleja ja muita muinaisen linnan perustuksiin viittaavia rakennelmia ei saa liikutella. Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia useita vuosia sitten ja linna on ajoitettu karkeasti viikinkiajalle. Tarkempia tietoja linnan historiasta ei ole saatu selville, joten tietty mystisyys lisää paikan kiehtovuutta.

Joiltakin Suomen linnavuorilta on löydetty esihistoriallisia kalliomaalauksia. Kuivaketveleen linnavuorelta niitä ei ole löydetty, mutta itse löysin valitettavasti nykypäivän kalliomaalauksen… Tai kuka tietää, jospa näitäkin tutkitaan tulevaisuudessa samanlaisella mielenkiinnolla kuin me nyt tutkimme kivikautisia maalauksia?

Nykypäivän kalliomaalaus.

Nykypäivän kalliomaalaus.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6775538, E 560067.

Juttu julkaistu aikaisemmin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

Retkipaikka on vieraillut linnavuorella myös lumiseen aikaan. Artikkelin löydät täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.